Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

ΑΙΓΙΝΑ -ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


Ένα κείμενο τη Τονιας Ζαραβελα, απο το AeginaLight, χωρίς  σχόλια. Η Τονια τα λέει όλα. Η πλήρης  απαξία του θεσμού
τη τοπικής αυτοδιοικησης

Δημοτικό Συμβούλιο: “Η Αίγινα έχει μεγαλώσει”

Ακριβώς στα μέσα του Ιούλη. Στην εκπνοή της θητείας του, ο δήμαρχος Σ. Σακκιώτης δηλώνει την αδυναμία του δήμου της Αίγινας να εκτελέσει έστω και μία απλή μεταφορά του παράνομου συρφετού που' χει καταλάβει την πλατεία Εθνεγερσίας και της έχει αλλάξει και τ' όνομα “μπι-μπι, μπου-μπου” τη λέει ο κος Καλαφάτης, “Ντροπής πράγματα”. Την πίστη του -και αυτός- στη διοίκηση που' ναι στέλεχος την έχει χάσει από τότε που για το ζήτημα των αυθαιρεσιών στην Κολώνα οι... “δικοί του” τού γύρισαν την πλάτη. “Αν πείτε πως εστάλη από το δήμο κανά ραβασάκι στην αστυνομία για την κατάληψη της πλατείας, πια δε μπορώ να σας πιστέψω.” Κι όμως, και η αστυνομία, λέγει ο δήμαρχος ειδοποιήθηκε, και προμήνυσε του καταληψία να πάρει εγκαίρως την πραμάτεια του, ειδαλλιώς οι αστυνόμοι θα του την πάρουν και θα τη σηκώσουν “και θα χρεωθεί και τη δαπάνη της μεταφοράς, αφού ο δήμος δε μπορεί να την αναλάβει”.

Έναν από τους σκουπιδιδρόμους του Μεριστού πήρε και ο κος Μαράκης για να φτάσει εχθές κατ' επειγόντως στην αίθουσα συνεδριάσεων π' αλλάζει από την 1η του Σεπτέμβρη χέρια. Περιεργάστηκε φαίνεται τις σκουπιδοντάνες και μοιράστηκε με τους συμβούλους της θητείας του τη διαπίστωση πως, όταν περνά η σκουπιδιάρα, τα εργατικά χέρια της υπηρεσίας καθαριότητας μήτε σκύβουν να μαζέψουν τα γύρω από τον κάδο τσαντικά με τα οργανικά απορρίμματα. Πταίσμα θα πει κανείς μπροστά στο κακούργημα που επιβιώνει και συντελείται λίγο πιο πέρα από την πόλη της Αίγινας. Φταίει ο ένας τράκτορας που χάλασε -θα ακουστεί στο δημοτικό συμβούλιο-, φταίνε και εκείνοι οι περίοικοι στο σημείο μεταφόρτωσης της Σκοτεινής, που “μπαίνουν στο χώρο, σηκώνουν χέρια, απειλούν και βρίζουν, εμποδίζουν τους υπαλλήλους, εμποδίζουν το έργο του δήμου”. Κάπως έτσι, ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής κος Νίκος Τζίτζης, νιώθει ανικανοποίητος με την εικόνα των σκουπιδιασμένων δρόμων. Αλλά, θα πει, όλα κι όλα, “Από τη μία καθαρίζουμε και από την άλλη οι δημότες βγάζουν ό,τι έχουν και δεν έχουν από το σπίτι τους. Μέχρι αυτήν την εβδομάδα θα θέσουμε σε λειτουργία το μηχάνημα συμπίεσης για τα ογκώδη και τα χορτάρια”. Είναι πεπεισμένος και ο δήμαρχος πως “ο κόσμος της Αίγινας δεν έχει οικολογική συνείδηση. Κανείς δεν έχει καλέσει την αρμόδια γραμμή, να κλείσει ραντεβού για να πετάξει τα ογκώδη, τα μπάζα, τα σανό.” Είναι, για όλα τα παραπάνω, που η Αίγινα έχει μεγαλώσει, κι έφτασε τα 87 τ. χλμ, μάς επισήμανε ο απερχόμενος Σάκης Σακκιώτης.

Ενημέρωση για την κατάσταση με τα σκουπίδια ζήτησαν οι κ.κ. Γκότσης και Οικονόμου, την ευχάριστη θέση της ΚΕΔΑ, πρωτάκουσαν από τα χείλη του Κεδάρχη Νίκου Τζίτζη, να διοργανώνει για 4η χρονιά το Φεστιβάλ Θεάτρου, που ξεκινά στις 19 του μήνα στο Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας “ένα χώρο γνωστό, οικείο και πολύ καλό”.

Εν μέσω των τελευταίων στιγμών έντασης και γέλιου, με την παρεμβατική παρουσία του νέο-εκλεγέντα δημάρχου Δημ. Μούρτζη να δίνει τα όποια δείγματα της νέας του γραφής, το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα μεταξύ άλλων τη σύναψη και τους όρους της Προγραμματικής Σύμβασης για την υλοποίηση του υποθαλάσσιου αγωγού, εξουσιοδοτώντας τον δήμαρχο να προβεί στις απαραίτητες, ακόλουθες ενέργειες.


Περί παύσης των παιδικών χαρών

Μετά το δυστύχημα της Αργυρούπολης, όπου ένα μικρό παιδί έχασε τη ζωή του σε μη πιστοποιημένης καταλληλότητας χώρο παιδικής αναψυχής, ο κρατικός μηχανισμός θορυβήθηκε και απέστειλε στους δήμους της χώρας σχετικό έγγραφο, ώστε να περάσουν από έλεγχο καταλληλότητας οι παιδικές χαρές και της Αίγινας. Πρόταση της διοίκησης του δήμου που έφερε εκπρόθεσμα, σε κατεπείγουσα συνεδρίαση το ζήτημα, ήταν η παύση λειτουργίας των παιδικών χαρών για χρόνο τόσο, ώσπου να πάρει ο κάθε χώρος  πιστοποίηση. Στο ερώτημα του κου Γιάννη Πούντου, πόσο διάστημα μπορεί να περάσει με τις παιδικές χαρές κατακαλόκαιρο κλειστές έως ότου παρθεί η πιστοποίηση, ο κος Γιαννούλης διατύπωσε πως γνωρίζει μία παιδική χαρά που θα ανοίξει από την πρώτη του Σεπτέμβρη.

Γκότσης: Βγήκε ένας νόμος το 2009, και μέχρι τις 31/12/12 έπρεπε να υπάρχει η πιστοποίηση. Τί θα τους πούμε, δεν κάναμε τίποτε το 2012 και ερχόμαστε το 2014 να τις κλείσουμε;

Βάρτζελης: Δε θα πρέπει να πάρουμε μία τέτοια απόφαση σήμερα. Κάθε φορά που συμβαίνει ένα ατύχημα τρέχουμε να καλύψουμε τα νώτα μας. Αν τις κλείσουμε, για να καλύπτουν τις πενήντα προϋποθέσεις που δίνονται, θα πρέπει να τις μετακομίσουμε. Εμείς θα βάλουμε κορδέλες και την επομένη θα τις παραβιάζουν. Αυτό που πρέπει να κάνει ο δήμος είναι να τις συντηρεί. Αν τις κλείσουμε δεν υπάρχει περίπτωση να μας δώσουν άδεια.

Τελική απόφαση του σώματος του δημοτικού συμβουλίου, ήταν το ζήτημα να αποσυρθεί και να δοθεί λύση από τη νέα διοίκηση. Επιθυμία των παρισταμένων συμβούλων να υπάρξει επιθεώρηση των προβλημάτων.



Περί του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού της Αίγινας

Από τις 56 συνολικά αιτήσεις, 46 πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε 40 μόλις νήπια να απασχοληθούν και να ψυχαγωγηθούν στον Δημοτικό Παιδικό Σταθμό Αίγινας. Στο πρόγραμμα “Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής” του ΕΣΠΑ, με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Αίγινας θα επιζητήσει 20 θέσεις να καλυφθούν από το χρηματοδοτικό αυτό πρόγραμμα. Η ένταξη στο ΕΣΠΑ, τρόπος λειτουργίας που ακολουθήθηκε και τα προηγούμενα δύο χρόνια, δίνει την οικονομική άνεση στο δημοτικό παιδικό σταθμό και απαλλάσσει τους γονείς από την πληρωμή τροφείων και χρηματών για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων των παιδιών. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα μπορούν να εισαχθούν παιδιά και ανέργων γονέων και όχι μόνον τέκνα με δύο εργαζομένους γονείς, όπως προβλέπει το καταστατικό του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού. Ωστόσο, εξαιρούνται έτσι τα παιδιά των δημοσίων υπαλλήλων, και των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση. Μέχρι τις 21 Ιουλίου, η αίτηση του δήμου για το πρόγραμμα θα πρέπει να έχει καταταθεί για να ακολουθήσει το δρόμο της έγκρισης.

“Αν ο παιδικός σταθμός του Κοντού δεν ήταν εγκαταλελειμμένος 8-10 χρόνια δε θα υπήρχε αυτό το πρόβλημα”: υπήρξε η κοινή διαπίστωση γονέων που βρέθηκαν στη συνεδρίαση, και των δημοτικών συμβούλων. “Ερχόμαστε να πληρώσουμε τα σφάλματά μας. Είμαστε ακόμη στη φάση της καταγραφής του τί λείπει από το κτήριο του Κοντού”., τόνισε ο κος Νεκτάριος Κουκούλης, για να πάρει έπειτα το λόγο ο κος Δημ. Μούρτζης από το κοινό και να πει: “Πιστοποιούμε το έλλειμμα που έχουμε ως δήμος, ένα νέο κτήριο, δέκα χρόνων να μένει κλειστό. Κάποιοι πέρασαν εντέχνως στον κόσμο πως είναι ακατάλληλο. Τα μόνα που πρέπει να διορθωθούν είναι εκείνα που φθάρθηκαν από την εγκατάλειψη. Είχατε τσιτώσει τα πόδια απί 8 χρόνια. Και σήμερα έχουμε να κάθονται εδώ οι διαμαρτυρόμενοι γονείς για κάτι που είναι αυτονόητο.”


Τόνια Ζαραβέλα

ΠΗΓΗ http://aeginalight.gr/article.php?id=56906#.U8joJpR_tug

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έτσι είναι Απόστολε. Εμείς ό,τι δουλειά ήτανε να κάνουμε και να πούμε, τα κάναμε και τα είπαμε μέχρι τις εκλογές. Από δώ και πέρα δε χρειαζόμαστε άλλο, έτσι δεν είναι;

Admin είπε...

Την αναρτηση την εκανα εγω και οχι ο Απόστολος και ειλικρινα δεν καταλαβαινω τι θελετε να πειτε. Αν θελετε να γινεται πιο σαφής

Νικ. Παπαϊωάννου