Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

ΕΝΑΣ ΠΡΩΤΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ




     
    Νομίζω  ότι μετά τις εκλογές  και αφού ο απερχόμενος δήμαρχος δεν ενεπλάκη σ’ αυτές  είναι μια καλή περίοδος να κάνουμε μια κριτική αποτίμηση του έργου του. Κατ’ αρχήν θα πρέπει να δηλώσω ότι όσο και αν διαφωνώ με επιλογές και πολιτικές του είμαι από αυτούς που θα έβαζαν το χέρι τους στην φωτιά ότι ο συγκεκριμένος δήμαρχος αποχωρεί  φτωχότερος από τον καιρό που έγινε δήμαρχος.  Τον θεωρώ έναν τίμιο  άνθρωπο.
   Σε ότι αφορά την πολιτική του όμως δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι καθόλου ρόδινα. Η δημοτική αρχή που απέρχεται είχε την δυνατότητα να κάνει πολλά πράγματα στο νησί που δεν προχώρησαν. Ήταν ίσως η θητεία που έφερε τα περισσότερα χρήματα στο νησί. Και όμως οι λανθασμένες επιλογές  κυρίως του δημάρχου αλλά και κάποιων συμβούλων που δεν αντελήφθησαν τι παίζονταν οδήγησαν  σε κυριολεκτικά απόσυρση της από το πολιτικό γίγνεσθαι.
  Το θέμα του νερού πρώτα απ ΄ όλα όπου βεβαίως εισπράχτηκαν τεράστια ποσά για επιχορήγηση όμως η λανθασμένη τιμολογιακή πολιτική ,η ατολμία των ελέγχων και κυρίως η υποταγή στην δέσμευση της προηγούμενης διοίκησης για το θέμα του αγωγού δεν της επέτρεψαν να εξετάσει καν εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς και την αποδέσμευση από τον  υδρομεταφορέα.  Το ίδιο πρόβλημα και στο θέμα του κυματοθραύστη  και όσα συμφέροντα αυτό το έργο κουβαλούσε και κουβαλάει.
  Το μεγάλο θέμα των σκουπιδιών όπου η προεκλογική υπόσχεση  για δημιουργία χώρου για την επεξεργασία απορριμμάτων στο νησί τελικά ξεχάστηκε στερώντας  πολύτιμους πόρους,  με την  μεταφορά ολόκληρων φορτίων μέσα στα επιβατικά καράβια και πληρώνοντας στην  χωματερή της Φυλής. 
   Το ζήτημα  με τα  αποκατάσταση των Καποδιστριακών ήταν κυριολεκτικά το βατερλό του. Αντί να ακούσει όσους του υποδείκνυαν να ξεκινήσει με το Εϋνάρδειο και να συνεχίσει με το Κυβερνείο  με την χορηγία του 1.500.000 ευρώ της ΔΕΗ προτίμησε να παγιδευτεί στην επιλογή της παράταξης Κουκούλη που δεν επιθυμούσε και δεν επιθυμεί να γίνει το Εϋνάρδειο  βιβλιοθήκη για λόγους που μόνο αυτή γνωρίζει και αντίκεινται στην κοινή λογική. Χαρακτηριστικότερο δε δείγμα η αναβολή της δημοπρασίας του κτιρίου την παραμονή της διεξαγωγής της ,με καταγγελία στην πολεοδομία  με στοιχεία που παραπέμπουν ευθέως σε γνώστη του αντικειμένου, τον οποίο φυσικά δεν γνωρίζουμε,  αλλά μας εκπλήσσει η σιωπή εκ μέρους της δημοτικής αρχής  για το θέμα.   Το  αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να παρασυρθεί σε μια ρητορεία χωρίς ειρμό και σωφροσύνη  , να χάσει πολύτιμο χρόνο και κυρίως να θεωρηθεί και ο κύριος υπεύθυνος για τον περιορισμό της χορηγίας κατά 800.000 ευρώ. Αλλιώς θα ήταν τα πράγματα και για τον ίδιο αλλά και για την παράταξη του αν είχε προτάξει και τελειώσει το Εϋνάρδειο και εκτελούσε το έργο του Κυβερνείου και αλλιώς με το κλείσιμο του ιστορικού αρχείου , τον περιορισμό της βιβλιοθήκης και όσα ακολούθησαν.  Ακόμα η μη συνεργασία του με τον τότε αρμόδιο υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού στέρησε μια μοναδική ευκαιρία για την αξιοποίηση του χώρου του Ορφανοτροφείου.  
   Υπάρχουν και άλλα θέματα που θα τα δούμε συν τω χρόνω. Μια διαδρομή σχεδόν τεσσάρων ετών δεν κλείνεται  σε  μια σελίδα. Η ιστορία θα δείξει, όμως εμείς οφείλουμε να επισημαίνουμε λάθη και παραλείψεις που μπορεί να μας βοηθήσουν στο μέλλον.

                                                             Α.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: