Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ…




      Δυστυχώς η πορεία της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους δεν πάει καλά. Είναι μια εξέλιξη που ενώ όλοι την περίμεναν  εντούτοις παραμένει το ίδιο οδυνηρή. Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι την στιγμή αυτή συμφωνία δεν μπορεί να κλείσει. Και δεν μπορεί για πολύ απλούς και πρακτικούς λόγους.
   Η ελληνική κυβέρνηση δεν την θέλει γιατί το προεκλογικό μπαράζ υποσχέσεων και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι ακόμα πολύ κοντά. Και γνωρίζει καλά ότι συμφωνία με τους όρους που τείνουν να διαμορφωθούν απλώς κάνει την κυβέρνηση διαχειρίστρια και μάλιστα με κακούς όρους της υπάρχουσας κατάστασης πράγμα που σημαίνει ότι οι μυλόπετρες της κρίσης θα  την συνθλίψουν λίαν συντόμως.
   Οι ευρωπαίοι από την πλευρά τους ξέρουν ότι μπορούν να επιβάλλουν όρους όμως δεν θέλουν να το κάνουν ανοικτά  γιατί το δικό τους επικοινωνιακό παιχνίδι δεν το επιτρέπει. Δεν θέλουν επ΄ουδενί να περάσει στους ευρωπαϊκούς λαούς η ιδέα ότι ακόμη και εκλογές να γίνονται δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα. Είναι κομβικό σημείο να σέρνεται η Ελλάδα , να εμφανίζεται η κυβέρνηση της ως απροσάρμοστη ώστε οι υπόλοιποι να συμμορφώνονται δεόντως.   Το σύστημα φαίνεται να δουλεύει  στην Ισπανία κατ΄ αρχήν όπου οι Ποδέμος είναι πλέον τρίτοι στις δημοσκοπήσεις με καθοδική μάλιστα τάση ενώ πρώτος έρχεται ο μνημονιακός  Ραχόι. Στην δε Γαλλία , όπου και ο μεγαλύτερος κίνδυνος , φαίνεται ότι η επανεμφάνιση του δεξιού Σαρκοζί κόβει την άνοδο της Λεπέν.
   Αρα, άστο λοιπόν να σέρνεται και βλέπουμε.
 Όμως στην χώρα τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Υπάρχει εσωτερική στάση πληρωμών  του δημοσίου προς όλους και  μόνο μισθοί και συντάξεις καταβάλλονται. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση για λίγο ακόμη και αν καθυστερήσει και μια πληρωμή μισθών και συντάξεων τότε μην παραξενευτεί κανείς αν βγουν οι πολίτες και ζητάνε μέτρα .
   Την στιγμή αυτή η χώρα έχει ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά την αλήθεια. Τα κόμματα οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων να βγούνε καθαρά και ξάστερα και να εξηγήσουν την αλήθεια. Να προτείνουν στους πολίτες όχι τακτικές αλλά πολιτικές που θα βγάλουν την χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο αυτά την οδήγησαν. Να εξηγήσουν τι σημαίνει νέο μνημόνιο, να εξηγήσουν τι σημαίνει χρεοκοπία και τι φεύγω από το ευρώ και την ευρωζώνη. Να εξηγήσουν αν η χώρα μπορεί να σταθεί έξω από την ΕΕ και πως αυτό μπορεί να γίνει. Οι πολίτες δεν είναι οικομονολόγοι  και δεν αντιλαμβάνονται όλα αυτά τα πράγματα  παραχωμένα σε μια εκλογίστικη τακτική κατάληψης της εξουσίας.  Χρειάζονται καθαρές κουβέντες πλέον…

                                                                           Α.Κ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: