Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΙΓΙΝΑ : ΑΜΕΣΗ H ΑΝΑΓΚΗ  ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ …ΝΗΣΙΟΥ
Σύσκεψη στην Περιφέρεια

Μια θετική εξέλιξη στο θέμα της διατήρησης  οικόσιτων και αδειοδότησης κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων, δείχνει να δρομολογείται μετά την Πανσαρωνική σύσκεψη με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Κατσικάρη την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν η διεύθυνση υγειονομικού της περιφέρειας, η διεύθυνση γεωργίας της περιφέρειας, η νομική της υπηρεσία, ο πρόεδρος του ΕΟΤ, ο δήμαρχος Αγκιστρίου, ο δήμαρχος Σπετσών, ο δήμαρχος Τροιζηνίας και αντιπροσωπία από την Αίγινα.
Η αντιπροσωπία της Αίγινας αποτελείτο από τον δήμαρχος και τον Φ. Τζίτζη που ήταν ο εισηγητής του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο, τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Αίγινας κ. Ν. Αλυφαντή και την κ. Βέρα Σουσουρή, κτηνοτρόφο.
Οι δυο τελευταίοι ως εκπρόσωποι των πολιτών της Αίγινας, πράγμα που εντυπωσίασε τους παρευρισκομένους.
Το πρώτο που μπορούμε να παρατηρήσουμε είναι πως το ζήτημα πράγματι είναι καυτό και μια τέτοια σύσκεψη δεν μπορεί να έγινε για ανύπαρκτο θέμα, όπως παρουσιάστηκε σκοπίμως από μερίδα του ηλεκτρονικού τύπου της Αίγινας.
Από όσα μας είπαν όταν τους ρωτήσαμε οι κ.κ. Αλυφαντής και Σουσουρή, το κλίμα ήταν ιδιαίτερα καλό και όλοι οι παρευρισκόμενοι, του δημάρχου μας συμπεριλαμβανομένου (όταν …γίνεται δήμαρχος όλου του νησιού, δεν έχουμε κανένα λόγο να μη το επικροτήσουμε), αναζήτησαν τρόπους επίλυσης του προβλήματος.
Όσο μας αφορά ως Αίγινα, αποφασίστηκε η έκδοση απόφασης από το δημοτικό συμβούλιο, που θα ορίζει τους τουριστικούς χώρους, ώστε να προχωρήσει η περιφέρεια σε έκδοση νέας απόφασης  για την διατήρηση οικόσιτων ζώων και την αδειοδότηση κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων.
Να υπενθυμίσουμε πως πολλές περιφέρειες έχουν ήδη δώσει λύσεις πριν το ζήτημα πάρει την διάσταση που πήρε στην Αίγινα, όπως πχ η Λακωνία.
Η όλη εξέλιξη που μπορεί να χαρακτηριστεί θετική, πιέζει πια την περίφημη τουριστική μονοκαλλιέργεια της Αίγινας ως κυρίαρχης δημοτικής πολιτικής και ιδεολογίας, προς πιο ολοκληρωμένες πολιτικές που σε πρώτη φάση περιλαμβάνουν τουλάχιστον ισοδύναμα τον πρωτογενή τομέα.
Αυτή θα είναι και η ενοποίηση του νησιού που μέχρι τα τώρα είναι στα δυο, στα 250 μέτρα της τουριστικής παράλιας της πόλης και σε όλο το υπόλοιπο νησί.
Σε δεύτερη φάση είναι προφανές πως οι δημοτικές δυνάμεις θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τις πολιτικές τους και να συμπεριλάβουν πολιτικές στήριξης της αγροτικής παραγωγής και της κτηνοτροφίας, που σήμερα λείπουν παντελώς από τα προγράμματα τους.
Παράδειγμα  η αναγγελία του κ. Π. Κουκούλη για εκ νέου κάθοδο στην διεκδίκηση της δημαρχίας συνοδεύτηκε από προτάσεις για την καθημερινότητα και την εξαγγελία μεγάλων έργων, αποφεύγοντας …αμαρτωλές λέξεις όπως γεωργία και κτηνοτροφία για παράδειγμα.

Η στροφή όμως στην ανάπτυξη γεωργίας και κτηνοτροφίας, απαιτούν υποδομές, έργα και πολιτικές στήριξης μιας τέτοιας στροφής. Και ακόμα περισσότερο χρειάζονται πολιτικές για το επόμενο στάδιο της μεταποίησης, διάθεσης κλπ των προϊόντων που θα παράγει η Αιγινήτικη γη.
Έχουμε δρόμο μπροστά μας και η πίστη μας είναι πως βρισκόμαστε ήδη στη χάραξη του.
Δρόμος πολύ πιο αναγκαίος από τον θρυλούμενο περιφερειακό.
Στις φωτογραφίες ο κ. Νίκος Αλυφαντής, η κ. Βέρα Σουσουρή και ο Φ. Τζίτζης, να συζητούν τις τελευταίες λεπτομέρειες, λίγο πριν αναχωρήσουν για την σύσκεψη στην περιφέρεια.


Νικήτας Παπαϊωάννου

Δεν υπάρχουν σχόλια: