Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

ΒΟΡΡΑΣ ΚΑΙ ΝΟΤΟΣ (ΜΕΡΟΣ 2ο)



      
    Συνεχίζοντας  λοιπόν τις σκέψεις που προβάλλαμε  θεωρώ ότι θα ήταν αναγκαίο να πούμε μερικά ακόμα πράγματα για το θέμα αυτό που ότι φαίνεται αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό αυτό που συμβαίνει αυτό τον καιρό στην Αίγινα.
    Είναι μάλλον άστοχο να προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε τις  αποδοκιμασίες  δημοτικών παρατάξεων  ως αποτυχίες μόνο των προσώπων είτε αυτές αφορούν το πρόσωπο του δημάρχου είτε των συμβούλων του. Κάτι τέτοιο δεν έχει βάση  και δεν αποδεικνύεται. Η αποδοκιμασία ή η επιδοκιμασία έχει να κάνει στην βάση της με πολιτικές και όχι με πρόσωπα. Κάθε συνδυασμός θα μπορούσε να  έχει στείλει κάποιους ανθρώπους του να “δουλέψουν” τον κόσμο για να του αποσπάσουν προσωρινά ψήφους όμως  σε κάθε  περίπτωση δεν μπορούν να σβήσουν τα αποτελέσματα μιας συγκεκριμένης και καταδικασμένης πολιτικής.
    Ετσι λοιπόν είναι πολύ φυσικό η περιφέρεια της Αίγινας να έχει την ανάγκη από πιο προσιτούς και πιο δικούς της ανθρώπους που να τους νοιώθει κοντά της. Η εγκατάλειψη της την ωθεί σε επιλογές περισσότερο  ριζοσπαστικές από τους κατοίκους της πόλης , που άλλοι δεν είναι μόνιμοι και πηγαινοέρχονται αντιμετωπίζοντας τα μεγάλα προβλήματα όπως την ακτοπλοΐα η την υγεία εκ του μακρόθεν με την ασφάλεια της ήρεμης θάλασσας του καλοκαιριού ,άλλοι έχουν το παλιό τους αυτοκίνητο και το τονίζω αυτό , όχι το δεύτερο τους, το παλιό τους ,παρκαρισμένο όπου νάναι ,  και αλλιώς οι ηλικιωμένοι των χωριών  που με τον τρόπο τους φυλάνε Θερμοπύλες.
   Η ανάπτυξη του νησιού δεν μπορεί να είναι ανισόρροπη. Έχουμε πει και άλλες φορές  π.χ. ότι το μόνο έργο που μπορεί την στιγμή αυτή να προσδώσει προστιθέμενη αξία στην ανάπτυξη είναι αυτό του λιμανιού στο Λεόντι. Θα υπάρξουν δεκάδες δευτερεύουσες παρενέργειες που θα δώσουν σημαντική ώθηση., όπως η δημιουργία ενός  χώρου υποδοχής γύρω από τα  λιμάνι, η ουσιαστική λειτουργία των ΚΤΕΛ , δουλειά για τα ταξί, αποσυμφόρηση για την πόλη. Και από κοντά πεζοδρόμηση του ιστορικού κέντρου της πόλης . Αυτά είναι μερικά από τα παρεπόμενα γιατί θα μπορούσα να αραδιάσω δεκάδες άλλα.  Αντ’ αυτού τι επέλεξε η διοίκηση Κουκούλη και συνέχισε με πάθος η απερχόμενη διοίκηση ; Το αμφιλεγόμενο έργο του κυματοθραύστη που θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ΄ αυτά που θα λύσει  όμως θεμελιώνει την υδροκεφαλική αντίληψη περί της πόλης και ταυτόχρονα στερεί πολύτιμους πόρους ( 6,5 ευρώ θα διατεθούν)  από την συνολική λύση για όλο το νησί.  Αυτό καταδεικνύει και την αντίληψη αυτών που επιλέγουν τα έργα με τέτοιο τρόπο  ώστε να ενισχύονται συγκεκριμένα  συμφέροντα .
   Όμως για να σταματήσει  αυτό θα πρέπει να ξεφύγουμε από την διαπλοκή κυρίως της παραλίας. Η Αίγινα κυνηγάει την ουρά της  εάν δεν αποφασίσει με τόλμη και φαντασία να ανοίξει τις ομορφιές  όλου του νησιού στους επισκέπτες της   Να σπάσει την απομόνωση  που υπάρχει στην περιφέρεια. Να εξηγήσουμε στους επιχειρηματίες τι ακριβώς θέλουμε και σε συνεννόηση να προχωρήσουμε. Αν δεν θελήσουν θα πρέπει να σπάσουμε αυγά γιατί αλλιώς ομελέτα δεν γίνεται. Τώρα ποιοι συνδυασμοί διαπλέκονται με την παραλία βρέστε τους μόνοι σας.  Αυτά λοιπόν τα ολίγα μπορούν να μας δείξουν εύκολα γιατί υπήρξε η προτροπή του πρώτου άρθρου.  

                                                                                Α.Κ.

5 σχόλια:

Admin είπε...

Αν και δεν θεωρείται δόκιμο, οι συνιδιοκτήτες ενός blog, να συγχαίρει ο ένας τον άλλον, δεν μπορώ να παρά να πω ένα μπράβο ρε Αποστόλη. Μιλάς στη ψύχη μου.

Νικήτας Παπαϊωάννου

Ανώνυμος είπε...

Η β ανάρτηση είναι σε πολύ σωστή λογική και αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, επιζητώντας σε πολύ σωστή γραμμή την υπέρβασή της. Συμφωνώ. Μόνο κάποιες παρατηρήσεις ουσιώδεις και επουσιώδεις:
α)οι "δεκάδες δευτερεύουσες παρενέργειες που θα δώσουν σημαντική ώθηση" δεν είναι δευτερεύουσες αλλά έχουν ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ. Η πρωτογενής και πιθανά μεταποιητική παραγωγή, η σύνδεση του χωριού και των χωριών με την τοπική συγκοινωνία, η συγκράτηση του νερού με ανασχετικά φραγματάκια, η προστασία και επέκταση της μικρής παράκτιας αλιείας, η πολιτισμική ανάταση και ανάσταση, η άνοδος του επιπέδου της νεολαίας, η ήπια ανάπτυξη του τουρισμού (μικρά δωμάτια, διαδρομές στη φύση, μικρές ομορφιές π.χ. Κήποι, Πόρτες κλπ) καθώς και άλλες αποκεντρωτικής λογικής αλλάγές, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ απλά δευτερεύουσες συνέργειες αλλά θα δώσουν ώθηση στην δημιουργική εξέλιξη της περιφέρειας. Διότι το λιμάνι (από μόνο του) ως πρόταση να γίνει στο Λεόντι (που είναι στη σωστή κατεύθυνση αποκέντρωσης) πιθανά και να δρομολογήσει ένα ΝΕΟ ΚΕΝΤΡΟ αντίστοιχης λογικής της παραλίας των 200 μέτρων. Αυτό πρέπει να το δούμε εν σχέσει ΚΑΙ με τις ΣΟΒΑΡΕΣ αλλαγές σε κεντρικό επίπεδο π.χ. Νόμος για τους αιγιαλούς, όπως ΚΑΙ σε σχέση με τον Καλλικράτη (γερμανική διείσδυση των Φούχτελ, κινέζοι, άραβες, επενδύσεις των Λάτσηδων και ντόπια τσιράκια τους). Με τις ίδιες λογικές της παραλίας των 200 μέτρων η Βόρεια Αίγινα θα αποικιοποιηθεί χαρίζοντας ένα φιλέτο σε ξένους και "δικούς" (τόσο "πατριώτες" που αδιαφορούν για τη συντριπτική πλειοψηφία των συμ"πατριωτών" τους που θα δουλεύουν με συνθήκες γαλέρας), που ονειρεύονται και ρεύονται με πεντάστερα, εξάστερα, εξάσφαιρα και άλλες αηδίες. Τίποτε από μόνο του δεν συγκροτεί με όλες τις καλές προθέσεις, πρόταση μιας πραγματικά "Άλλης Αίγινας".
β)Το ζήτημα των προσώπων και των πολιτικών που συνδέονται με αυτά είναι ένα γενικό ζήτημα αλλά και ειδικό σε ότι αφορά στην Αίγινα. Δεν είναι απλά οι πολιτικές που αποδοκιμάζονται αλλά είναι κάτι πιο σύνθετο και αφορά και στα πρόσωπα. Είναι ιδιαιτέρως προσωπικές οι σχέσεις διαχρονικά στην Ελλάδα ή αλλιώς θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για μια πολύ υποτυπώδη κοινωνία των πολιτών η οποία βασίζεται στην ελληνική ιδιαιτερότητα. Σχέσεις προσωπικές κυρίως κανονίζουν το τι θα συμβεί σε επίπεδο εκλογών αποφάσεων και οι συσχετισμοί που διαμορφώνονται με τις διαρκείς μετατοπίσεις. Η κρίση δεν έχει αλλάξει παρά στο ελάχιστο αυτή τη διαχρονία. Η κλεπτοκρατία και η παραγοντοκρατία βασιλεύει. Για ένα τσουβάλι μπαμπακόπιτα, όπως παλιά στην Αίγινα...
Οι παρατηρήσεις μου είναι μόνο ενθαρρυντικές της λογικής που διαπνέει την ανάρτηση.

Ανώνυμος είπε...

Απόστολε (λοιπόν) το ξέρεις ότι λες ψέματα για τον κυματοθραύστη ή νομίζεις απλώς ότι λές την αλήθεια χωρίς να ξέρεις τίποτε; Πιστεύεις και συ τα ψέματα ότι το λιμάνι στο Λεόντι εντάχθηκε στα ΕΣΠΑ και το απένταξε ό Κουκούλης, όπως έγραψε στο site του ένας φίλος σου; Ξέρεις τι ειπώθηκε στο ΔΑΝΑΗ στη συγκέντρωση για τον κυματοθραύστη; Ξέρεις αν υπάρχει μελέτη για το Λεόντι, τι λέει και ποιό είναι το κόστος; Ξέρεις αν ισχύει σήμερα; Έσπασαν κι' άλλοι τη μούρη τους γράφοντας παπαριές για τον κυματοθραύστη. Το Λεόντι θα ήταν ευλογία, όταν άλλοι αγωνιζόντουσαν γι' αυτό, εσύ και ο Μούτζης τρώγατε καρδαμίδες αλλά το να φορτώνεις (και οι φίλοι σου) το ότι δεν έγινε στον Κουκούλη είναι (μία ακόμα) παλιανθρωπιά.

Ανώνυμος είπε...

Εχτές στο ντιμπέιτ ο Μούρτζης είπε ότι θέλει το Λεόντι μόνο για τα φορτηγά και όχι για να καταργήσει την κίνηση στην Αϊγινα. Ο κ. Κασελούρης θέλει Λεόντι για ισόρροπη ανάπτυξη και συστήνει ανεπιφύλακτα Μούρτζη. Καλά πάμε...

Admin είπε...

Προφανώς δεν είμαι εκπρόσωπος του Μούρτζη αλλά ορισμένες παρατηρήσεις χρήζουν απαντήσεως. Πρώτον αν λέω ψέματα. Ο Κουκούλης θεώρησε και θεωρεί ότι το Λεόντι είναι ακριβή επιλογή και δεν την προώθησε. Δεν το πάλεψε καθόλου και το εγκατέλειψε πολύ εύκολα με βάση τις αντιλήψεις του για την ανάπτυξη του νησιού και τις επιπτώσεις στην παραλία. Ξεκάθαρα πράγματα. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Κουκούλης καταδικάστηκε πρωτόδικα όχι για ατασθαλίες αλλά για παράβαση καθήκοντος για παρεμβάσεις στην Αύρα. Και επίκεινται και ο δεύτερος βαθμός της υπόθεσης αλλά κυρίως εκκρεμεί η υπόθεση των καταγγελιών για την παραλία. Είναι δηλαδή παράλογο να σκεφτόμαστε ότι επιθυμεί επανεκλογή για να αντιμετωπίσει απο καλύτερη θέση αυτά τα θέματα;