Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

ΜΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ
ΑΡΣΗ ΤΗΣ «ΚΟΤΟΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ» ΣΤΟ ΝΗΣΙ



Αντιδράσεις κτηνοτρόφων, γεωργών και πολιτών της Αίγινας στην παρανοϊκή απόφαση της Αντιπεριφέρειας Νήσων και του Δήμου Αίγινας να απαγορεύει τη διατήρηση οικόσιτων ζώων και πτηνών στην Αίγινα, σε όλο το μήκος και το πλάτος του νησιού.
Το τελευταίο διάστημα έχει εξαπολυθεί «σαφάρι» από Υπηρεσίες του Δήμου και της Αντιπεριφέρειας Νήσων σε κοτέτσια και στάνες του νησιού, με τη δικαιολογία πως έχουν καταγγελία από τους γείτονες.
Η απόφαση της Νομαρχίας Πειραιά που επικαλούνται οι τοπικές Αρχές και η αρμόδια Υπηρεσία Αντιπεριφέρειας Νήσων πάρθηκε το 1996 και απαγορεύει τη διατήρηση οικόσιτων ζώων στο νησί , το οποίο θεωρείται εξ ολοκλήρου τουριστική περιοχή. Εντούτοις η απόφαση αυτή παρέμενε σχετικά ανενεργή μέχρι σήμερα.
Οι ασκοί του Αιόλου άνοιξαν όταν οι αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις της ντόπιας διαπλοκής, οι αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις της Δημοτικής διαπλοκής βρήκαν διέξοδο σε αλληλοκατηγορίες και αλληλοκαταγγελίες.
Συγκεκριμένα, δημοτικός σύμβουλος κατήγγειλε στην Αστυνομία την αυθαίρετη παρέμβαση και ισοπέδωση με μπουλντόζες του Αρχαιολογικού χώρου της Κολώνας στην Αίγινα.
Σε ανταπόδοση, ο κύριος Αργύρης Σαλιαρέλης κατήγγειλε τον δημοτικό σύμβουλο για διατήρηση οικόσιτων ζώων και έτσι…ξεκίνησε η εποχή της «κοτοαπαγόρευσης» στην Αίγινα.
«PUT THE COT DOWN SLOWLY» ,κατά τη γνωστή διαφήμιση λοιπόν και ο Δήμαρχος αποδεικνύεται απηνής διώκτης των απανταχού της νήσου πουλερικών και οικόσιτων ζώων.

Στις 3 Ιουλίου 2013 με φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του Δημάρχου κυρίου Θεοδοσίου Σακκιώτη δίνεται έγγραφη εντολή σε πολίτη να απομακρύνει άμεσα τα πουλερικά και τις κατσίκες του.

Τη Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013 ομάδα πολιτών επισκέπτεται το Δήμαρχο και του ζητά την άρση της απαγόρευσης.Ο Δήμαρχος τους παραπέμπει στην Αντιπεριφέρεια…κατά το γνωστό «από τον «’Αννα στον Καϊάφα»,αρνούμενος ουσιαστικά  να πάρει πρωτοβουλίες όπως θα όφειλε να κάνει.

Η ομάδα πρωτοβουλίας πολιτών κατά της «κοτοαπαγόρευσης» με ειδοποιήσεις από στόμα σε στόμα, με τηλεφωνήματα και μέσω της ιδιαίτερης προβολής του θέματος από την ηλεκτρονική εφημερίδα «Aeginas Light» και από το blog «alliaegina.blogspot.com» καλεί σε συγκέντρωση τους πολίτες .
Η συγκέντρωση πραγματοποιείται τελικά στις 7 Αυγούστου στο Δημαρχείο για να απαιτήσουν από τον Δήμαρχο άμεσες ενέργειες για άρση της απαγόρευσης. Συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου και εκλέγεται επί τόπου προσωρινή συντονιστική επιτροπή αποτελούμενη από τους:

Κύριο Νίκο Αλυφαντή,πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου
Πατέρα Τζίτζη Μιχαήλ
Πατέρα Κουκούλη Νεκτάριο
Κύριο Στέλιο Γκαρή, ιδιοκτήτη ιππήλατων
Κυρία Σουσουρή Βέρα

και ζητούν συνάντηση με το Δήμαρχο. Σε απουσία του Δημάρχου συναντούν τον αντικαταστάτη του, Αντιδήμαρχο Οικονομικών της Αίγινας.
Το αίτημα των συγκεντρωμένων πολιτών, όπως μεταφέρεται από τη συντονιστική επιτροπή, διατυπώνεται με σαφήνεια:
Να σταματήσουν οι έλεγχοι και οι κυρώσεις κατά των ιδιοκτητών πουλερικών και λοιπών οικόσιτων ζώων και να συνεδριάσει άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις για άρση της απαγόρευσης.
Οι μόνοι περιορισμοί στη διατήρηση οικόσιτων ζώων και πτηνών που φαίνεται πως αποδέχονται οι κάτοικοι της Αίγινας είναι οι υγειονομικοί περιορισμοί για την προστασία της υγείας των κατοίκων και οι περιορισμοί για την προστασία του περιβάλλοντος.
Εν αναμονή λοιπόν των εξελίξεων και της αντίδρασης του Δημοτικού Συμβουλίου…



Νικήτας Παπαϊωάννου

Δεν υπάρχουν σχόλια: