Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

ΤΟ ΠΟΛΥΠΑΘΟ ΕΥΝΑΡΔΕΙΟ ΚΤΙΡΙΟ



                                          


                        

                              



       Το κτίριο που βλέπετε στην παραπάνω φωτογραφία είναι το Εϋνάρδειο κτίριο. Μην βιαστείτε να πείτε ότι όλοι το γνωρίζετε γιατί θα σας απαντήσω ότι αυτό δεν είναι βέβαιο για όλους, ακόμα και αν έχουν θέσεις αυξημένης ευθύνης. Όποιος λοιπόν έχει πρόθεση να ενημερωθεί για το συγκεκριμένο κτίριο καλό είναι να ρίξει μια ματιά στις παρακάτω συγκεκριμένες αναφορές :
     Η δική μου πρόθεση έχει να κάνει όμως με μια άλλη πτυχή του θέματος. Άκουσα λοιπόν τον δήμαρχο στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο σε ερώτηση που του έγινε από  τον δημοτικό σύμβουλο κ. Ντελή για το θέμα της αποκατάστασης του κτιρίου να απαντάει με κάποια λόγια μασημένα, «ότι δεν ξέρουμε αν πρέπει να πάει η βιβλιοθήκη εκεί , θα δούμε μήπως γίνει κάτι άλλο » και διάφορά άλλα ευτράπελα. Αμέσως μου ήρθε στο μυαλό μια ιστορία.
   Στο τέλος Αυγούστου του 2013 έγινε μια εκδήλωση για την ιστορικότητα του Ευναρδείου στον χώρο μπροστά στην Μητρόπολη, Εκεί λοιπόν , ένας φέρελπις νέος αρχιτέκτονας και γιός του σημερινού αντιδημάρχου οικονομικών  παρουσίασε μια νέα εκπληκτική πρόταση για την αξιοποίηση του κτιρίου. Να το επισκευάσουμε και να το αφήσουμε  άδειο. Τότε ήταν αστείο. Τώρα πλέον δεν είναι.   Ο φέρελπις νέος που προφανώς επηρεάζει τον μπαμπά  του και αυτός με την σειρά  του επηρεάζει τα πράγματα  αποφάσισαν ότι έπρεπε να προωθηθεί η  φοβερή αυτή ιδέα ώστε να έχει το παιδί κάτι να παίζει. Δεν ξέρω τι ακριβώς θέλει να παίξει, όμως αν κρίνω από την συμπεριφορά του σε εκδήλωση που ο φέρελπις υιός οργάνωσε, το θέμα είναι μέχρι και επικίνδυνο. Σε μια λοιπόν εκδήλωση που περιείχε και δημιουργικό εργαστήριο στην αυλή του Εϋναρδείου πήρε την προφορική άδεια μιας ιδιαιτέρας του πρώην Υπουργού Παιδείας και έβαλε τα παιδιά μέσα στο κτίριο. Στο κτίριο που η σκεπή του είναι ετοιμόρροπη και πέφτουν συνεχώς κομμάτια από σοβάδες. Κανενός δεν ίδρωσε το αυτί αλλά αυτά είναι συνηθισμένα πράγματα στην Αίγινα. Καθένας  κάνει το κομμάτι του και ουδείς  ασχολείται με αυτό.  Αποφάσισαν λοιπόν προφανώς ως οικογένεια ότι θα ήταν καλό να φτιαχτεί   ένα κτίριο με λεφτά του δημοσίου για να παίζει το παιδί. Όμως επειδή αυτό προωθείται εντόνως και μέσα στους δημοτικούς συμβούλους  θα ήθελα να κάνω μια μικρή ενημέρωση για το θέμα προς άπαντες τους εμπλεκόμενους.
    1. Όλα τα δημόσια έργα φτιάχνονται  με προκαθορισμένο σκοπό. Κάθε φορέας που πληρώνει ένα έργο το πληρώνει για συγκεκριμένο σκοπό. Το υπουργείο Παιδείας φτιάχνει έργα δικά του, το υπουργείο Υγείας δικά του. Η περιφέρεια χρηματοδοτεί έργα στους δήμους που ανήκουν όμως στις αρμοδιότητες της κλπ.κλπ.  Αλλιώς θα μπορούσαμε να χρησιμοποιούμε κονδύλια του Παιδείας για να πληρώνουμε νερό η του Υγείας για να αλλάζουμε λάστιχα στα απορριμματοφόρα.  Άρα λοιπόν , ως κονδύλι του Υπουργείου Παιδείας δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλο σκοπό.
    2. Θα ήταν καλό και χρήσιμο όταν προχωρούν μέσα στην πόλη να κοιτάνε και τις πινακίδες. Μπροστά λοιπόν στην πόρτα της βιβλιοθήκης η πινακίδα λέει ότι το έργο είναι « Επισκευή και στερέωση του κτιρίου « Κυβερνείου Καποδίστρια» για την στέγαση του Ιστορικού Αρχείου Αίγινας». Το Ιστορικό Αρχείο όπως όλοι γνωρίζουν είναι ουσιαστικά κλειστό , με τις ευλογίες σύσσωμης της προηγούμενης δημοτικής αρχής, όμως το τυπικό λουκέτο δεν μπαίνει για ένα πολύ σοβαρό λόγο. Αν μπει το έργο δεν θα υφίσταται. Το υπουργείο Παιδείας δεν θα μπορεί να ξοδέψει ούτε μισό σέντ για την αποκατάσταση του , αφού δεν  θα υπάρχει εκεί η υπηρεσία του.   
  3. Το Εϋνάρδειο παραχωρήθηκε από την τότε ΚΕΔ στον Δήμο το 1982 για την στέγαση της Δημόσιας Βιβλιοθήκης. Ο Δήμος το 1989 διαπίστωσε ότι το έργο υπερβαίνει τις δυνάμεις του και το ξανάστειλε στο Υπουργείο Παιδείας με τον ίδιο σκοπό. Μόνο η σχετική διαδικασία της γραφειοκρατικής μεταφοράς κράτησε τέσσερα χρόνια (1989-1993). Το  Υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην εκπόνηση της σχετικής μελέτης με πάντα σκοπό την στέγαση της βιβλιοθήκης με κόστος αν δεν απατώμαι περίπου 15.000 ευρώ μαζί με μια επικαιροποίηση της. Εάν ο δήμος δεν θέλει να γίνει εκεί η βιβλιοθήκη θα πρέπει να ζητήσει αποχαρακτηρισμό  του κτιρίου  και την επαναφορά του σε αυτόν.. Και τότε άσχετα αν το υπουργείο έχει διαθέσει  χρήματα  για την μελέτη διατρέχει τον πολύ σοβαρό κίνδυνο να του εγκρίνει το αίτημα , αποσύροντας το 1.200.000,00 ευρώ που έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό του για την επισκευή του κτιρίου για την στέγαση της βιβλιοθήκης. Και με την οικονομική ένδεια που επικρατεί  να  κόψει το ποσό σε 3-4 κομμάτια και να τα στείλει σε έργα και σε περιοχές, που οι άνθρωποι τους έχουν διάθεση να κάνουν πράγματα  και δεν παίζουν monopoly για χάρη των κανακάρηδων τους. Και εμείς τότε θα πρέπει να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε το κτίριο. Όταν με το καλό αποφασίσουμε γιατί οι μνηστήρες θα είναι και πολλοί, εάν δεν είναι ήδη, μετά θα πρέπει να βρούμε λεφτά για την μελέτη και μετά άλλα λεφτά για την αποκατάσταση του. Βέβαια μέχρι τότε οι δημοτικοί σύμβουλοι θα έχουν πάει σπίτι τους , το κτίριο θα έχει πέσει στα κεφάλια  μας αλλά και ποιος ανησυχεί γι αυτά;
    Το μην θέλει κάποιος  να αποκτήσει το νησί μια σύγχρονη βιβλιοθήκη είναι κάτι που το καταλαβαίνω . Αυτό είναι το επίπεδο και μπορώ να το αποδεχθώ. Όμως να έρχεται κάθε δημοτική αρχή και να στερεί από το νησί παραγωγικούς πόρους είναι κάτι που με εξοργίζει. Η προηγούμενη δημοτική αρχή κατάφερε με τις κωλυσιεργίες της να περικόψει την επιχορήγηση  της ΔΕΗ από  1.500.000 ευρώ σε 700.000. Δηλαδή στέρησε από την τοπική κοινωνία 800.000 ευρώ. Κανένας δεν συγκινήθηκε απ΄ αυτό. Η νέα δημοτική αρχή φέρεται διατεθειμένη να στερήσει 1.200.000 ακόμη. Σύνολον 2.000.000 μόνο από τα καποδιστριακά. Και μετά ψάχνουμε να βρούμε γιατί τα παιδιά μας μεταναστεύουν και τα βάζουμε με την  Μέρκελ… Asta la vista, baby…


Υ.Γ. 1 : Τώρα που το ξανακοιτάω μήπως τελικά ο στόχος είναι καινούργια μελέτη; Λέτε; Δεν το πιστεύω πάντως αν και τα έχω δεί όλα…

  Υ.Γ. 2 Ο μόνος που μπορεί να λύσει το πρόβλημα είναι ο δήμαρχος. Κάνε κάτι δήμαρχε ,λοιπόν, πριν να είναι αργά…

                                                                                    Α.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: