Τρίτη 10 Μαΐου 2016

ΑΙΓΙΝΑ - ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ : Υπερ Πιστεως οι Μεν, υπερ Πατριδος οι ...Δεν

... Και πιο λιανά για τους εκτός νήσου, το Νοσοκομείο του νησιού, εκκλησιαστικής ιδιοκτησίας, πάει υπέρ Πίστεως και το Κέντρο Υγείας, κρατικής ιδιοκτησίας,  πάει υπέρ Πατρίδος. Δηλαδή και πιστοί και κρατιστες πάνε αγκαζέ ....καλιά τους !  

Ο Αιγινήτης Γέροντας Ρυζάκι Νυχάκι περιγράφει την κατάσταση και  παραφράζοντας την γνωστή ρήση  λέει : 
Εν τούτω Ηττα η Υγεία στο νησί!! 
Διαβάζοντας συνεχίζει,  την συνέντευξη της Δ/ντριας του Κέντρου Υγείας Αίγινας* απογοητεύτηκα τελείως. Οι βάρδιες για παράδειγμα του ασθενοφόρου δεν καλύπτουν όλο το 24ωρο !! Δηλαδή πρέπει να κλείνεις ραντεβού με το ασθενοφόρο για το πότε θα πάθεις ...έμφραγμα ή θα στουκαρεις με κανένα μηχανάκι ? 

Αυτό είναι ραντεβού με τον χάρο και όχι ραντεβού προς αποφυγήν του !! 

Τι προτείνεις γέροντα, τον ρωτάω, στο συγκεκριμένο πρόβλημα της έλλειψης οδηγών για παράδειγμα?
Θα σου απαντήσω λέει, με ένα Quiz και συνεχίζει... Αύριο μεθαύριο έχω γενέθλια. Πόσο χρονών γίνομαι...Βρες το μόνος σου... Σε 100 χρόνια γίνομαι ασθενοφόρο ! Τότε θα λυθεί το πρόβλημα !

Κατέβασα όλα τα μαθηματικά που ήξερα .....  Αν σε 100 χρόνια γίνεται  …ασθενοφόρο, δηλαδή 166, σήμερα κοντεύει το 66 χρόνια...
Απογοητεύτηκα τελείως... Ποιος ζει και ποιος πεθαίνει σε 100 χρόνια από σήμερα, που θα λυθεί το πρόβλημα... Μέχρι τότε πάμε υπέρ Πατρίδος ?

Και υπέρ Πίστεως μου απαντάει ο γέροντας. Δες τι γίνεται με το νοσοκομείο της εκκλησίας, αν και αυτοί είναι κρυψίνους και δεν  δημοσιοποιούν τι ακριβώς συμβαίνει και μόνο από μαρτυρίες μαθαίνεις τι γίνεται. Το μόνο επίσημα γνωστό είναι πως δεν βγαίνει οικονομικά και σε τακτικά διαστήματα κάνουν εράνους, δίνουν συναυλίες σαν την επικείμενη και αλλά τέτοια. Αλλά δεν λύνεται έτσι το πρόβλημα. 
Δες για παράδειγμα τη συναυλία που δίνεται στις 15 Μαΐου υπέρ του νοσοκομείου, παρόλο που έχουν βάλει σαν κράχτη τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, πάνω από 200 άτομα δεν χωράει ο συναυλιακος χώρος  και με 5 ευρω είσοδο, άντε να μαζευτούν 1000 ευρω. Τόσα λείπουν από το νοσοκομείο ? 
Ποιο πολύ σαν βοήθεια χριστιανοί το χάνουμε το παλικάρι μου μοιάζει, παρά σαν αποτελεσματική ενέργεια...
Σαν την κυβέρνηση που κινδυνολογεί πως άμα δεν δεχτούμε  τα μέτρα της - τα μέτρα μας καλύτερα - χάνουμε την Ευρώπη.. Να είμαστε διαρκώς σε κίνδυνο πως χάνουμε το νοσοκομείο ή πως χάνουμε την Ευρώπη...Δηλαδή θα με κάνουν χριστιανό άνθρωπο να διαδηλώνω με αναρχικό σύνθημα :

<<@αματε γιατί χανόμαστε>> ?

Εκεί λένε, έχει ασθενοφόρο για παράδειγμα, ότι ώρα το χρειαστείς, αρκεί να έχεις να πληρώσεις... Με τις βάρδιες των γιατρών κάτι γίνεται. Από το μεσημέρι και μετά, αναλαμβάνουν βάρδιες οι δυο Άγιοι του νησιού... Ο πολιούχος της Αίγινας, ο Άγιος Διονύσης, την απογευματινή βάρδια και ο Άγιος Νεκτάριος, μεγάλη η χάρη του, την νυχτερινή βάρδια. Τουλάχιστον δεν πας αδιάβαστος... έχεις ένα άγιο δίπλα σου !! 

Πολλοί κάτοικοι, εκτός του οβολού τους έχουν λέει κάνει κάποιες προτάσεις, αλλά χωρίς αξιολόγηση... Μια που είδα  στο Aegina News** το 2012, στο Aegina Light** το 2013 και από τότε επανέρχεται συνεχώς, δεν έχει απαντηθεί. Η πρόταση λέει πως τα χρήματα που συγκεντρώνονται στα παγκάρια των εκκλησιών και των ιερών μονών, για κάποιο διάστημα να πηγαίνουν στο νοσοκομείο. Ομοίως να προτρέπονται οι  πιστοί πως τάματα, δωρεές προσφορές κλπ πιάνουν καλύτερα τόπο αν καταθέτονται στο νοσοκομείο αντί στα μοναστήρια.

Όποτε πως τα βλέπεις τα πράγματα γέροντα του λέω. Έχουμε ελπίδες ?

Γέροντας είμαι, ανταπαντάει, όχι μάγος ! Αν και αυτά δεν λύνονται με μαγικά. Τόσες χιλιάδες πολίτες είστε στην Αίγινα. Βάλτε τα κάτω και βρείτε λύση.. Την λύση δεν την βρίσκει ένας ακόμα κι αν είναι μάγος, ακόμα κι αν είναι γέροντας, εξαιρείται ο Παϊσιος που έχουν βγάλει και …Τσελεμεντέ και έχει λύσεις για όλα.

Είπε ο Γέροντας Ρυζάκι Νυχάκι, ο Αιγινήτης και σιώπησε. 
Ελπίζω όχι για πολύ.

Νικήτας Παπαιωαννου


* Συνενετυεξη Δ/ντριας Κεντρου Υγειας Αιγινας                            http://www.life2day.gr/2016/04/kentro-ugeias-aiginas-100-elleipseis-se-ola-ta-farmaka/
***Νοσοκομείο : Μια πρόταση προς την μητροπολη Υδρας Σπετσων και Αιγινης

Πάει κοντά ένας χρόνος τώρα, που μάζευα τα φύλλα στην  αυλή του σπιτιού μου, όταν 4-5 καλοντυμένες γυναίκες πλησίαζαν στη πόρτα. Το σύνηθες ερώτημα ήταν, ποιος είναι ο συντομότερος δρόμος για το λιμάνι και ενώ ετοιμαζόμουν να προτείνω το δάχτυλο προς την σωστή κατεύθυνση….      - Καλημέρα σας, κάνουμε έρανο για τη σωτηρία του νοσοκομείου του νησιού. Έμεινα σύξυλος. Δεν υπάρχει τίποτα σε αυτό το νησί που να μη κινδυνεύει;  
- Καλά αυτό είναι της εκκλησίας είπα βάζοντας ταυτόχρονα το χέρι στη τσέπη, δεν βοηθάει; Με κοίταξαν συγκαταβατικά, τις ευχαρίστησα για την πρωτοβουλία που πήραν και έφυγαν για το επόμενο σπίτι της γειτονιάς.  
Τέλειωσα με το καθάρισμα της αυλής και μπήκα σπίτι, ενώ με γυρόφερνε η σκέψη πως θα μπορούσε να βοηθήσει η εκκλησία. Έτσι προέκυψε το παρακάτω e-mail, προς την μητρόπολη. Άφησα να περάσουν καμιά δεκαριά μέρες και μιας και δεν έτυχα απάντησης, τέλη Γενάρη του 2012,  το κοινοποίησα στις τοπικές εφημερίδες.
Αντιγράφουμε λοιπόν το δημοσίευμα της  εφημερίδας Aegina News, επαναφέροντας ταυτόχρονα την πρόταση μας προς την Μητρόπολη Ύδρας, Σπετσών και Αιγινης.
 Σεβασμιότατον Μητροπολίτη Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης
Σεβασμιότατε:
Μόλις πριν λίγο διάβασα μια ανακοίνωση πρωτοβουλίας, πως θα διεξάγουν έρανο υπέρ του νοσοκομείου, το όποιο λέγεται πως βρίσκεται σε δίνη θέση, λόγω έλλειψης πόρων.
Γνωρίζοντας την ευαισθησίας σας στο θέμα αυτό, ως και την συνεχή στήριξη που παρέχεται στο νοσοκομείο με κάθε τρόπο, θέλω να σας προτείνω τα κάτωθι:
1. Να εκδώσετε εγκύκλιο όπου οι ναοί θα καλούνται ο οβολός που καταθέτουν οι πιστοί στις εκκλησιές της Αίγινας για 10 ημέρες, να διατεθεί υπέρ του νοσοκομείου
2. Το ίδιο να πράξουν οι μονές και ησυχαστήρια της περιοχής
3. Να κληθούν οι πιστοί αντί να καταθέτουν τάματα και δωρεές σε εκκλησίες και μονές επί ένα τρίμηνο, μέσω των μονών και των ναών,  να κατατίθενται στο νοσοκομείο.
Προφανώς έχετε πιο ολοκληρωμένες προτάσεις  από τις δικές μου, αλλά επιτρέψτε  μου εκτός της συμβολικής ουσιαστικά συμμετοχής μου σ΄ αυτό τον έρανο, να διατυπώσω τις παραπάνω σκέψεις, βέβαιος πως συμβάλλουν στην προσπάθεια που καταβάλλεται αυτές τις δύσκολες ώρες για την διατήρηση της καλής λειτουργίας του νοσοκομείου
Με τιμή

Νικήτας Παπαϊωάννου
Λιβάδι-Αίγινα                                                                                             
http://aeginalight.gr/article.php?id=6905                                                                                              16-12-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: