Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

ΟΧΥΡΩΜΕΝΑ ΝΗΣΙΑ – ΑΝΟΧΥΡΩΤΟΙ ΠΛΗΘΥΣΜΟΙ

 …λέμε τώρα

Οι οχυρώσεις της Αίγινας, από την εποχή του Μπαρμπαρόσα ή και ακόμα πιο πριν,  πάντα απέβαιναν σε βάρος του πληθυσμού της.. Αν έρθουμε στην εποχή μας και μόνο, οι οχυρώσεις αυτές προστάτευαν το λιμάνι του Πειραιά. Η Αίγινα είχε επιλέγει, λόγω θέσης προφανώς, ως ανάχωμα στους Γερμανούς. Είναι προφανές πως και οι κάτοικοι της ήταν στην απόλυτη διάθεση των πολυβόλων, βομβών κλπ των Γερμανών. Η μετέπειτα χρήσης τους από τους Γερμανούς πάλι προστάτευαν τα συμφέροντα των Γερμανών από τους σύμμαχους, αλλά οι κάτοικοι και ο πληθυσμός βρισκόταν στην ίδια μοίρα. Ήταν στην απόλυτη διάθεση των πολυβόλων και των βομβών των συμμάχων. Τα οχυρωματικά έργα επειδή προσέλκυαν  την πολεμική μηχανή των εμπολέμων μερών, έθεταν σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια και την ζωή των κατοίκων. Ανεξάρτητα λοιπόν αν αυτό συνέβη ή όχι και σε ποια κλίμακα, αυτό πρέπει να αναγνωριστεί από την πολιτεία.
Ο μόνος ουσιαστικός τρόπος αναγνώρισης, είναι η επιστροφή των περιοχών των οχυρώσεων στο νησί, σε μια σεμνή τελετή :
<<Για την ασφάλεια της πατρίδας τέθηκε όλο το νησί σε άμεσο κίνδυνο, τώρα που δεν υπάρχει θέμα ασφάλειας πάρτε το πίσω, σαν αναγνώριση της συμμετοχής σας>>. 
Χειροκροτήματα, μπράβο, χτυπάνε οι καμπάνες, σκάνε βαρελότα, ζήτω το έθνος, ...ζήτω ο Καποδίστριας ....Και εδώ τελειώνει το θέμα…
Είναι ζήτημα λοιπόν πολιτικής διεκδίκησης και βούλησης και όχι νομικό. Οι νομικές κλπ δράσεις (πχ ερωτήσεις βουλευτών κλπ) αυτήν ακριβώς την έλλειψη πολιτικής βούλησης και διεκδίκησης έρχονται να ενισχύσουν και ορθώς γίνονται, αν γίνονται συμπληρωματικά και όχι ως πρωτεύουσες ενέργειες.
Ένα άλλο πρακτικό πια ζήτημα είναι πως οι απαλλοτριώσεις έγιναν αναγκαστικά και για συγκεκριμένους εθνικούς λόγους. Οι λόγοι έχουν εξαλειφθεί από το 2002. Πως και με ποια διαδικασία το ελληνικό κράτος έδωσε στο Ναυτικό δικαίωμα εκμετάλλευσης τμήματος του νησιού. Αυτό κατά την γνώμη μου πρέπει άμεσα να ελεγχθεί και ίσως  βγει λαβράκι.
Αν και αυτό δεν καρποφορήσει να κάνουμε έρανο να αγοράσουμε από το κράτος το νησί μας. Να γίνει δηλαδή η ανάποδη διαδικασία,
αναγκαστική απαλλοτρίωση από το κράτος (το ναυτικό και δεν ξέρω ποιο άλλος) υπέρ του νησιού αυτή τη φορά.

Να ζητήσουμε την συνδρομή και τον όβολο των επισκεπτών μας.  

Ν.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια: