Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2012



    Εγινε εχθές το βράδυ στο δημοτικού σχολείο του Μεσαγρού  η υποχρεωτική κατά τον νόμο  ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου για τον απολογισμό του έτους 2012 . Είμαι από αυτούς που δεν έχουν καταλάβει τι ακριβώς προσφέρει αυτή  η διαδικασία  και σε τι ωφελεί τους δημότες. Αφήστε που η επιλογή του χθεσινού τόπου περιεβλήθη με τον μανδύα της αποκέντρωσης και εκείνο που κατάφερε ήταν ουσιαστικά να μην υπάρξουν ούτε ντόπιοι αλλά ούτε και άλλοι που θα ήθελαν να παρακολουθήσουν την διαδικασία,  αλλά λόγω της απόστασης δεν το έκαναν. Αλλωστε δεν αναβαθμίζεις ένα διαμέρισμα που το έχεις ξεχασμένο και παρατημένο όλα τα χρόνια στέλνοντας του μια ανούσια και ανιαρή τυπική διαδικασία.
    Ο απολογισμός λοιπόν θεωρητικά τουλάχιστον  περιελάμβανε τις πράξεις του έτους 2012. Εμείς ακούσαμε τον δήμαρχο να συμπεριλαμβάνει στα δρώμενα του και την εκδήλωση του Beach volley που έγινε στην Πέρδικα το 2013. Μέσα στον γενικό αχταρμά αυτά ξεφεύγουν και δεν φαίνονται εύκολα. Ο μακρύς  κατάλογος των «επιτυχών» δημοτικών δράσεων δυστυχώς βρίσκεται μακριά από την πραγματικότητα.. Επι του παρόντος και ενώ οι εκλογές έχουν οριστεί για τον Μάϊο του 2014 τα έργα πρόκειται να γίνουν.  Ο αγωγός του νερού, τα χερσαία έργα, το Κυβερνείο , ο βιολογικός, το τέταρτο καλώδιο ηλεκτροδότησης. Αυτό το τελευταίο επειδή έχει ήδη γίνει παρουσιάζεται με ιδιαίτερο καμάρι. Να πούμε λοιπόν ειδικά γι αυτό ότι κατ΄ αρχήν είναι έργο της ΔΕΗ. Κατά  δεύτερο να πούμε ότι θα είχε ουσία αυτή η ιστορία αν προστίθετο έστω και  ένα  1 MW ενέργειας. Όμως το φορτίο δεν αυξήθηκε για αυτό και δεν μας λείπουν οι βυθίσεις τάσης και επειδή δεν έχουμε ακόμα δεί μεγάλες θερμοκρασίες ας κρατήσουμε μικρό καλάθι . Όταν θα δουλεύουν φουλ όλα τα κλιματιστικά και τα ψυγεία τότε θα δούμε τι γίνεται.
   Η αντιπολίτευση κινήθηκε και αυτή σε ρηχά νερά. Ο  Π. Γρηγορόπουλος  ο οποίος χτυπάει συστηματικά και τους δύο πρώην δημάρχους αλλά παρουσιάζεται αποδυναμωμένος από πλευράς υποστήριξης δεδομένου ότι και η δουλειά του δεν του επιτρέπει να βρίσκεται συνεχώς εδώ αλλά και από ότι φαίνεται η παράταξη του δεν διάγει και τις καλύτερες μέρες από πλευράς συνοχής χρειάζεται καλύτερη ενημέρωση και περισσότερη επαφή με τους πολίτες. Ο  ίδιος και όχι μέσω αντιπροσώπων. Σωστά επισημαίνεi τις αδυναμίες  των άλλων όμως όσο  πλησιάζουν οι εκλογές χρειάζεται και η κατάθεση προτάσεων.
   Ο Π. Κουκούλης από την πλευρά του επισήμανε ότι το κεντρικό πρόβλημα του δήμου είναι η οικονομική του κατάσταση.  Αναγνώρισε και καλά στην δημοτική αρχή – πράγμα που έκανε και ο δήμαρχος  γι αυτόν – γεγονός που δεν έμεινε ασχολίαστο. Αν αυτά τα καλά λόγια έχουν μια σημασία για την περαιτέρω πορεία των δύο παρατάξεων θα φανεί σύντομα. Εκείνο που τόνισε ήταν ότι ανεξάρτητα από την ένταξη η μη του αγωγού στο   τρέχον  ΕΣΠΑ το έργο δεν γυρίζει πίσω και θα χρηματοδοτηθεί οπωσδήποτε από το νέο ΕΣΠΑ.      .
   Ο Σ. Κοττάκης με την αμεσότητα και απουσία σκοπιμότητας  που διακρίνει  αυτόν και την παράταξη του έθεσε τα προβλήματα καθαρά και ξάστερα. Οι απαντήσεις που δεν πήρε κι αυτός και εμείς είναι ακριβώς αυτό που συμβαίνει στην σημερινή Ελλάδα. Η συνενοχή των δημοτικών αρχών στις μνημονιακές επιλογές της κεντρικής εξουσίας  , το θέατρο με τις δήθεν παραιτήσεις που αν θα γίνουν 1-2  μήνες πριν τις εκλογές από τελούν ενα κακοστημένο  θέατρο που λίγη σχέση έχει με την κοινωνία και τα προβλήματα της.
   Από την πλευρά μου `θα είχα να επισημάνω τα παρακάτω. Από ότι φαίνεται ο σημερινός δήμαρχος θα  μας αποχαιρετήσει ηρωϊκώς.  Προφανώς θα ορίσει κάποιον από τους πραιτωριανούς του  να συνεχίσει το έργο του. Μέχρι τότε  όλα θα πηγαίνουν καλά. Αν υπάρξει δακτυλίδι τότε θα υπάρξουν και αντιδράσεις. Ο Π. Γρηγορόπουλος  θα είναι υποψήφιος με τους  περιορισμούς που αναφέραμε και παραπάνω  , ο Π. Κουκούλης θα προσπαθήσει με το γνωστό μοτίβο και χωρίς εκπλήξεις  και ο Δ. Μούρτζης  μοιάζει να το σκέφτεται. Στους υπόλοιπους ο ΣΥΡΙΖΑ σκέφτεται που θα προσκολληθεί με πιθανότερη εκδοχή την στήριξη του Π. Κουκούλη και το ΚΚΕ θα κατεβάσει τον δικό του συνδυασμό. 
  Το γεγονός είναι όμως ένα. Οι προηγούμενοι δήμαρχοι άσκησαν κακή διοίκηση. Όμως οι όποιες επιλογές τους  δεν απέδωσαν και κρίθηκαν γι αυτό. Είναι η πρώτη φορά όμως που μετά απο την θητεία μιας διοίκησης θα σημειώσουμε μείον. Η αποχώρηση της  ΔΟΥ, το κλείσιμο του ιστορικού Αρχείου, η ισοπέδωση της  Κολόνας, η κατάντια του κέντρου υγείας  είναι πραγματικότητα. Τα έργα ακολουθούν  αλλά  η καταστροφή  συνετελέσθη.            

Δεν υπάρχουν σχόλια: