Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

ΑΙΓΙΝΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Σημερα καταθεσαμε την παρακατω επιστολη στον προεδρο του δημοτικου συμβουλιου  της Αιγινας
Νικητας Παπαιωαννου



Αρ. Πρωτ. Δημου Αιγινας : 5167
Ημερομ. καταθεσης           : 11-4-2016


ΠΡΟΣ
Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Δήμαρχο Αίγινας
Δημοτικούς Συμβούλους Αίγινας

Θέμα :  Το δημοτικό συμβούλιο δεν πρέπει να αποδεχθεί ως θέμα συζήτησης την πρόταση ανυπάρκτου φορέα, για δημοψήφισμα. 

Κύριε Πρόεδρε,
Ακούγεται φαινομενικά δημοκρατική η πρόταση δημοψηφίσματος για το προσφυγικό που κατέθεσε η ΟΠΑΕΠ και σαν τέτοια την προβάλλει. Όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι ή μάλλον δεν είναι καθόλου έτσι.

1. Δεν μπορεί για παράδειγμα να γίνει δημοψήφισμα και μια πλειοψηφία να αποφασίσει να κρεμάσει κάποιον γιατί έχει στραβή μύτη.  Υπάρχουν λοιπόν  περιορισμοί  που είναι διαφορετικοί φυσικά σε κάθε εποχή, αλλά υπάρχουν. Ένας τέτοιος περιορισμός στην εποχή μας, είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η συγκεκριμένη ομάδα προτείνει ένα δημοψήφισμα για να αποκλειστούν από στοιχειώδη δικαιώματα άνθρωποι που ήδη βιώνουν τον αποκλεισμό και την εξαθλίωση, στα πλαίσια της ξενοφοβικής και ρατσιστικής αντίληψης που  χαρακτηρίζει την ομάδα αυτή.

Ειδικά δε μετά την χιτλερική βαρβαρότητα κατά ομάδων με σεξουαλικό, θρησκευτικό, φυλετικό και πολιτικό προσανατολισμό, αντίθετο με τους σκοπούς του ναζιστικού κράτους, η παγκόσμια κοινότητα κατέληξε σε μερικά απαραβίαστα δικαιώματα που έχει κάθε άνθρωπος, με την υπογραφή της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Παραπομπή 1).  Το θέμα λοιπόν έχει διεθνώς λυθεί και δεν μπορεί να ξανατεθει. Εκτός αν…

2. Η πρόταση περί δημοψηφίσματος παραβιάζει λοιπόν συγκεκριμένα άρθρα της διακήρυξης δικαιωμάτων του ανθρώπου…  Από την σύμβαση αυτή δεν μπορούμε να επιλέξουμε άρθρα που συμφωνούμε και άλλα που διαφωνούμε… Μπορούμε όμως  να αποχωρήσουμε από την σύμβαση αυτή. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να γίνει με τοπικό δημοψήφισμα γιατί αφορά  όλη τη χώρα. Εκτός και αποσχιστούμε και φτιάξουμε κράτος της Αίγινας. Ευσταθεί λοιπόν μόνο με πανελλαδικό δημοψήφισμα,  η αποχώρηση από την σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Δεν έχει ουσιαστικά καμία υπόσταση ένα τοπικό δημοψήφισμα που θα αφορά Διεθνείς Συμβάσεις και Υποχρεώσεις της χώρας μας και δη στον τομέα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Να ξαναγυρίσουμε δηλαδή με την θέληση μας στην βαρβαρότητα.  

3. Ένα τρίτο  είναι πως η καταπάτηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου αφορά και την ελληνική κοινωνία σε παρόμοιο ή ακόμα μεγαλύτερο βαθμό. Τα τελευταία χρόνια με τα μνημόνια ως πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων της χώρας μας και της τρόικας, ολοένα επεκτείνεται η ανθρωπιστική κρίση  στην πατρίδα μας και χιλιάδες ελλήνων πετάγονται στη κυριολεξία στους δρόμους. 

Έχουμε έτσι πρόσφυγες και έλληνες να στερούνται βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων, που τις προκαλούν οι ίδιες δυνάμεις. Όχι μόνο λοιπόν δεν μας συμφέρει να ζητήσουμε αποχώρηση από την σύμβαση, δεν είναι αποτελεσματικό στερημένοι έλληνες κατά στερημένων προσφύγων, αλλά από κοινού δράσεις για την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων,  που καταπατούνται βάναυσα και ασύστολα.


4. Κύριε πρόεδρε θα ήθελα να σας επισημάνω ακόμα πως ενώ η ΟΠΑΕΠ ισχυρίζεται πως το ζήτημα των Ηοτ Spots έχει απαντηθεί επιμένει με δελτίο τύπου σε δημοψήφισμα όχι για να καταγραφεί η θέληση των πολιτών, μια που την θεωρεί δεδομένη,  αλλά επειδή η << Η αδιαμφισβήτητη δημοκρατική καταγραφή (μέσω δημοψηφίσματος) απαιτείται ώστε να είναι σαφής η καταδίκη κάθε αντίθετης πολιτικής και πρακτικής - που μπορεί να επιχειρηθεί είτε από την κυβέρνηση είτε από ιδιώτες - και να λειτουργήσει αποτρεπτικά>>  (Παραπομπή 2).
Εκείνο που ξέρουμε όμως είναι πως τα δημοψηφίσματα γίνονται για να αποφασιστεί πορεία πλεύσης και όχι για το τι θα υποστούν όσοι έχουν διαφορετική άποψη. Στη συνέχεια του δελτίου τύπου λοιπόν, η ΟΠΑΕΠ γίνεται ακόμα πιο σαφής λέγοντας ότι
<<πρέπει να αποφασισθούν μέτρα που να καθιστούν σαφές το πολύ υψηλό κόστος: πολιτικό, οικονομικό, ηθικό, προσωπικό και κάθε άλλο>> σε βάρος όσων  έχουν διαφορετική άποψη. Μια τέτοια πρόταση της ΟΠΑΕΠ αγγίζει την  περιοχή προπαγανδισης άσκησης βίας κατά πολιτών.

5. Θα ήθελα επίσης να επισημάνω πως η ΟΠΑΕΠ δεν είναι κάποιος φορέας ώστε να εκπροσωπείται νομίμως από την κ. Χατζηαλεξιαδη, όπως δηλώνει η ίδια στα ΜΜΕ του τόπου  Καμία λοιπόν αίτηση προς το δημοτικό σας συμβούλιο, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ως ΟΠΑΕΠ, αλλά ως πρόταση μεμονωμένων πολιτών, όσοι κι αν είναι αυτοί. Με δεδομένο λοιπόν αυτό, κάθε πολίτης εκπροσωπεί τον εαυτό του και όχι ομάδα πολιτών, όταν δεν υπάρχει νόμιμος φορέας, καταγεγραμμένος στο πρωτοδικείο. 
Φαντάζομαι πως και η ίδια η ΟΠΑΕΠ η οποία διατρανώνει υπέρ του δημοκρατικού τρόπου άσκησης εξουσίας και λήψης αποφάσεων, θα το εφαρμόσει στις λειτουργίες της από δω και πέρα, υιοθετώντας δημοκρατικούς κανόνες στη λειτουργία της  και θα δεχτεί τις ανωτέρω επισημάνσεις μας,  πως υπηρετούν απόλυτα τις απαιτούμενες νόμιμες και δημοκρατικές διαδικασίες.  
6. Και τέλος  εξετάζεται το ενδεχόμενο παραβίασης του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας, όπως αυτός αποτελεί νόμο του ελληνικού κράτους από το 2005 (Παραπομπή 3). Συγκεκριμένα οι προτεινόμενες διακρίσεις γίνονται με βάση το θρήσκευμα, την εθνικότητα κλπ προς όφελος ενός απροσδιόριστου οικονομικού οφέλους,   (αναφέρεται ως τέτοιο το τουριστικό προϊόν του νησιού) , διακρίσεις που με σαφήνεια απαγορεύονται από τον ανωτέρω νόμο.    

Κύριε Πρόεδρε
Για όλους αυτούς τους λόγους, θεωρώ πως είναι αδόκιμη η αποδοχή συζήτησης πρότασης για δημοψήφισμα,  όπως επίσης θεωρώ πως  το περιεχόμενο του ερωτήματος όπως αυτό διατυπώνεται από την ΟΠΑΕΠ στο δελτίο τύπου   για μέτρα κατά των διαφωνούντων, αγγίζει οριακές περιοχές παραβατικοτητας.

Ευχαριστώ


Νικήτας Παπαϊωάννου
Αίγινα - 11 Απριλίου 2016


ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ 1.
Άρθρα από την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
                                                                                                                    Άρθρο 1 Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με πνεύμα αδελφοσύνης.                          Άρθρο 2 Κάθε άνθρωπος είναι υποκείμενο όλων των δικαιωμάτων και ελευθεριών που αναφέρονται στην παρούσα Διακήρυξη, χωρίς καμιά απολύτως διάκριση, όπως το φύλο, η γλώσσα, η θρησκεία, οι πολιτικές ή άλλες πεποιθήσεις, η εθνική ή κοινωνική καταγωγή, η περιουσία, η γέννηση ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση…..                                                              Άρθρο 6  Κάθε άτομο όπου και αν βρίσκεται έχει δικαίωμα να γίνεται σεβαστό από το νόμο.                                                                                               Άρθρο 14 1. Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα λόγω διωγμών να ζητά άσυλο και να του παρέχεται άσυλο σε άλλες χώρες.                                                  Άρθρο 22 Κάθε άτομο ως μέλος του κοινωνικού συνόλου έχει δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση και δικαιούται, μέσω της εθνικής προσπάθειας.       Άρθρο 23 1. Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να εργάζεται και να επιλέγει το επάγγελμά του, να έχει κατάλληλες και ικανοποιητικές συνθήκες εργασίας και να προστατεύεται από την ανεργία.                                                                Άρθρο 26 .Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα στην εκπαίδευση.                        Άρθρο 29 Το άτομο κατά την άσκηση των δικαιωμάτων του και την απόλαυση των ελευθεριών του στους μόνους περιορισμούς που πρέπει να υπόκειται είναι αυτοί που ορίζονται από τους νόμους, με αποκλειστικό σκοπό την εξασφάλιση της αναγνώρισης και του σεβασμού των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των άλλων ανθρώπων και της ικανοποίησης των δίκαιων απαιτήσεων της ηθικής, της δημόσιας τάξης και της εν γένει ευημερίας σε μια δημοκρατική κοινωνία.  Τα δικαιώματα αυτά και οι ελευθερίες δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να ασκούνται αντίθετα προς τους σκοπούς και τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών.   
 www.amnesty.gr/universal-declaration-of-human-rights

 

 

ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ 2.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ : Όλη η Αίγινα “στο πόδι”! Δημοψήφισμα για να μη γίνει “κέντρο φιλοξενίας” στο νησί μας.

Ύστερα από την εντυπωσιακή μαζική παρουσία και ομόθυμη παρέμβαση των πολιτών της Αίγινας την Κυριακή 27/3, στην ανοιχτή συνεδρίαση του “Συμβουλίου ένταξης μεταναστών” και ενόψει της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου που θα έχει πρώτο θέμα του, την πρότασή μας για την διενέργεια δημοψηφίσματος με θέμα "Ναι ή όχι σε "κέντρα φιλοξενίας", δημόσια ή ιδιωτικά, στην Αίγινα;"  επισημαίνουμε:
Ενώ η ομοθυμία των πολιτών και η σύμπλευση του δημάρχου και των παρισταμένων δημοτικών συμβούλων προδίκασαν το αποτέλεσμα, η διαδικασία του δημοψηφίσματος προτείνουμε να υλοποιηθεί ώστε να καταγραφεί δημοκρατικά και αδιαμφισβήτητα η λαϊκή ετυμηγορία. Η αδιαμφισβήτητη δημοκρατική καταγραφή απαιτείται ώστε να είναι σαφής η καταδίκη κάθε αντίθετης πολιτικής και πρακτικής - που μπορεί να επιχειρηθεί είτε από την κυβέρνηση είτε από ιδιώτες - και να λειτουργήσει αποτρεπτικά. Προφανώς το μεγάλο διακύβευμα είναι η συμμετοχή στο δημοψήφισμα, που πρέπει να είναι εκκωφαντικά μαζική.
Επειδή γνωρίζουμε πως η υποτίμηση του λαού και η ασέβεια στην βούλησή του είναι πηγαία στους εκάστοτε κυβερνώντες, προτείνουμε να προετοιμαστούμε  σε κάθε ενδεχόμενο, για σωρεία ενδίκων μέτρων κατά εκείνων που, είτε με τις πολιτικές αποφάσεις τους είτε με τις πράξεις τους, προκαλέσουν οποιαδήποτε βλάβη ή ζημία στο τουριστικό προϊόν ή στην κοινωνική ζωή του νησιού μας, επιχειρώντας να εγκαταστήσουν πρόσφυγες ή άλλους μουσουλμάνους μετανάστες. Από αυτούς που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα. Διότι από τις 20/3/2016 και μετά όλοι χαρακτηρίζονται “παράνομοι μετανάστες” και επαναπροωθούνται στην Τουρκία. Επίσης ο Δήμος να προετοιμάσει το νομικό πλαίσιο ανακήρυξης και “ανεπιθύμητων προσώπων”, δηλαδή δεν περιβάλλονται από την φιλοξενία στην Αίγινα. Τα μέτρα αυτά ή και όποια άλλα αποφασισθούν, να καθιστούν σαφές το πολύ υψηλό κόστος: πολιτικό, οικονομικό, ηθικό, προσωπικό και κάθε άλλο για όποιον τολμήσει να αψηφήσει την λαϊκή βούληση. Και να διαμηνύουν πως δεν αντιδρούμε σπασμωδικά ή περιστασιακά αλλά συγκροτημένα και σχεδιασμένα ως ενεργή κοινωνία, ως αληθινός Δήμος, αποφασισμένοι-ενωμένοι, με στιβαρή πυγμή.
Και, καθώς εμείς εδώ στην Αίγινα καθημερινά αντικρίζουμε τα άλυτα τοπικά μας προβλήματα (σκουπίδια, νερό, περίθαλψη, βιολογικός κλπ), φορτωνόμαστε και αυτά που δημιουργούν οι (εκάστοτε) κυβερνητικές αποφάσεις, όπως τώρα με τους πρόσφυγες και μετανάστες. Ας πάψουμε να ζούμε με αβεβαιότητες και αιφνιδιασμούς καθημερινά, που μπορεί να γίνουν ξαφνικά και απότομα καταστροφικοί. Δεν αρκεί να περιμένουμε είτε τους τουρίστες είτε τα δανεικά για να επιβιώσουμε. Δεν μας εξασφαλίζει η κατανάλωση του σωρευμένου ιστορικά κεφαλαίου που κληρονόμησε Αίγινα. Πρέπει σήμερα, εμείς, να παράξουμε, να δημιουργήσουμε. Εμείς να λύσουμε τα χρόνια προβλήματα, εμείς να φτιάξουμε νέες επιχειρήσεις, παραγωγικές συνεργατικές, με τις δικές μας δυνάμεις.
Σήμερα ο ελληνισμός βάλλεται από τις κυβερνήσεις μας, από τους συμμάχους μας και απειλείται με πόλεμο στο Αιγαίο, με εισβολή στην Θράκη και με τουρκοποίηση της Κύπρου. Πώς επέζησε η Ελλάδα (και η Αίγινα) επί Τουρκοκρατίας; Πώς ανταπεξήλθαμε στην Κατοχή; Έτσι μπορούμε και σήμερα, επί “χρεοκρατίας” και νεοοθωμανικής επιβουλής. Όλοι μαζί, όλοι “στο πόδι”!

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016


ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ 3
ΦΕΚ 287 - ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ - 28 Νοεμβρίου 2005
NOMOΣ ΥΠ’ΑΡΙΘ. 3418
Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας

Άρθρο 2
Παρ. 3  Το ιατρικό λειτούργημα διέπεται από απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους χωρίς διάκριση φύλου, φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, κοινωνικής θέσης ή πολιτικής ιδεολογίας. 


http://www.isth.gr/images/uploads/J1E7IM6.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια: