Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Μάγειρες ...εν δράσει



Greek-mania από ξένους θεσμικούς



Στέλεχος μιας εκ των μεγαλυτέρων ελληνικών επιχειρήσεων μας εκμυστηρεύτηκε ότι δεν προλαβαίνει να βλέπει ξένους επενδυτές. "Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν έχουμε ζήσει κάτι τέτοιο. Ζητάνε απεγνωσμένα να αγοράσουν Ελλάδα. Έχει εξελιχτεί σε μανία. Πιστεύουν ότι η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση είναι κοντά κι ότι αυτό το γεγονός θα δώσει τεράστια ώθηση στις μετοχές και μυθικά κέρδη στους ίδιους".

Ο ίδιος ο "πληροφοριοδότης" μας δεν έκρυβε την επιφυλακτικότητά του έναντι αυτού του χρηματιστηριακού παροξυσμού. "Τους το λέμε κι εμείς. Θέλουμε να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς μαζί τους, επειδή πιστεύουμε στις μακροχρόνιες σχέσεις. Τους επισημαίνουμε, λοιπόν, την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, την αδυναμία της κυβέρνησης να σταθεί στα πόδια της, την πιθανότητα να επικρατήσουν ακραίες πολιτικές δυνάμεις. Αλλά εκείνοι είναι απτόητοι".

Και τι σας απαντάνε έναντι όλων αυτών, τον ρωτήσαμε. "Μας λένε ότι εμείς δεν μπορούμε να δούμε αυτό που έρχεται επειδή ζούμε μέσα στο πρόβλημα. Κι ότι οι ίδιοι εκτιμούν ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές και μεγάλες ευκαιρίες. Στην ενέργεια, στον τουρισμό, αλλά και σε εταιρείες που η κρίση έχει καταστρέψει την αξία τους".

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι ο πρώτος συνομιλητής μας που μας μεταφέρει ένα ανάλογο  κλίμα. Από την άλλη πλευρά, δεν μπορώ να καταλάβω αν αυτή η μανία των τελευταίων εβδομάδων έχει αποκλειστικά και μόνο χρηματιστηριακά κίνητρα ή αν κρύβει κάτι περισσότερο. Το πρώτο θα το καταλάβαινα αν αυτοί που ζητούν να αγοράσουν πακέτα ελληνικών επιχειρήσεων ήταν οι γνωστοί - άγνωστοι της ελληνικής αγοράς που κυνηγούν ένα καλό μεροκάματο. Αλλά δεν πρόκειται περί τούτου. Και δεν μπορεί όλα τα μεγάλα ονόματα των επενδύσεων να έχουν παρασυρθεί τόσο άτσαλα...

Αν αναζητήσουμε κάτι "άλλο" κινδυνεύουμε να εισέλθουμε στη ζώνη του ανεξήγητου! Εκεί όπου οι συνωμοσίες καθορίζουν το μέλλον της ανθρωπότητας. Άντε τώρα να βρεις ποιά μυστικιστική ομάδα έχει μπλέξει με το μέλλον σου και τι δρόμο έχει αποφασίσει ότι θα πρέπει εσύ να διανύσεις για να εκπληρώσει αυτή τον σκοπό της! Μυστήρια πράγματα. Γι΄ αυτό και δεν ανακατευόμαστε μαζί τους. Για όσους επιμένουν, πάντως, να περάσουν τις πύλες του ανεξήγητου, εκεί θα δουν ότι δεν πιστεύουν στα σενάρια για αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα. Αντίθετα, βλέπουν σενάρια ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη βοήθεια από την Ευρώπη...

Προσωπικά δεν θα έπαιζα αυτό το στοίχημα στις σημερινές αποτιμήσεις. Δεν θα ξεκίναγα, δηλαδή, να μπω σήμερα στην αγορά, αν δεν το είχα κάνει αρκετά νωρίτερα. Αλλά δεν θα πουλούσα και το "όνειρο" αν είχα την τύχη να βρίσκομαι με μετοχές από την ζώνη των 500 - 750 μονάδων. Τότε είχαμε επισημάνει ότι οι ελληνικές μετοχές ήταν φθηνές και άξιζαν της προσοχής μας. Σήμερα, δεν θα τολμούσαμε να ισχυριστούμε  κάτι τέτοιο. Όχι γιατί οι μετοχές έχουν δήθεν γίνει ακριβές. Αλλά διότι δεν είναι τόσο φθηνές για να ξεχάσουμε τα πολλά και σοβαρά προβλήματα της ελληνικής Οικονομίας, με σπουδαιότερο αυτό της ρευστότητας. Αν συμβαίνει κάτι άλλο που δεν το γνωρίζουμε; Μακάρι να συμβαίνει κι ας μην είμαστε φορτωμένοι με μετοχές. Θα κερδίσουμε από την καλή πορεία της Οικονομίας...

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr


   Είναι προφανές ότι δεν  συμφωνώ ούτε με το άρθρο ούτε με την αντίληψη που αυτό προσπαθεί να περάσει. Δικαιολογημένα λοιπόν θα αναρωτιέστε τι θέση μπορεί να έχει ένα τέτοιο άρθρο εδώ. Μου αρέσει να προσπαθώ να διαβάζω πίσω από τις γραμμές  και αυτό το κείμενο προσφέρεται για κάτι τέτοιο. Ας πάμε λοιπόν λίγο πιο πίσω  και συγκεκριμένα στις γερμανικές εκλογές. Ελεγα και έγραφα τότε ότι ήταν τουλάχιστον περίεργο πως η Μέρκελ  απέφυγε να στηρίξει τον Ρέσλερ και τους Φιλελευθέρους του πρώην συμμάχους της στην κυβέρνηση που κυριολεκτικά την ικέτευαν  για  την δεύτερη ψήφο των Γερμανών. Η καγκελάριος γνωρίζοντας ότι ήταν πολύ κοντά στην αυτοδυναμία δεν θέλησε  να τους στηρίξει και προτίμησε να μπει στην διελκυστίνδα των διαπραγματεύσεων   με το SPD  κατά ένα περίεργο τρόπο. Η ερμηνεία τότε ήταν επειδή σχεδίαζε μια αλλαγή στην πολιτική της δεν ήθελε να παρουσιαστεί ως δική της υποχώρηση αλλά ως αίτιο διαπραγμάτευσης για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
    Η συνέχεια έχει ακόμα πιο ενδιαφέρον. Η  στήριξη της Μέρκελ στον πρωθυπουργό κόντρα στην “κακιά” τρόϊκα  , η ξαφνική "αποφασιστική" στάση της ελληνικής κυβέρνησης  στις διαπραγματεύσεις. η στάση της αντιπολίτευσης που φαίνεται να δίνει τα ρέστα της λες και δεν έχει χρόνο να περιμένει την πτώση της παραπαίουσας κυβέρνησης, άρθρα σαν το παραπάνω  δείχνουν ότι κάτι μαγειρεύεται. Και οτιδήποτε  μαγειρεύεται πίσω από κλειστές πόρτες και στις πλάτες μας δεν μπορεί να είναι καλό.
   Ένα κομμάτι του άρθρου στο τέλος της προτελευταίας παραγράφου είναι ίσως το πιο ενδεικτικό και το πιο ανησυχητικό. Ο αρθρογράφος φαίνεται να πιστεύει και ο ίδιος , αλλά και οι ξένοι συνομιλητές του, σε σενάρια ευρύτερων συναινέσεων  τα οποία μπορούν να προκαλέσουν και αυξημένη βοήθεια. Ποιοι θα μετέχουν, ποια τα ανταλλάγματα και σε ποια κατεύθυνση μπορεί να υπάρξει τέτοια  συναίνεση είναι  θέμα που αφορά πολλούς. Και με πολύ, πολύ ενδιαφέρον θα περιμένουμε να δούμε εάν τελικά είναι ρυθμισμένο το θέμα του χρέους  και οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν πριν  ή μετά τις ευρωεκλογές .
   Το γεγονός είναι ότι το πολιτικό σκηνικό έχει βαλτώσει. Η αδυναμία της αντιπολίτευσης να προσελκύσει ψηφοφόρους και να κάνει την υπέρβαση , η ανικανότητα της κυβέρνησης  να  κάνει στοιχειώδεις κινήσεις αποφυγής  του παλιού και συνηθισμένου  τρόπου διακυβέρνησης   δείχνουν ότι θα πρέπει να υπάρξουν νέα κόμματα  Όμως η καχύποπτη πλέον στάση του εκλογικού σώματος δυσκολεύει το εγχείρημα. Αλλά  το μαγείρεμα από ότι φαίνεται καλά κρατεί.   

                                      Απόστολος Κασελούρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: