Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ





   Ολοι παρακολουθήσαμε με κάποιο σφίξιμο είναι αλήθεια το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην Σαντορίνη με τις διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι αναμνήσεις απο την περιπέτεια του 2010 σίγουρα  μας οδηγούσαν σε συνειρμούς και συσχετίσεις εκείνης της εποχής.
   Το μέγιστο φορίο ρεύματος που φθάνει στην Αίγινα ανέρχεται στα 22-23 MW  ενώ  στην Σαντορίνη 32  ΜW. Αυτό απο μόνο του δείχνει ότι στην Αίγινα υπάρχει τεράστια ζήτηση φορτίου αν σκεφτούμε ότι στην Σαντορίνη στο μέγιστο της ζήτησης, τέτοια εποχή δηλαδή, υπάρχουν περί τους 120.000-130.000 επισκέπτες καθώς και ότι υπάρχουν εργοστάσια αφαλάτωσης που ως γνωστόν τραβάνε πολύ ρεύμα.
  Στην Αίγινα το 2010 το πρόβλημα υπήρξε γιατί έσκασαν τα δύο απο τα τρία καλώδια μεταφοράς με αποτέλεσμα να μείνουμε πολλές μέρες χωρίς ρεύμα. Στην Σαντορίνη μεταφέρθηκαν άμεσα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη κάτι που δεν έγινε εδώ και κυρίως κατέπλευσε  υψηλή κυβερνητική εκπροσώπηση δείγμα του ενδιαφέροντος που υπήρξε. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι απο τις πρώτες κιόλας μέρες έφτασαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Τουρισμού ενώ στην περίπτωση μας ούτε οι βουλευτές  της περιφέρειας δεν είχαν φανεί.
  Η τοποθέτηση του τέταρτου καλωδίου που διατυμπανίζει ο δήμαρχος και μάλιστα με προσωπική παρακολούθηση  είναι χαρακτηριστικό δείγμα πως βλέπει τους πολίτες ως ιθαγενείς. Τοποθετήθηκε τέταρτος αγωγός απο την ΔΕΗ αλλά δεν προστέθηκε ούτε ένα KW φορτίου. Οσο είχαμε έχουμε. Και εάν η ζήτηση μεγαλώσει θα έχουμε απλώς τα ίδια. Εκείνο που φαίνεται να έσωσε την κατάσταση εφέτος είναι μάλλον η μειωμένη κίνηση αλλά και η κρίση η οποία δεν επέτρεψε λειτουργία κλιματιστικών όπως παλιά και γενικώς η σφιχτή οικονομική διαχείριση των πολιτών.
  Κάποιος θα αναρωτηθεί γιατί τα θυμηθήκαμε τώρα όλα αυτά. Τα ανασύραμε γιατί θυμηθήκαμε ότι τότε και επάνω στην κρίση είχε αναφερθεί ότι για την Αίγινα ο ΔΕΔΔΗΕ προέβλεπε για το 2014 πόντιση υποβρυχίου καλωδίου με δυνατότητα μεταφοράς 50 MW απο τα Μέγαρα κάτι που φυσικά θα έλυνε το πρόβλημα. Ομως επειδή δεν ακούμε τίποτα γι αυτό και επειδή διατηρούμε και κάποιες επιφυλάξεις εάν ακόμα και αυτή η κουτσουρεμένη χορηγία για το Κυβερνείο ( απο 1.500.000 έγινε 700.000 ευρώ με τους άθλιους χειρισμούς της δημοτικής αρχής)  θα ενεργοποιηθεί τελικά, θεωρούμε ότι κάποιος πρέπει να το επαναφέρει και να το διεκδικήσει. Γιατί όταν λείπει το ρεύμα του γείτονα σύντομα παίρνεις σειρά και εσύ...

                                                                    Απόστολος Κασελούρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: