Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

ΒΑΓΙΑ: Το ιστορικό μιας ονοματοδοσίας
Όλως …αιφνιδίως, χωρίς καμία αίτια
 …ξεπήδησε  πλατεία εκεί κατά τη  Βαγία !

Ο δήμαρχος λέει πως κατά την υπογραφή του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης με το Σταρομπέσεβο*  της Ουκρανίας, δεσμεύτηκε για ονοματοδοσία μιας πλατείας και η ιδία δέσμευση έγινε από τον δήμαρχο της Ουκρανικής πόλης. Βρήκαν λοιπόν το ….σταυροδρόμι τη Βαγίας, το ονόμασαν πλατεία και το βάφτισαν Πλατεία Ουκρανοελληνικής Φιλίας,  σε συντομογραφία ΠΟΥΦ. Ένα πλέον στοιχείο που στηρίζει την γνώμη μας πως πλατεία δεν υπήρχε αλλά βαφτίστηκε  πλατεία ένα σταυροδρόμι, είναι πως δεν έγινε μετονομασία μιας πλατείας που είχε όνομα. Στην απόφαση του δήμου περιγράφεται σαν μια πλατεία που βρίσκεται πλησίον του ναού Αγ. Σωτήρος, άνευ λοιπών χαρακτηριστικών και στοιχείων. Αλλά πάλι μπορεί να είχαν την πλατεία και να τους έλειπε ο …νονός. Τώρα που τον βρήκαν όμως…Τα βαφτίσια έγιναν μουγκά Οι γονείς και κηδεμόνες, οι κάτοικοι δηλαδή της Βαγίας, δεν προσκλήθηκαν στα βαφτίσια, ούτε χοροί και πανηγύρια, ούτε σταυρουδάκια στο πέτο, ούτε, ούτε….
Μόνο για να βγουν ….φωτογραφίες ως ….πειστήρια για τα βιογραφικά των δυο δημάρχων, έγινε όλος αυτός ο ντόρος;
Κάτι αντίστοιχο υποσχεθήκαν πως θα κάνουν και οι Ουκρανοί. Ίσως πάλι οι Ουκρανοί να είναι πιο έντιμοι και να βρουν μια πραγματική πλατεία και να την ονομάσουν Πλατεία Ουκρανοελληνικής Φιλίας, δεύτερο ΠΟΥΦ δηλαδή.
Το σίγουρο είναι πως και οι δυο δήμαρχοι θα περηφανεύονται πως έχουν πλατείες στο ….εξωτερικό, τρομάρα τους.
Σε προηγούμενο σχόλιο μας πάντως είχαμε επισημάνει πως μετά τις αδελφοποιήσεις με ….άγνωστα χωριά του εξωτερικού, ο Δήμαρχος Αίγινας θα προτείνει στο δημοτικό συμβούλιο, την ….αδελφοποίηση της Αίγινας με τα άγνωστα χωριά της, όπως είναι η Βαγία, οι Άλωνες, οι Άγιοι κλπ. Τώρα είναι εγκαταλελειμμένα στη τύχη τους.
Επειδή αυτή η ημέρα, της αδελφοποίησης με την Αίγινα, θα αργήσει πολύ να έρθει από μόνη της, κάτι θα πρέπει να κάνουν οι κάτοικοι να επισπεύσουν την …αδελφοποίηση των χωριών τους με την πόλη. Είπαμε το νησί είναι χωρισμένο στα δυο και πρέπει κάποτε να ενοποιηθεί. Είναι η πόλη των 250 μέτρων της Παραλίας και όλο το υπόλοιπο νησί, το άλλο μέρος .
Κατά το ρητό  έξω πάμε καλά, μέσα πάμε κατά διαόλου.
Μέχρι τώρα είχαμε το γνωστό μότο της δημοτικής αρχής, που έλεγε : Παναιγινήτικο αίτημα η σύνδεση με την ΕΥΔΑΠ - ο Αγωγός είναι προ των Πυλών, Παναιγινήτικο αίτημα η σύνδεση με την ΕΥΔΑΠ - ο Αγωγός είναι προ των πυλών και δώστου το Παναιγινήτικο αίτημα είναι….
Αυτό το Παναιγινήτικο Αίτημα ήταν το πρώτο που έγινε …Πλατεία Ουκρανοενλληνικης Φιλίας, ήταν το πρώτο ….ΠΟΥΦ που έσκασε, αλλά η έκρηξη κρατήθηκε εντος των ορίων του …δημοτικού συμβούλιου, για να μη το πάρουν χαμπάρι οι ντόπιοι.
Για αυτό άλλαξε το μότο της η δημοτική αρχή και το έκανε :
Το ιστορικό μας νησί, η πρώτη πρωτεύουσα και τούμπαλιν, από πρωίας μέχρις εσπέρας.
Ένα ιστορικό νησί ή τόπος, φαίνεται πως σηκώνει πολλά …ΠΟΥΦ, όσα θες. Μπορείς από το πρωί μέχρι το βράδυ να ρίχνεις ΠΟΥΦ (αέρας κοπανιστός στα νεοελληνικά) και να ξεχνάς τη σημαίνει ιστορία και πολιτισμός ενός τόπου.
Εδώ είμαστε σήμερα. Η αντίληψη των αρχών για την ιστορικότητα του νησιού είναι ένα ….ΠΟΥΦ.
Η απόφαση   για την ονοματοδοσία ελήφθη στις 30 Αυγούστου στο Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από πρόταση του διαμερίσματος, δηλαδή του κ. Γκαρή.
Τώρα γιατί  οι διαμερισματικοι σύμβουλοι αποφάσισαν ότι αποφάσισαν χωρίς να έχουν την γνώμη των κατοίκων της Βαγίας, είναι θέμα των κατοίκων να το ξεδιαλύνουν.
Την πρόταση  υπερψήφισε ο Βαγιώτης κ. Νίκος Τζίτζης, για να ξέρετε τι …φίδι κρύβατε στο κόρφο σας. Και καλά ο κ. Αντιδήμαρχος τόσα γράμματα πάει, θα χαλούσε ο κόσμος αν έφερνε και ένα στους κατοίκους και τους ενημέρωνε για την απόφαση …δημιουργίας πλατείας;  Κανονικά θα έπρεπε με καμάρι να τους μεταφέρει το ….χαρμόσυνο γεγονός : « Επιτέλους η Βαγια αποκτά και πλατεία, κατόπιν δικών μου ενεργειών!»
Ο κ. Π. Κουκούλης παρόλο που δεν συμφώνησε ψήφισε ΠΑΡΩΝ, προφανώς στα πλαίσια μιας διαρκώς αυξανόμενης τάσης ισορροπιών (παραπομπή)*.
Ένα σωρό άλλοι σύμβουλοι, θεώρησαν το θέμα αδιάφορο και απεχώρησαν κατά την διάρκεια της διαδικασίας και πριν την ψηφοφορία.
Αναφέρονται οι  Γρηγορόπουλος Παναγιώτης, Γκότσης Τρύφων, Λαμπαδάριος Στυλιανός, Πάλλης Ελευθέριος, Πούντος Ιωάννης, Κορναράκης Νεκτάριος, Μούρτζης Αντώνιος, Τζίτζης Φίλιππος, Πούντος Γεώργιος και Μαράκης Χαράλαμπος.
Να τους ξέρουμε γιατί και αυτοί θα δηλώσουν πως …ήταν αντίθετοι με την απόφαση, αν τους ζορίσουμε
Μόλις οκτώ (8) σύμβουλοι …ήταν οι νονοί στα …βαφτίσια, που υπερψήφισαν την πρόταση για ….δημιουργία πλατείας, την ένταξη της στο ….σχέδιο πόλης  και το όνομα αυτής….. ΠΟΥΦ.
Από δω και πέρα, εν όψει των επερχομένων εκλογών, θα αποφασίζουν μόνο όσοι σύμβουλοι έχουν ήδη …καεί, οι …Μαυροτσούκαλοι, ή δεν πρόκειται να ξαναβάλουν υποψηφιότητα. Οι υπόλοιποι, οι Μαυρογιαλούροι, θα την κοπανάνε και θα τα φορτώνουν στους Μαυροτσούκαλους. 
Από την άλλη μήπως και υπήρχε πλατεία και έχει καταπατηθεί και ότι απέμεινε είναι ένα σταυροδρόμι ;

Νικήτας Παπαϊωάννου


*Βρισκόμαστε σε επικοινωνία μα το Σταρομπέσεβο  της Ουκρανίας και τον εκεί τύπο. Θα στείλουμε Φώτο της ….διασταύρωσης στην Βαγία, για να ξέρουν οι Σταρομπεσεβίτες τι δούλεμα τους κάνει το δημαρχιακό δίδυμο. Όποιος ξέρει Ουκρανικά θα χρειαστούμε την βοήθεια του!

Στο ίδιο θέμα, επιστολή κατοίκου 

Γιατί κύριε Δήμαρχε;
http://www.aeginalight.gr/article.php?id=33627#.UkWn0dJSi-k


Παραπομπή
Διόρθωση όσον αφορά την τοποθέτησή του στο θέμα, σε σχέση με την πρώτη ανάρτησή μας, που ήταν λάθος μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: