Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία...



Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία  πήραν οι σύλλογοι που υπογράφουν την παρακάτω ανακοίνωση. Να δούμε εάν θα βρεθεί κάποιοα δημοτική παράταξη που θα την υποστηρίξει η για μια ακόμη φορά όλοι θα κάνουν την πάπια...



ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ: ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ  ΑΠΟ  21  ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ
    (Σύγχρονη  διαχείριση απορριμμάτων για μια Αίγινα καθαρή)
                                          Αίγινα 30/1/2014
Δεν είναι μόνο η αύξηση της ρύπανσης, είναι και τα πρόστιμα που έρχονται
Δεν έχει επίσημα ανακοινωθεί  αλλά  δυστυχώς είναι πραγματικότητα:  από αρχές 2014 ο Δήμος  θα πληρώνει επιπλέον χρήματα  για τα σκουπίδια που θάβονται στο ΧΥΤΑ (χωματερή).  Έως  το τέλος του 2013, πληρώναμε 45 ευρώ τον τόνο για την ταφή συν τα μεταφορικά. Το 2014 θα  πληρώνουμε 80 ευρώ τον τόνο και τα επόμενα χρόνια θα φθάσει τα 105 ευρώ συν τα μεταφορικά.   ΑΣ  ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ  ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ  Ο ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΝΑΣΤΗΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ  ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ  ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ  ΠΟΥ  ΦΘΑΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΧΥΤΑ ΓΙΑ ΤΑΦΗ. Είναι εξαιρετικά επείγον  να προωθήσει  το διαχωρισμό και την εναλλακτική διαχείριση που είναι υποχρεωμένος να κάνει.
Σύγχρονη διαχείριση σημαίνει αξιοποίηση και  λιγότερα σκουπίδια για ταφή
 Η σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων έχει στόχο τη ΜΕΙΩΣΗ του όγκου των σκουπιδιών  και  αντίστοιχα του βάρους.  Αν αυτή η διαχείριση γίνει σωστά, τότε  στο τελικό στάδιο θάβονται μόνον το 20% των αρχικών απορριμμάτων, ο Δήμος θα κάνει μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων  από τέλη ταφής στον ΧΥΤΑ  και από τα αντίστοιχα  πρόστιμα. Έτσι θα υπάρχουν χρήματα για την άμεση συλλογή των σκουπιδιών για μια επιτέλους καθαρή Αίγινα.
 Δεν είναι όλα τα σκουπίδια για πέταμα
Υπάρχει πλούτος μέσα στα σκουπίδια, τον πλούτο αυτόν τον αχρηστεύουμε αν  δεν κάνουμε διαχωρισμό γιατί τότε τα χρήσιμα ανακατεύονται με τα τοξικά με αποτέλεσμα να  έχουμε μια τεράστια  μάζα με άχρηστα σκουπίδια  ενώ  τα πραγματικά σκουπίδια  που πρέπει να ταφούν είναι πολύ λιγότερα.  Μπορούμε να δημιουργήσουμε Θέσεις εργασίας  αν διαχωρίζουμε τα σκουπίδια προς αξιοποίηση. Ταυτόχρονα θα έχουμε ένα καθαρό περιβάλλον και θα ενισχύσουμε τη τουριστική εικόνα του νησιού.
Κατηγορίες  Απορριμμάτων που  ΔΕΝ είναι σκουπίδια
1.       Κλαδιά-φύλλα-χόρτα :  περιλαμβάνουν πολύτιμα θρεπτικά υλικά που πήραν από τη γη και πρέπει να επιστρέψουν σε αυτήν. Είναι λάθος  να τα βάζουμε σε πλαστικές σακούλες  γιατί έτσι γίνονται τοξικά και ανακατεύονται με  τα πραγματικά σκουπίδια. Μπορούν να τεμαχίζονται με τα μηχανήματα που ήδη διαθέτει ο Δήμος  και να χρησιμεύουν για ευεργετική φυτοκάλυψη  στους λάκκους των δένδρων, ή να  μετατρέπονται σε  φυσικό λίπασμα  μαζί με την επόμενη κατηγορία που αποτελείται από φυτικά υπολείμματα . Σήμερα ο  Δήμος πληρώνει για ταφή μεγάλου ποσοστού των κλαδιών καθώς αυτά ανακατεύονται με τα σκουπίδια. ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΧΩΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΘΡΥΜΑΤΙΣΤΗΣ ΠΟΥ ΗΔΗ ΕΧΕΙ ΑΓΟΡΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ  και το πολύτιμο θρυμματισμένο υλικό να επιστρέφεται στους δημότες για τους κήπους
2.       Φυτικά υπολείμματα από την προετοιμασία του φαγητού (χωρίς λίπη):  αποτελούν  περίπου το  35-40% του συνόλου των οικιακών σκουπιδιών και είναι χρήσιμα  για δημιουργία φυσικού λιπάσματος που αποκαλείται κομπόστ.  Υπάρχει η δυνατότητα οικιακής   λιπασματοποίησης, συνοικιακής  λιπασματοποίησης ή ακόμα και κεντρικά δημοτικής λιπασματοποίησης.   ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝ Ο ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ . Σε άλλες περιοχές ήδη εφαρμόζεται.
3.        Όλα τα υπόλοιπα αποφάγια: στα αποφάγια που περιλαμβάνουν κρέας κόκκαλα                   λίπη δεν μπορεί να εφαρμοσθεί η κλασσική διαδικασία δημιουργίας λιπάσματος (οικιακή, συνοικιακή, δημοτική).
4.       Συσκευασίες από χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό ή γυαλί :  αυτές μπαίνουν στον μπλε κάδο  και όταν ΔΕΝ υπάρχουν άλλα σκουπίδια μέσα στον κάδο  ο Δήμος δεν πληρώνει αλλά πληρώνεται ένα μικρό ποσό  για αυτά τα υλικά και δεν επιβαρύνεται με τα έξοδα της ταφής στη χωματερή καθώς και με τα πρόστιμα. ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΝΑ ΡΙΧΝΟΥΝ ΜΟΝΟΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟ  ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΑΧΡΗΣΤΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ. Ο ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΥΧΝΟΤΕΡΑ Η ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ
5.       Μπάζα:  Όλοι ξέρουμε ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για τα μπάζα στην Αίγινα. Δυστυχώς τα βλέπουμε στα ρέματα να καταστρέφουν την ομορφιά και τη φήμη του νησιού.  Πολλοί τα πετάνε κρυφά στα σκουπίδια παρόλο που είναι παράνομο γιατί δεν βρίσκουν άλλη λύση. Αυτό επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό το βάρος και το κόστος  της μεταφοράς και της ταφής στη χωματερή. Υπάρχει φορέας που  αγοράζει  τα μπάζα   αρκεί να είναι διαχωρισμένα από τα άλλα απορρίμματα.  ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝ Ο ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ  ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ ΓΙΑ ΜΠΑΖΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ  ΑΥΤΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ, ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΧΩΡΟΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ.  Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΟΠΩΣ  ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΛΛΟΥ.
6.       ΤΗΓΑΝΟΛΑΔΑ:  Ευτυχώς ήδη υπάρχει  ιδιωτική συλλογή στην Αίγινα προς αξιοποίηση.
7.       Ηλεκτρονικά, Ηλεκτρικά, έλαια μηχανών. Απαιτείται ειδική πρόβέψη από Δήμο και ιδιώτες
Σημείωση:
Η πρώτη συνάντηση των Συλλόγων για το θέμα της μείωση των απορριμμάτων έγινε στις  29 Νοεμβρίου 2013 στο χώρο του Συλλόγου Γυναικών Αίγινας. Δημιουργήθηκε  Επιτροπή από εκπροσώπους συλλόγων και ενδιαφερόμενους πολίτες , η οποία εκπόνησε το ανωτέρω κείμενο και αποφάσισε να ξεκινήσει σχετική καμπάνια ενημέρωσης της κοινής γνώμης και επειγόντων αιτημάτων προς τον Δήμο. Χρειαζόμαστε μια μοντέρνα διαχείριση του προβλήματος των σκουπιδιών και δεν ανεχόμαστε πλέον να ζούμε σε μια βρώμικη Αίγινα. Δεν αντέχουμε επιπλέον οικονομική επιβάρυνση στα δημοτικά τέλη και απαιτούμε διαχείριση των σκουπιδιών που θα οδηγήσει σε οικολογική και αισθητική αναβάθμιση του νησιού .
 ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ  TA ONOMATA  ΤΩΝ  ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ
Αγροτικός Σύλλογος Αίγινας
Αγροτικός Συνεταιρισμός Αίγινας
Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αιγινήτισα
Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού-τοπική επιτροπή Αίγινας
ΕΠΟΣ Αίγινας «Ανάβαση»
Ναυτικός Όμιλος Λιμένος Φάρου
Μορφωτικός Σύλλογος Αίγινας Ι. Καποδίστριας
 Σύλλογος Αίγινα…Εθελοντής.
 Σύλλογος Γονέων Α΄Δημοτικού
 Σύλλογος Γονέων Β΄Δημοτικού
 Σύλλογος Γυναικών Αίγινας
Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών
Σύλλογος Ενεργών Πολιτών
Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων «Αγ. Νικόλαος
 Σύλλογος Προόδου και Αλληλεγγύης Αγίων-Βαθέος-Σουβάλας
Σώμα Ελληνίδων Οδηγών, τοπική επιτροπή Αίγινας
Πελίτι, τοπική ομάδα Αίγινας
Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος  Κυψέλης, «Άγιος Λεόντιος»
Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Πέρδικας Αίγινας «Άγιος Σώστης»
Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Βαθέος
Φίλοι της Αίγινας


Δεν υπάρχουν σχόλια: