Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

ΑΙΓΙΝΑ : Ο Μεγαλέξανδρος και το Καταραμένο Φίδι

Οι ομοιότητες με την σημερινή κατάσταση της υδροδότησης της Αίγινας είναι ολοφάνερες. Έτσι η ιστορία του Καραγκιόζη δεν είναι μυθοπλασία, αλλά εκτυλίσσεται  τώρα. 


Από τον Θερσίτη, του Ανδρέα Δερματη
Παρασκευή-Σάββατο και Κυριακή 8-9 και 10 Αυγούστου
στις 9 το βράδυ

Λίγα λόγια για το στόρι 
Μια εμπνευσμένη παράσταση λοιπόν του Ανδρέα Δερμάτη, με τίτλο ο Μέγας Αλέξανδρος και το Καταραμένο Φίδι. Στη μυθοπλασία του έργου, ένα τεράστιο φίδι φράζει την πηγή του νερού και  το χωριό υποφέρει από δίψα, μαζί και τα ζωντανά.  Με αντάλλαγμα όμως ένα κορίτσι κάθε χρόνο, που το καταβροχθίζει, επιτρέπει τη ροή του νερού και το χωρίο καταφέρνει και επιβιώνει, παρά τον πόνο για την ανθρωποθυσία στην οποία υποχρεώνεται..
Ο Πασάς, καλή τους ώρα οι δικοί μας δημοτικοί άρχοντες, αδιαφορούσε  μια που το θεριό δεν καταβροχθιζε τα δικά του παιδιά. Όταν όμως η κλήρωση έβγαλε σαν επόμενο θύμα την κόρη του, τη βεζιροπούλα,  τότε κίνησε θεούς και δαίμονες να αντιμετωπίσει το πρόβλημα για να σωθεί το παιδί του και όχι για να έχουν οι άνθρωποι νερό. Οι άνθρωποι έτσι κι αλλιώς είχαν νερό έστω και με αυτό το βαρύτατο τίμημα στο Νεροφίδα. Οι ομοιότητες με το νησί μας είναι πλέον η εμφανείς. Έταξε   λοιπόν ο Πασάς γρόσια, το βασίλειο του, του κόσμου τα καλούδια  και την κόρη του σε όποιον εξοντώσει το φίδι. Τρέχουν να επωφεληθούν ο Χατζηαβατης, ο Μορφονιός, ο Μπαρμπαγιωργος, ο Σταυρακας,  …. Άλλους τους καταβροχθίζει αμάσητους, άλλοι τρέπονται σε άτακτη φυγή, άλλοι  φοβερίζουν το θεριό στον ύπνο τους, άλλοι άλλοι……. Κάτι αντίστοιχο με τους εδικους μας Σταυρακες και Χατζηαβατηδες, ο δημαρχαιοι μας (Γκότσης, Μουρτζης, Κουκουλης, Σακκιωτης και φτου κι από την αρχή) που χρόνια τώρα τάζουν άφθονο νερό αν τους δώσουμε την δημοτική εξουσία, που μόλις την πάρουν καβαλάνε το θεριό και σκοτώνουν το άλογο. Στο μύθο όμως  καβάλα στ άλογο του, εμφανίζεται ο Μεγαλέξανδρος και σκοτώνει το θεριό, με τη βοήθεια του Καραγκιόζη. Στη συνέχεια αρνούνται να πάρουν τα γρόσια και τη μορφονιά βεζιροπουλα που τους είχε υποσχεθεί ο Πασάς. 

Αρκέστηκαν στο ότι οι άνθρωποι θα είχαν όσο νερό χρειάζονταν. 

Ο Μεγαλέξανδρος καβάλα στ΄ άλογο του σκοτώνει το θεριό. 
Οι δικοί μας καβάλα στο θεριό, σκοτώνουν το άλογο και το δράμα του νερού διαιωνίζεται στο νησί προς δόξα τόσων και τόσων δημαρχαιων.

Η κοινωνία της Αίγινας πρέπει πια να αναλάβει το φίδι, αυτό είναι που πρέπει να γίνει σήμερα. Είναι ο μόνος τρόπος για να έχουμε όσο νερό χρειαζόμαστε. Να απαλλαγούμε από  το φίδι που φράζει την πηγή του νερού. 
Κοινωνικός έλεγχος στο νερό τώρα.


Νικήτας Παπαϊωάννου

Δεν υπάρχουν σχόλια: