Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Η ΘΕΙΑ ΑΓΓΕΛΑ ΞΕΡΕΙ



     Εγιναν λοιπόν και οι πολυαναμενόμενες  γερμανικές εκλογές. Ετσι λοιπόν είμαστε υποχρεωμένοι  για μια ακόμη φορά  να προσγειωθούμε στην σκληρή πραγματικότητα  και να αντιληφθούμε ότι οι ψηφοφόροι των άλλων κρατών και στην συγκεκριμένη περίπτωση οι Γερμανοί ψηφίζουν με βάση τα δικά τους προβλήματα και ουδείς ψηφοφόρος ασχολείται τι θα γίνει η Ελλάδα και οι Ελληνες.
  Η Μέρκελ θριάμβευσε και αυτό δείχνει πως οι ψηφοφόροι της έκριναν πως τα πάει καλά για την χώρα τους. Ετσι έσπασε όλα τα κοντέρ και πήρε ποσοστά κυριολεκτικά εκπληκτικά, συγκρινόμενα μόνο με την εποχή του Αντενάουερ πολλά χρόνια πριν. Πήρε 311 έδρες σε σύνολο 630 και απέχει 5 έδρες απο την αυτοδυναμία. Η αλήθεια είναι ότι αυτός ο αριθμός δημιουργήθηκε απο την απουσία των Φιλελευθέρων και των Εναλλακτικών που αφού δεν έπιασαν το όριο του 5% άφησαν ελέυθερες έδρες.
  Εντύπωση προκαλεί  ο στραγγαλισμός των Φιλελευθέρων οι οποίοι μετά το 14% των προηγούμενων εκλογών δεν κατάφεραν να περάσουν το 5% και έμειναν εκτός κοινοβουλίου. Το γεγονός αυτό δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο  δεδομένου ότι δεν στηρίχθηκε καθόλου απο την Μέρκελ ενώ εάν είχε περάσει έστω και οριακά το όριο, πιθανότατα να μπορούσε να ξαναγίνει η ίδια κυβέρνηση. Αρα επειδή η φράου δεν κάνει τίποτα τυχαία ,πιθανότατα να επεδίωξε την πτώση των φιλελευθέρων και τον σχεδόν υποχρεωτικό εναγκαλισμό με τους σοσιαλδημοκράτες  ώστε να έχει πισινή στην περίπτωση που κρίνει ότι θέλει να αλλάξει πολιτική, κυρίως στα ευρωπαϊκά θέματα.
  Το κόμμα των φιλελευθέρων που υπέστη την μεγαλύτερη τουλάχιστον μεταπολεμική ήττα σχεδόν οδηγείται  αν όχι σε διάλυση τουλάχιστον σε μεγάλη κρίση. Ανάλογα φαινόμενα παρατηρούνται και στους πρασινους που τα ποσοστά τους έπεσαν κατά 2,4 % . Το ίδιο περίπου αποτέλεσμα είχε και το κόμμα της  Αριστεράς ,συνομιλητής  του ΣΥΡΙΖΑ  με σημαντικές όμως διαφορές μαζί του για το θέμα της βοήθειας και τα δάνεια.  Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν τελικά θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής δηλαδή χαλάρωση της λιτότητας για την χώρα μας. Η παντοδυναμία της Μέρκελ δεν επιτρέπει πάντως μεγάλη αισιοδοξία. Αλλωστε οι Γερμανοί έχουν αποδείξει πως πανω απ΄όλα έχουν το σπίτι τους.
  Οσο πάντως εμείς πιστεύουμε ότι μπορεί να λύσουμε τα προβλήματα με κραυγές και  ανοησίες  , όπως η θεωρία των δύο άκρων απο την μια πλευρά και  της ύπαρξης  προδοτών απο την άλλη  μάλλον θα αφήνει τους δανειστές να παίζουν μόνοι τους.    

                                                                             Απόστολος Κασελούρης 

Δεν υπάρχουν σχόλια: