Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

ΣΑΝ ΝΑ ΜΗ ΠΕΡΑΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ - 2ο / 5

ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΝΑΣ: 
Άθληση, Υγεία και Κοινωνική Αλληλεγγύη

Συνομιλούμε με στέλεχος του δήμου και : 

Μαύρες Σκνίπες: Από ό, τι γνωρίζουμε, αθόρυβα αλλά μεθοδικά υλοποιείτε ένα πρόγραμμα  στο Δήμο, που αφορά στην Υγεία, την Άθληση και την Κοινωνική Αλληλεγγύη. Τι ακριβώς περιλαμβάνει και ποια είναι η πρωτοτυπία, όπως ισχυρίζεστε, του   εν λόγω εγχειρήματος:
Στέλεχος: Η πρωτοτυπία του προγράμματος μας έγκειται στο ότι έχουμε καταφέρει δυο πράγματα. Πρώτον την αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος ως χώρου ομαδικής άθλησης,  και δεύτερον και εξ αίτιας αυτού, την στροφή μας από τον πρωταθλητισμό στον μαζικό αθλητισμό της ολοκληρωτικής συμμετοχής.  
 Μαύρες Σκνίπες: Μπορείτε να γίνετε πιο αναλυτικός, να μας δώσετε  κάποια παραδείγματα;
 Στέλεχος: Ο προσανατολισμός είναι ο στίβος, η κολύμβηση και η τετράκοπος. Διαπρέπουμε στις μικρομεσαίες αποστάσεις και στα άλματα εις μήκος, κυρίως νέων και νεανίδων. Όπως ξέρετε στο νησί δεν έχουμε συγκοινωνίες παντός τύπου. Τα καράβια πάνε και έρχονται όποτε και αν θέλουν και όσα θέλουν. Πολλές φορές δεν θέλουν καθόλου και επικαλούνται θαλασσοταραχή που είναι ψέματα και τότε πιάνει ταραχή όλο το νησί. Η διαδρομή Αίγινα-Αγκίστρι είναι ψωμοτύρι για τους κατοίκους των νησιών. Ειδικά οι Αγκιστριώτες που θέλουν να έρθουν στο Κέντρο Υγείας, έχουν αναδεχθεί σε εξαιρετικούς κολυμβητές. Μερικούς τους ετοιμάζουμε για τους επομένους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η κωπηλασία, τετράκοπος κυρίως,  είναι για μεγαλύτερες αποστάσεις και καλύπτεται η διαδρομή Αίγινα Πειραιάς.
Ξέρετε-  το ιώδιο, η άσκηση έχουν απίστευτα αποτελέσματα στο ευ ζειν της κοινωνίας μας.
 Μαύρες Σκνίπες:  και στο στίβο;
 Στέλεχος:  Ο στίβος είναι η σημαντικότερη προσπάθειά μας.
Τα παιδιά στο δρόμο για το σχολείο ασκούνται στο άλμα εις μήκος, στο βάδην και στα 3000 μέτρα μετ εμποδίων.
Οι δρόμοι μας είναι ειδικά διαμορφωμένοι με σκάμματα και άλλα εμπόδια.
Ώσπου να φτάσει στο σχολείο ο μαθητής   έχει πηδήσει λακκούβες και λακκούβες. Μια καθημερινή προπόνηση σε άλματα εις μήκος και εις ύψος. Κάτι αντίστοιχο γίνεται με τις μεγάλες αποστάσεις μετ’ εμποδίων. Ειδικά για τους αργοπορημένους που τρέχουν να προλάβουν το μάθημα. 
 Μαύρες Σκνίπες: Η κοινωνική αλληλεγγύη πώς συνδέεται με την άθληση, πώς το πετυχαίνετε;
 Στέλεχος: Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Βλέπει κανείς τις πρώτες πρωινές ώρες  γερόντισσες στο δρόμο των γύρω χωριών και εντυπωσιάζεται. Ξεκινούν απ τα άγρια χαράματα, για να πάνε στο κέντρο υγείας. Τόσες μαυροφορεμένες γερόντισσες σε πρωινή γυμναστική, που λες πως η Αίγινα είναι ένα σκέτο γυμναστήριο για τις γυναίκες αυτές, αντί να τις καταδικάζουμε σ’ έναν εγκλωβισμό σπίτι-εκκλησία-εγγόνια.
Επίσης, έχουμε καταργήσει τις λεωφορειακές γραμμές, τα καυσαέρια ξέρετε μολύνουν το περιβάλλον, ενώ το βάδισμα κάνει καλό στην αρτηριακή πίεση, στην καρδιά και γενικά είναι ό, τι πρέπει και δεν πρέπει για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, στην οποία δίνεται μεγάλη προσοχή από τον Δήμο.
Ταυτόχρονα πετυχαίνουμε μείωση του κόστους λειτουργίας του Κέντρου Υγείας γιατί πολλές από τις αθλήτριες δεν καταφέρνουν να φτάσουν στο τέρμα.
Σημειώστε πως αυτό έχει θετικό αποτέλεσμα για το κράτος, στο κόστος των συντάξεων.
Μαύρες Σκνίπες: Η κοινωνική Αλληλεγγύη, όμως, πώς καταγράφεται;    
Σημαίνον Στέλεχος: Θα πρέπει να είσαστε παρών τη στιγμή που κάποιες από αυτές τις υπάρξεις καταφέρνει να φτάσει στο Κέντρο Υγείας για να καταλάβετε: το καταφέρνουν συνοδευόμενες  από όλο το χωριό.  Άλλος φέρνει γάζες και οινόπνευμα, άλλος σύριγγες και ορούς, λευκοπλάστες, βαμβάκι και οι νοσοκόμες τις περιμένουν στην είσοδο και τις χειροκροτούν.
Αίγινα όλοι μαζί ήταν το σύνθημα μας στις εκλογές και νάτο που το κάνουμε πράξη.
 Μαύρες Σκνίπες: Πού αλλού υλοποιείται αυτή η κοινωνική αλληλεγγύη;
 Στέλεχος: Ας μείνουμε στο χώρο της υγείας και να αναφέρω για παράδειγμα τι γίνεται όταν παρουσιαστεί ένα έκτακτο περιστατικό, όπου απαιτείται να κινηθεί το ασθενοφόρο. Η γειτονιά στο πόδι. Άλλος φουσκώνει τα λάστιχα στο ασθενοφόρο, άλλος ελέγχει τα υγρά του ψυγείου  και τα λάδια, άλλος φέρνει με το μπετονάκι βενζίνα, ιδρωμένος καταφθάνει ένας άλλος δρομέας που φέρνει τη μπαταρία
και πάνω που όλα είναι έτοιμα για να μεταφερθεί το περιστατικό, συνταξιοδοτείται ο οδηγός του ασθενοφόρου.
Τότε ενεργοποιείται η ομάδα άμεσης διάσωσης. Καταφθάνουν επί τόπου, στο περιστατικό και παίρνουν τον ασθενή με το κρεβάτι του. Έχετε ακούσει την έκφραση, τον πάνε τέσσερις. Εμείς το κάνουμε πράξη συχνά, κάνεις δεν φεύγει μόνος του, έχει πάντα συνοδεία. Τουλάχιστον τον πάνε τέσσερις
 Μαύρες Σκνίπες: Δηλαδή από πρωταθλητισμό τίποτα; Νέκρα;
 Στέλεχος: Ο πρωταθλητισμός θέλει άλλες εγκαταστάσεις και για αυτό προς το παρόν ασχολούνται λίγοι, αλλά ομολογουμένως πολύ καλοί.
Ό, τι συμβαίνει για παράδειγμα στους δρόμους συμβαίνει και με το προϋπολογισμό: είναι γεμάτος τρύπες λακκούβες αξεπέραστα εμπόδια. Αλλά μας λείπουν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις, αν εξαιρέσεις ένα μικρό κλειστό γυμναστήριο στο Μεριστό, ίσα που χωρεί τη Διοίκηση του Δήμου και κάνα δυο φιλοξενουμένους.
Τι να πρωτοκάνεις εκεί;
Γυμνάζονται στο άλμα εις μήκος και ύψος. Προσπαθούν να πηδήξουν τις τρύπες, τα κενά του Προϋπολογισμού, που είναι πάνω από 7 μέτρα μήκος και λογικό οι άνθρωποι να δυσκολεύονται. Προχθές ο δήμαρχος έπεσε σε ένα κενό και έγινε χαμός. Στο ύψος να δεις τι γίνεται. Τι ειδικά κοντάρια επιστρατεύουν για να περάσουν το πήχη. Έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από άλλους δήμους για την ευρεσιτεχνία τους. 
Ασκούνται και στις πολεμικές τέχνες. Ναυμαχίες, ναυτικούς αποκλεισμούς, αεροβασίες σε επίκληση εκ μηχανής Θεών, και καθημερινά ανακαλύπτουμε κι άλλα υγιή αθλήματα.
 Μαύρες Σκνίπες: Θα μας πείτε δυο κουβέντες για την άσκηση ή είναι απόρρητο;
 Στέλεχος: Ο Δήμαρχος λέει όλα στο φως και δεν κρύβουμε τίποτα από τους δημότες μας. Σύνθημα μας η διαφάνεια, που καμιά φορά είναι τέτοιας τάξης μεγέθους ώστε να περιλαμβάνει και τα Ταμεία του Δήμου.
Αυτή η άσκηση λοιπόν γίνεται με τη συνεργασία των εταιρειών υδρομεταφοράς. Αυτοί βάζουν τις  υδροφόρες στα ανοιχτά της Αίγινας, με τα κανόνια τους στραμμένα στη πόλη. Έχουμε και εμείς κάνα δυο κανόνια στραμμένα προς τη θάλασσα, στον Αϊ Νικόλα και στη Παναγίτσα. Αλλά αυτά είναι παλιά και τα έχουμε για να φοβούνται οι γλάροι.
Στέλνουν λοιπόν τελεσίγραφο στη πόλη, οι υδρομεταφορεις. Η ταν ή τα παραταν, όπως λένε και παίρνουν τις υδροφόρες τους και φεύγουν.
Η δημοτική αρχή αιφνιδιάζεται, έτσι λέει το σχέδιο, και συγκεντρώνεται στο Κλειστό Γυμναστήριο του Δημοτικού Συμβουλίου (στο Μεριστό). Αρχίζει η άσκηση επί χάρτου, στρατηγικού χαρακτήρα ομολογουμένως.
Ο Δήμαρχος πανικοβάλλεται κατά το σχέδιο και προτείνει άμεση παράδοση. Να υψώσουμε λευκή σημαία λέει και να ανάψουμε φωτιά, για τον άσπρο καπνό που περιμένουν να δουν οι νερουλάδες. Άλλοι ανενημέρωτοι για το σχέδιο, προτείνουν σκληρές διαπραγματεύσεις. Γίνεται ένα ψιλοχαμός και εάλω η πόλη.
Η αρχή φεύγει ικανοποιημένη. Η άσκηση είχε πλήρη επιτυχία, πάνω από 90%.
 Μαύρες Σκνίπες: Δεν το πιστεύω. Τέτοια επιτυχία ασκήσεων στα 90% όπως μας λέτε, ούτε το ΝΑΤΟ δεν πετυχαίνει στις ασκήσεις του.
 Στέλεχος:  Δεν έχετε παρά να το διαπιστώσετε μόνος σας. Εμείς δεν αρκούμαστε σε τέτοια ποσοστά. Στόχος το Αιεν Αριστεύειν και επιδιώκουμε το 100%.
Σύντομα λοιπόν, επειδή διορθώνουμε τις ασκήσεις Ναυτικός Αποκλεισμός και Ασκήσεις Προϋπολογισμού και πώς να τον Πηδήξετε, θα επαναληφθούν στο Κλειστό Γυμναστήριο Δημοτικού Συμβουλίου (Μεριστό).
Σας περιμένουμε
 Μαύρες Σκνίπες: Μένω κατάπληκτος, συγχαρητήρια. Σίγουρα θα έρθουμε στην επόμενη άσκηση. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας

Νικήτας Παπαϊωάννου
* Πρώτη δημοσίευση 11-3-2013, στο AeginaLight

Δεν υπάρχουν σχόλια: