Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Κέντρο Υγείας Αίγινας : Και παλικάρι το λες εσύ αυτό; Αμ, αν ήταν έτσι τα παλικάρια... !! (Θανάσης Βέγγος)

ΜΟΝΟΠΡΑΚΤΟ : Μυθοπλασία της φαρσοκωμωδίας που παίζεται καθημερινά με το Κέντρο Υγείας της Αίγινας

Παρασκευή 22 του Απρίλη και πήγα στο Κέντρο Υγείας για συνταγογραφιση. Ραντεβού από πριν κλεισμένο στην γραμματεία του Κέντρου, με όλους τους τύπους και τους κανόνες. Περάστε στο διάδρομο, δεύτερη πόρτα δεξιά και περιμένετε. Αριθμός προτεραιότητας 17, ήδη έχει συνταγογραφηθει το 8. Λες ωραία σε μια ωριτσα το πολύ ξεμπερδεύουμε. Το ιατρείο όμως άδειο, που είναι ο γιατρός ρε παιδία? Στα επείγοντα !! Πιάνεις την κουβέντα με το διπλανό σου και  καλημέρα στους νεοφερμένους από τον γιατρό που εμφανίζεται σε κάνα 20λεπτο, φουριόζος να γυρίσει στο γραφείο τους. Ποιος έχει σειρά για φάρμακα λέει, παρακαλώ να περάσει.  Περνάει ο ασθενής, δίνει το βιβλιάριο του, ανοίγει τον υπολογιστή ο γιατρός, ξεδιπλώνει τα κιτάπια του, χτυπάει το τηλέφωνο, έρχομαι αμέσως, φεύγει τρέχοντας. Ήρθε ένα επείγον μουρμουρίζει ο
γιατρός, περνώντας από μπροστά μας….  Η ίδια σκηνή σε διαρκή επανάληψη μέχρι αργά το μεσημέρι, που έφυγα επιτέλους. Όπως στο σινεμά, που μια σκηνή γυρίζεται και ξαναγυριζεται, μέχρι να πετύχει…. Και πέτυχε ….. Με το πήγαινε έλα του γιατρού από τα επείγοντα στη συνταγογηραφιση και τουμπαλιν, δεν ήθελε και πολύ να μπερδευτεί και να μη ξέρει αν πάει ή αν έρχεται….  Μια φορά μάλιστα εμφανίστηκε μπροστά μας με ένα όρο στα χέρια του και λίγο πριν μπει στο ιατρείο του, κοντοστάθηκε, μας κοίταξε απορημένος και γύρισε πίσω μονολογώντας, στα  επείγοντα πρέπει να πάω, στα επείγοντα πρέπει να πάω, μπερδεύτηκα.   Έπιασα τοίχο. Δύσκολο τοχεις σκέφτηκα να εμφανιστεί με καμιά σύριγγα σε λίγο και κάποιος ποπος θα ναι  ο τυχερός, αρκεί να μη είναι ο δικός μου.  Δηλαδή να μπεις στο ιατρείο, να δει το ιστορικό σου ο γιατρός, να του πεις τι αισθάνεσαι, να,  να, τα στοιχειώδη τέλος πάντων, ξεχαστετο….
Συνήθως  σε νοσοκομεία κλπ βλέπεις κάποιον ασθενή και τον λυπάσαι και στενοχωριέσαι. Εδώ λυπάσαι και τους ασθενείς και τους γιατρούς του και τον εαυτό σου.. Η ιατρική είναι λειτούργημα λένε οι μεγαλο-Α-σχημονες. Ναι αλλά εδώ τελείωσε από καιρό η λειτουργία και έχουν αρχίσει απανωτά τα μνημόσυνα…
Μετά τον <Νυν Απολύεις τον Δούλον σου Δέσποτα>, αρχίζει το <Ευλογητός  συ Κύριε, Διδαξον με τα Δικαιώματα Μου>… Όπως γίνεται συνήθως τις Κυριακές στις εκκλησίες, που σαν τελειώσει η Θεια λειτουργία αρχίζουν κατ ευθείαν τα μνημόσυνα … Το χάσαμε το παληκαριιιιι…  Πριν δυο τρεις μήνες  η τοπική της Αίγινας του Συριζα κατάφερε το ακατόρθωτο, για να λέμε και του στραβού το δίκιο. Όπως λέει στο δελτίο τύπου με πρωτοβουλία της τοπικής ήρθε και ενημερώθηκε για τα προβλήματα του Κ.Υ. Αίγινας, ο διοικητής της υγειονομικής περιφέρειας κ. Καρβουνης, στην οποία υπάγεται το Κέντρο Υγείας. Τώρα από πότε κομματικές οργανώσεις πάνε συνοδεία διοικητές να κάνουν την δουλειά τους, είναι ένα άλλο  κεφάλαιο στην ιστορία της Πρώτης Φοράς Αριστεράς….  Σημασία έχει το αποτέλεσμα αυτής της επίσκεψης… Το πρώτο είναι η διαπίστωση ότι η διοίκηση της υγειονομικής περιφέρειας βάραγε στον γάμο του Καραγκιόζη  και το δεύτερο οι ελλείψεις που διαπιστώθηκαν…  αναλογούν μ αυτό που λέει ο Βέγγος..

Καλά παλικάρι (Φώτο 1) ή για την περίπτωση μας Κέντρο Υγείας το λες εσύ αυτό ! Αν ήταν έτσι τα Κέντρα Υγείας…..(Φώτο 2)
Οι ελλείψεις λοιπόν είναι πολλά απ όλα και με την δική τους σφραγίδα…(Φώτο δελτίο τύπου Συριζα Φεβρ. 2016).

Μέχρι εδώ, λες  πάει στο διάολο, κάτι γράψανε, κάτι θα κάνουνε !! Αμ δε…. Στην καταγραφή του Φεβρουαρίου που ήταν  για τρίτη η τέταρτη χρονιά καταγραφή των προβλημάτων του Κ.Υ. , είχαμε παρακαλέσει να μας καλέσουν να παραβρεθούμε στην 5η καταγραφή του …2017. Που να φανταστούμε  Που να φανταστούμε ότι μέσα σε τρεις μήνες θα γινόταν η επόμενη καταγραφή… Απολύθηκε λέει ο Καρβουνης – είπαμε βάραγε στον γάμο του Καραγκιόζη – και ήρθε νέα διοικητής που πρέπει να ενημερωθεί….. Τη συνέχεια του παραμυθιού την γνωρίζετε….. Ο παπάς που λέγαμε… Όχι για αγιασμό, ούτε για ευχέλαιο… Αυτά γίνονται όταν υπάρχει προοπτική π.χ. αγιασμός στα σχολεία, για να πάει καλά η χρονιά ή ευχέλαιο για να φύγει το κακό. Εδώ στο Κ.Υ. δεν και όταν λέμε δεν, δεν και τέλος. Κατ ευθείαν τρισάγιο… Θεός σχωρες το Κ.Υ. Αίγινας, <εν τοπω χλοερω και εν τοπω ….καταψυξεως>  και στον τόπο γενικώς, ίνα μη μακρηγορούμε πλέον…..


Νικητας Παπαιωαννου

Δεν υπάρχουν σχόλια: