Τρίτη 20 Μαΐου 2014

ΒΟΡΡΑΣ ΚΑΙ ΝΟΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ ;



       
   Ολοι θυμόμαστε  το παραδοσιακό δίλλημα που έπαιζε και παίζει στην ΕΕ μεταξύ του πλούσιου βορρά και του φτωχού νότου. Το σχήμα  σε μεγάλο βαθμό εξακολουθεί να παίζει και στις μέρες μας και όχι μόνο σε διεθνές αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Ετσι με τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών φαίνεται ότι και στην Αίγινα δημιουργείται μια ιδιότυπη αναμέτρηση ανάμεσα στην περιφέρεια του νησιού  και την πόλη.
   Το ζητούμενο είναι πόσο αυτή η αντιπαράθεση έχει βάση και τελικά που βρίσκεται η αλήθεια. Η υπεροχή του Π. Κουκούλη στην πόλη και αντιστοίχως αυτή του Δ. Μούρτζη στην περιφέρεια δείχνουν ανάγλυφα τι ακριβώς συμβαίνει. Θα πρέπει λοιπόν να πούμε κατ’ αρχήν ότι το φαινόμενο δεν παρατηρείται για πρώτη φορά. Και σε προηγούμενες  εκλογές συνέβη κάτι ανάλογο. Όμως και αυτό είναι μια πραγματικότητα το φαινόμενο εντάθηκε από την στιγμή που στο προσκήνιο εμφανίστηκε η παράταξη του Π. Κουκούλη.  Θα αναφερθούμε δε παρακάτω για τους λόγους που συμβαίνει αυτό.
  Πρώτα οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε γιατί υπάρχει αυτή η ανισορροπία. Είναι γεγονός ότι η πραγματική Αίγινα βρίσκεται εκτός της πόλης. Αυτό συμβαίνει γιατί όλα τα προβλήματα που αφορούν το νησί εμφανίζονται στην περιφέρεια σε μείζονα βαθμό. Για παράδειγμα πόσες φορές κόβεται το νερό στην περιφέρεια και πόσες στην παραλία; Βασανίστηκε ποτέ η πόλη από πολυήμερες διακοπές νερού; Πόσες φορές οι κάδοι της περιφέρειας πνίγονται στα σκουπίδια και στην παραλία οι τουρίστες πίνουν αμέριμνα το καφεδάκι τους;  Σε ποιο βαθμό οι θαμώνες της παραλίας γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει συγκοινωνία στα χωριά ούτε για τους μαθητές των σχολείων  που αναγκάζονται να χάνουν τα μαθήματα τους;  Εμαθαν ποτέ οι πολίτες τι ευκαιρίες έχασαν οι δημοτικές αρχές για έργα στην περιφέρεια που επειδή δεν είναι βιτρίνας δεν έγιναν τελικά ;  Ως ένα βαθμό αυτό είναι φυσικό λόγω της τουριστικής προβολής της παραλίας αλλά στην περίπτωση μας ο βαθμός δεν είναι υπερβολικός , είναι τεράστιος.  Η πόλη μοιάζει απρόσβλητη από τα περισσότερα των προβλημάτων που ταλανίζουν την περιφέρεια.
   Το αποτέλεσμα είναι ότι οι άνθρωποι που δεν ξέρουν την περιφέρεια αλλά διαβιούν μέσα στην πόλη και γνωρίζουν μόνο τα καφενεία της παραλίας δεν αντιλαμβάνονται  τι συμβαίνει μερικά χιλιόμετρα πιο πέρα. Η παράταξη του Π. Κουκούλη με το ελίτίστικο και  απόμακρο στυλ που την διακατέχει απευθύνεται περισσότερο σε ψηφοφόρους  που είναι συνηθισμένοι να ψηφίζουν σε συνθήκες πόλης με απρόσωπο και δήθεν τεχνοκρατικό προφίλ.  Δεν έχει επαφή με τους ψηφοφόρους μέσω των πραγματικών προβλημάτων του νησιού αλλά μέσω των ταρατατζούμ του καλοκαιριού ,του σχολιασμού  των καφενείων και των δήθεν κουλτουριάκων  εκδηλώσεων.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού αποτελεί η υπόθεση της παραλίας και των θερμοκηπίων της όπου οι τουρίστες και οι αργόσχολοι την βρίσκουν εξαιρετική ενώ οι Αιγινήτες θρηνούν την εικόνα της χαμένης αθωότητας της πόλης. Είναι λοιπόν πολύ φυσιολογικό  οι άνθρωποι που δεν έχουν στενή επαφή με το νησί στην ολότητα  του  να ψηφίζουν ανθρώπους που τους θεωρούν μορφωμένους  αλλά δεν γνωρίζουν για την αποτελεσματικότητα τους εν συνόλω. 
    Φυσικά η επιλογή του καθενός είναι αποδεκτή και σεβαστή από όλους. Όμως θεωρώ ότι εάν οι άνθρωποι που περνούν, τον χρόνο που περνούν στην πόλη, έκαναν και μια  προσπάθεια να δουν την άλλη Αίγινα που πραγματικά βασανίζεται από τις επιλογές των δημοτικών αρχών θα  ψήφιζαν αλλιώς και σίγουρα θα έδιναν δίκιο στις επιλογές των κατοίκων της περιφέρειας  Υπό αυτήν λοιπόν την έννοια η επιλογή του συνδυασμού του Δ. Μούρτζη μοιάζει μονόδρομος για μια πιο ισορροπημένη και ομοιόμορφη ανάπτυξη του νησιού.   
   
                                                                  Α.Κ.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή κ. Α.Κ. δεν ζείτε στην Αίγινα. Αλλιώς δεν εξηγείται το ότι δεν θυμάστε την Αίγινα επί Μούρτζη πηγμένη στο σκουπίδι και με συχνότατες διακοπές νερού (εννοώ ΟΛΗ την Αίγινα). Δεν θυμάστε την καταστροφή της Κυψέλης από το οικιστικό της. Δεν θυμάστε τον κόσμο να φεύγει μαζικά από το νησί τον Αύγουστο με τη μεγάλη διακοπή νερού και τους αγανακτισμένους πολίτες να κάνουν κατάληψη στο Δημαρχείο. Είστε Αιγινήτης; Αγαπάτε την Αίγινα; Θυμηθείτε ότι θα "σας παρακολουθώ ανηλεώς"...

Ανώνυμος είπε...

230.000 ευρω Κυριε αγνωστε ηταν η παρακαταθηκη που αφησε ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΟΥΡΤΖΗΣ για την λυση του χωροταξικου...αυτη ειναι και η απαντηση του... ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ-Η ΑΛΗΘΕΙΑ
Ο χωροταξικός σχεδιασμός που ξεκίνησε μετά από πολλούς αγώνες το 2006 με εγκεκριμένη πίστωση 230.000 ευρώ επί δημαρχίας ΜΟΥΡΤΖΗ και δεν προχώρησε επί δημαρχίας ΚΟΥΚΟΥΛΗ για αγνώστους λόγους φρονούμε ότι ήταν ένα εγκληματικό λάθος για την ισόρροπη ανάπτυξη του Νησιού μας.
Ας σταματήσουν επιτέλους την μαύρη προπαγάνδα και να εστιάζουν και να απομονώνουν το πρόβλημα μόνο στην ΚΥΨΕΛΗ και ας κοιτάξουν τι γίνεται στις ευρύτερες περιοχές της Πόλης της ΑΙΓΙΝΑΣ όπως ΣΥΝΑΙΤΕΡΙΣΜΟΣ-ΛΕΥΚΗΣ κ.α.
Άλλωστε το πρόβλημα της Κυψέλης δεν δημιουργήθηκε επι της προεδρίας του ΜΟΥΡΤΖΗ το 1990 αλλά από το έτος 1986 επι προεδρίας ΣΑΚΚΕΛΙΩΝ.
Η υφαρπαγή ψήφου έγινε μια φορά , οι ΑΙΓΙΝΗΤΕΣ έχουν και ΓΝΩΣΗ και ΜΝΗΜΗ και το ΨΕΥΔΟΣ ΕΧΕΙ ΜΙΚΡΑ ΠΟΔΙΑ , ας το καταλάβουν.

Ανώνυμος είπε...

ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΣΩΜΑΤΟ, ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΟΛΑ, ΣΤΑ ΒΡΟΧΕΙΑ, ΣΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΚΑΙ ΕΒΛΕΠΑΝ ΕΠΙ ΜΟΥΡΤΖΗ ΤΗ ΒΡΥΣΗ ΝΑ ΒΓΑΖΕΙ ΑΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΨΗ? ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΔΙΟΙΚΗΣΕΤΕ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΟΡΙΖΕΤΕ?

Ανώνυμος είπε...

Το άρθρο του Απόστολου (κατά τη γνώμη μου-ο ίδιος έχει τη διαχείριση του μπλογκ και παρεμβαίνει όποτε επιθυμεί) δεν μπαίνει στη λογική να υπερασπιστεί το "έργο" του Μούρτζη. Εξηγεί περισσότερο τη διαφορά αυτή, μεταξύ παραλίας 200μ-χωριού η οποία φάνηκε σ' αυτές τις εκλογές. Είναι αρκετά αφελές να μπει κανείς στη λογική να υπερασπίζεται τον έναν ή τον άλλον. Οι διαφορές τους σε ουσιαστικό επίπεδο είναι μηδαμινές. Η περίπτωση του συνδυασμού Κοίμηση Ευθήνης αφορά σε μια γερή ομάδα, σχεδόν μηχανισμός, που είναι έτοιμη, με ένα νεοφιλελεύθερο σχέδιο να εκποιήσει κάθε έννοια κοινού αγαθού, ευνοημένη βεβαίως και από τις νέες συνθήκες του μνημονίου που βεβαίως υπερασπίζει. ("Η κρίση είναι ευκαιρία" κι άλλες αηδίες...) Η περίπτωση του Έγινα εν Βράσει, δεν είναι παρά ένα συνονθύλευμα ανθρώπων που συμμαχούν εναντίον των άλλων χωρίς σχέδιο. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα συντελέσουν λιγότερο στην καταστροφή του νησιού, απλά δεν έχουν κανένα σχέδιο. Διαλέχτε λοιπόν οπαδοί. Τα επόμενα 5 χρόνια είναι δύσκολα...

apostolos είπε...

Δεν θα διαφωνήσω με την συλλογιστική του τελευταίου σχολίου. Ομως θα πρέπει να επιλέξω ποιός θα με διοικήσει για επόμενα πέντε χρόνια. Και τι κάνω τότε; Μένω αμέτοχος η παίρνω θέση; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα.

Ανώνυμος είπε...

Επιλέγοντας Μούρτζη εμένα δεν με σκέφτεστε, που το μόνο που θέλω είναι νερό και καθαριότητα. Καθορίζετε το μέλλον μου για τις "θεωρητικές" σας αναζητήσεις. Δεν είναι η πρώτη φορά, σας παρακολουθούμε χρόνια, "ανηλεώς" βέβαια...