Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Νίκος Καλαμό - «Η γυναίκα της Ζάκυθος»


Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος  (Μοναστηρίου & Θηναίας)
 
ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014, ώρα 20.00

«Η γυναίκα της Ζάκυθος» του Διονυσίου Σολωμού
σε σκηνοθεσία  και ερμηνεία Νίκου Καλαμό

Ο εναλλακτικός χώρος Γνώσης και Πολιτισμού «Πολιτεία» παρουσιάζει την παράσταση
«Η γυναίκα της Ζάκυθος» του Διονυσίου Σολωμού στην Ακαδημία του Πλάτωνος…

Ενα συγκλονιστικό έργο, που γράφτηκε από τον Διονύσιο Σολωμό στον αχό  της ελληνικής επανάστασης.
Ένας ηθοποιός-μελετητής, ο Νίκος Καλαμό, που αφοσιώνεται για χρόνια στο  έργο αυτό με μια εμμονή που ξεπερνάει τα όρια του θεάτρου, μια ερμηνεία  που κάνει το κείμενο να λάμπει.
Οι ειδικοί εικάζουν ότι ο Σολωμός δούλεψε πάνω στη Γυναίκα της Ζάκυθος από το 1826 ως το 1833. Επτά χρόνια το επεξεργαζόταν ο ποιητής το μυστηριώδες αριστούργημά του και επτά χρόνια το μελετούσε και το παίδευε
ο Νίκος Καλαμό προτού το παρουσιάσει στην Αίγινα για πρώτη φορά, το 2007. Έκτοτε γυρίζει την Ελλάδα ερμηνεύοντας τον μονόλογο στα πιο απίθανα μέρη: στη Μαύρη Ράχη των Ψαρών, στο Καψάλι Κυθήρων, αλλά και σε πιο «βατά», όπως το Στούντιο Λήδρα του Παντείου Πανεπιστημίου, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη της οδού Πειραιώς.
 Με ένα απλό καφετί  ράσο σε μια γυμνή σκηνή και με ελάχιστο παιχνίδι φωτισμών ο ηθοποιός μάς ταξιδεύει στον κόσμο του Σολωμού με μοναδικό όπλο τη δύναμη της αφήγησης, την  ικανότητα να μετατρέπει τις λέξεις- τις άγνωστες ενίοτε λέξεις- σε χειροπιαστές, αισθησιακές οντότητες,  προσαρμόζοντας διακριτικά το ύφος, τις κινήσεις και  τις χειρονομίες του στις εναλλαγές των προσώπων.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Πληροφορίες: ΠΟΛΙΤΕΙΑ Μοναστηρίου 136  Ακαδημία Πλάτωνος
Politeiapolitismos.com
Τηλ. 2105120650 (ώρες 17.00 – 22.30)

http://aeginalight.gr/article.php?id=54312#.U5a34ygTA1k

Δεν υπάρχουν σχόλια: