Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Τρως χωρίς μισθό ή πεινάς με μισθό; 

Του Γιώργου Κυριακού

Γράφτηκαν αρκετά για το ξενοδοχείο στην Αίγινα που ζητούσε καμαριέρα αμισθί. Οι κορόνες για τον κανιβαλισμό του επιχειρηματία έδωσαν και πήραν και δικαίως. Όμως για τους απολογητές του μνημονίου ήταν μια ωραία κρησάρα για να καλύψουν το άγριο έγκλημα της κατακόρυφης μείωσης των μισθών και της κατακόρυφης αύξησης των ωρών απασχόλησης των εργαζομένων στον τουρισμό. Εν ολίγοις αφού υπάρχουν συμπεριφορές εργοδοτών που ζητούν απλήρωτους σκλάβους, «τουλάχιστον κάποιοι πληρώνονται» (σκλάβοι). Μια πολύ μικρή έρευνα που βεβαίως δεν μπορεί να τεκμηριωθεί με επίσημα στοιχεία, για την Αίγινα, έδινε μειώσεις μισθών μέχρι και 100%. Από τα 1.200 ευρώ στα 650, από τα 1.800 στα 1.200 σε καίρια πόστα. Επίσης άκουγες για κάτι 300άρια και στην καλύτερη 400άρια για καμαριέρες και φυσικά χωρίς ωράριο και ένσημα. Κι αν σήμερα φτάσουμε να λέμε «τουλάχιστον αυτοί πληρώνονται», αύριο θα λέμε «υπάρχει Θεός» αν δίνουν ένα πιάτο φαγητό και δωρεάν ύπνο για μια αμισθί εργασία. Ο χτεσινός κανίβαλος θα γίνει κάτι σαν άγγελος Κυρίου.
Όσοι θα σταθούν στην έλλειψη στοιχείων αυτής της προφορικής ερασιτεχνικής έρευνας ας δοκιμάσουν να διαβάσουν τα παρακάτω. Δημοσιεύτηκαν στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και δίνουν αδρά και τεκμηριωμένα την κατάσταση μετά την συγκυριακή αλματώδη αύξηση (λόγω κρίσης στην Τουρκία και στην Αίγυπτο) του τουριστικού ρεύματος. Το άρθρο, δυστυχώς δεν εξηγεί το με ποιες εργασιακές συνθήκες επιτελέστηκε το έργο του τουρισμού.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
Γ' τρίμηνο 2013: 1.345.387 οι άνεργοι, το 71% εκ των οποίων μακροχρόνια!

Του Τζώρτζη Ρούσσου

Όταν τη χρονιά που η αύξηση του τουρισμού χαρακτηρίστηκε από τους παράγοντες της αγοράς αλματώδης, το όφελος στην απασχόληση είναι 0,1%, τότε εύκολα συνάγεται το συμπέρασμα περί κατάρρευσης του επικοινωνιακού success story που προσπαθεί να επιβάλει ως αληθινή τη μαγική εικόνα της αύξησης των θέσεων απασχόλησης στην αγορά εργασίας. Έτσι, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 9,3% σε σχέση µε το γ” τρίµηνο του 2012. Βέβαια, τρόμο προκαλεί το γεγονός ότι οι μακροχρόνια άνεργοι (πάνω από 12 μήνες χωρίς εργασία) ανέρχονται στο 71% του συνόλου των ανέργων!

Η χθεσινή ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το γ” τρίμηνο του 2013 ήταν σαφής… Το ποσοστό ανεργίας ήταν 27,0%, έναντι 27,1% του προηγούµενου τριµήνου και 24,8% του αντίστοιχου τριµήνου του 2012. Όλα αυτά σε μια χρονιά που, σύμφωνα με τους παράγοντες του τουρισμού, μόνο μέσω των αεροπορικών αφίξεων το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου στην Ελλάδα ήρθαν 836.211 περισσότεροι επισκέπτες από πέρυσι (9.258.856 από 8.422.645 το 2012) και αν αυτό συνδυαστεί με τις αφίξεις με άλλα μέσα (οδικά – θαλάσσια), τότε η αύξηση σε σχέση με πέρυσι ξεπερνά το ένα εκατομμύριο τουρίστες. Ποσοστιαία, δε, κυμάνθηκε φέτος περίπου στο 10% σε σχέση με το προηγούμενος έτος.
Από ποιους, λοιπόν, εξυπηρετήθηκαν όλοι αυτοί οι τουρίστες αν καθίσταται δεδομένο ότι προσελήφθησαν πολύ περισσότεροι άνθρωποι προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην εξυπηρέτηση όλων αυτών των επισκεπτών; Προφανώς είναι τέτοια η μείωση της απασχόλησης στους υπόλοιπους κλάδους της ελληνικής οικονομίας που η αύξηση των εποχικών θέσεων απασχόλησης δεν κατάφερε να εξισορροπήσει έστω και κατ’ ελάχιστο τα πράγματα.
Ούτε λίγο-ούτε πολύ, στο κρίσιμο για την απασχόληση διάστημα του καλοκαιριού και σε απόλυτους αριθμούς η ελληνική αγορά εργασίας απώλεσε, σε σχέση με το γ” τρίμηνο του 2012, 103.100 θέσεις εργασίας. Τώρα πόθεν προκύπτει η αύξηση της απασχόλησης κατά 113.489 θέσεις εργασίας το 11μηνο του 2013, που ανακοίνωσε πρόσφατα ο μάγος των αριθμών υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, ουδείς μπορεί να απαντήσει! Από τη σκοπιά της απασχόλησης και της ανεργίας:
•Ο αριθµός των απασχολουµένων ανήλθε σε 3.635.905 ανθρώπους και των ανέργων σε 1.345.387.
•Από το σύνολο των ανέργων που αναζητούν µισθωτή απασχόληση, το 34,1% αναζητά αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 61,9% αναζητά πλήρη, αλλά στην ανάγκη είναι διατεθειµένο να εργαστεί και µε µερική απασχόληση.

Με την ένταξη και των προνοιακών επιδομάτων στο πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ φωτίστηκαν οι ελάχιστες περιπτώσεις στις οποίες κάποιοι εκμεταλλεύονταν το σύστημα λαμβάνοντας επιδόματα αποβιωσάντων συγγενών τους. Από τη διασταύρωση που έγινε με τα στοιχεία του «ΑΡΙΑΔΝΗ» και του ΑΜΚΑ προέκυψε η καταβολή επιδομάτων σε 768 θανόντες. Σημειώνεται ότι καταβάλλονται 172.571 επιδόματα σε 164.106 δικαιούχους από τους δήμους. Οι περιπτώσεις λοιπόν που εντοπίστηκαν αντιπροσωπεύουν το 0,46% του συνόλου των επιδομάτων…

Δεν υπάρχουν σχόλια: