Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Ο Γ. Δραγασάκης για τις διαφορές των οικονομικών προγραμμάτων


Από το Left.gr η ομιλία του Γιάννη Δραγασάκη στη Βουλή για τον προϋπολογισμό (ακολουθεί το ΒΙΝΤΕΟ της ομιλίας του).
Εντάξει έχουμε μια κάποια αδυναμία στον Γιάννη
Ν.Π.
«Ονομάζετε νέο μοντέλο ανάπτυξης την αναπαραγωγή του παλαιού», τόνισε ο Γ. Δραγασάκης μιλώντας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για κλεπτοκρατία και υπογράμμισε ότι η πρόταση του κόμματός του περιλαμβάνει μεταξύ άλλων επαναπροσδιορισμό του ρόλους του κράτους και των τραπεζών σύμφωνα με τα συμφέροντα της κοινωνίας, μοντέλα νέας επιχειρηματικότητας από το δημόσιο, από ιδιώτες, από συνεταιρισμούς, ανακατανομή ισχύος των δικαιωμάτων, αλλαγές στα εργασιακά, νέα σχέση με το περιβάλλον, για συνεργατικές και αλληλέγγυες μορφές οικονομίας.
Ο Γ. Δραγασάκης απάντησε και στο ερώτημα που θα βρεθούν τα λεφτά και είπε ότι «είναι λάθος ερώτημα. Την απάντηση την έδωσε ο ΟΟΣΑ, λέγοντας στην έκθεσή του ότι αν στην Ελλάδα ο εισπρακτικός μηχανισμός λειτουργούσε στο μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ θα είχαμε 12 δις ευρώ (αύξηση 6%)». Όμως, συνέχισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «για να γίνει αυτό πρέπει να χτυπηθεί η πλουτοκρατία, η κοινωνική συμμαχία που στηρίζεται η κλεπτοικρατία στη λογική «κλέψε εσύ λίγο για να κλέψω εγώ πολλά». Πρέπει να αποσπάσουμε την μεσαία τάξη από τα χέρια της κλεπτοκρατίας».
Ο Γ. Δραγασάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αποσκοπεί στην αναπαραγωγή του μοντέλου που μας έφερε ως εδώ, το μοντέλο να δανειζόμαστε για να εξοφλούμε τα δανεικά» και ανέφερε ότι το 2008 δανειστήκαμε 39 δις εκ των οποίων τα 26 πήγαν για σε χρεολύσια, τα 11 σε τόκους και τα 2,5 εξοπλισμούς. «Όλα πήγαν για να εξυπηρετηθεί ο μηχανισμός, οι βολεμένοι, τα ντόπια και ξένα συμφέροντα», όχι για επενδύσεις. Αυτό το μοντέλο είναι που ο Ε. Βενιζέλος αποκαλεί «επιστροφή στην κανονικότητα», σημείωσε ο Γ. Δραγασάκης.
Για την λύση του οικονομικού προβλήματος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε στον παριστάμενο Υπουργό Οικονομικών ότι απαιτείται βαθύ κούρεμα του χρέους, όχι απλή επιμήκυνση και «αυτή είναι η διαφορά» με την κυβέρνηση. Σημείωσε ακόμη ότι «άκουσα τον Ε. Βενιζέλο να παραδέχεται ότι κάπου κάπου χρειάζονται μονομερείς ενέργειες» και τον Γ. Στουρνάρα να μιλά για offshore, ενδοομιλικές και τριγωνικές συναλλαγές και ρώτησε τον Υπουργό Οικονομικών πόσα πρόστιμα έχει επιβάλει για τριγωνικές συναλλαγές και πόσα έχει εισπράξει.

- See more at: http://left.gr/news/i-omilia-toy-gianni-dragasasi-gia-ton-proypologismo#sthash.OkeyG54k.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: