Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ….ΔΕΞΙ !

 

ΕΘΝΟΣΩΤΗΡΟΣ ΤΟ … ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

 

Ίσως κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί πως έχουν κάποια βάση οι προτροπές γνωστού διαδικτυακού ιστότοπου, να κρύψουμε τα σκουπίδια κάτω από το χαλί, για να προστατεύσουμε το τουριστικό προϊόν. Αυτή η προτροπή όμως, ακόμη και αν υποθετικά πάντα είχε βάση, έρχεται αρκετά αργά, άμα τη λήξει της τουριστικής περιόδου. 


Από τις αρχές του χρόνου, ο συγκεκριμένος ιστότοπος και σωστά σε τρεις τουλάχιστον αναρτήσεις του, ενημερώνει για την θλιβερή κατάσταση που επικρατεί στο νησί με τα σκουπίδια και εγκυμονεί κινδύνους για τους κατοίκους (τότε δεν είχαν ακόμα εμφανιστεί τουρίστες), ενημέρωση που συνοδεύεται από φωτογραφίες του σκουπιδότοπου, που έχουν καταντήσει το νησί.(9/Ιουνιου/2013, 17/Απριλιου/2013, 30/Μαρτιου/2013).

 

 

Προς τι λοιπόν η μεταστροφή τους σήμερα και η προτροπή να μη δείχνουμε φωτογραφίες και μάλιστα όταν το ίδιο έργο παίζεται τρία χρόνια τώρα με όλο και αυξανομένη ένταση;

 

Φέτος η …καμπάνια δυσφήμισης του νησιού, ξεκίνησε νωρίς με αποκλειστική ευθύνη της δημοτικής αρχής, από μέσα ενημέρωσης πανελλαδικής εμβέλειας. Η κατάσταση με τα σκουπίδια στο νησί, ένα Διαρκές Bazaar Σκουπιδιών, μοιάζει να έχει ενταχθεί στις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις του Fistiki Fest. . Αντιγράφουμε ενδεικτικά  

 

 

Ιούνιος 2013

·        Πνίγεται στο σκουπίδι η Αίγινα (zugla.gr)

Ιούλιος 2013

·        Πνιγμένη στα σκουπίδια η Αίγινα  (inews)

·        Πρόβλημα καθαριότητας στην Αίγινα αθημερινή)

·     Πνιγμένη στα σκουπίδια η Αίγινα (enikos)

Αύγουστος 2013

·        Βουνά από σκουπίδια «πνίγουν» το νησί της Αίγινας (ΕΘΝΟΣ.gr)

 

Η προστασία λοιπόν στο τουριστικό προϊόν  που επιχειρεί ο ισότοπος- άμα τη λήξει της τουριστικής περιόδου ως προαναφέραμε - δεν αποδίδει.  Ο κόσμος τόχει τούμπανο και εμείς …

 

Εκτός και αν ο ιστότοπος στοχεύει αλλού και διεκδικεί κάποιο ρόλο στις ανακατατάξεις στο διαδημοτικό πολιτικό σκηνικό, πράγμα που είναι δικαίωμα τους και δεν μας αφορά. 

Το ‘εθνοσωτήριο’ όμως μήνυμα   που βγαίνει από τα  τελευταία άρθρα τους για τα σκουπίδια και οι απαγορεύσεις μας αφορούν.

Αυτοαναγορεύεται προστάτης των επαγγελματιών του τουρισμού  (με την αφωνία τους, τόσο η επαγγελματική όσο και οι σύλλογοι ξενοδόχων, έχουν εκχωρήσει στον ισότοπο τις σχετικές αρμοδιότητες;), μιλάει εξ ονόματος τους και προειδοποιεί πως δεν θα επιτρέψει κλπ. Το ‘εθνοσωτήριο’ που λέγαμε παραπάνω.

 

Υποθέταμε πως ρόλος των μέσων είναι η άσκηση κριτικής και έλεγχου στην εξουσία, η ανάδειξη προτάσεων και προβληματισμών, η κατάθεση και δημοσιοποίηση απόψεων. Οι  απαγορεύσεις είναι μηχανισμός άμυνας της εξουσίας και όταν δεν έχουν λαϊκό όρισμα και κοινωνική αποδοχή, επιστρέφουν στον έκδοτη τους.

 

Νομίζω πως πολύ πρόσφατα έχουμε την επιστροφή μιας τέτοιας απαγόρευσης - της κοτοαπαγόρευσης - στον έκδοτη της, επιστροφή που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην κινητοποίηση των πολιτών και στη συνέχεια στη δημοσιότητα που δόθηκε σε αυτή τη κινητοποίηση από αιγινήτικα μέσα.

 

Το δημοτικό συμβούλιο συνεδριάζει λοιπόν αύριο  Παρασκευή με αυτό το θέμα, την άρση της απαγόρευσης κάτω από την πίεση και την απαίτηση των πολιτών. Παρεμβάσεις για το θέμα της ποτοαπαγόρευσης εκτός της συντονιστικής επιτροπής  πολιτών της Αίγινας, έχουν κάνει ο Αγροτικός Σύλλογος Αίγινας με υπόμνημα του και ο περιφερειακός σύμβουλος Περιφέρειας Αττικής κ. Κ. Διάκος προς το Περιφερειακό Συμβούλιο.

 

Το εθνοσωτήριο όμως του ιστοτόπου  βγαίνει και σε ποιο επικίνδυνα μονοπάτια. Δημοσιεύουν φωτογραφία με τίτλο «μουσουλμάνοι προσεύχονται», σε αντιδιαστολή με όλους τους άλλους τους κακούς (ημών προφανώς συμπεριλαμβανόμενων) που πετάμε στη σέντρα τη δημοτική αρχή και τα σκουπίδια της.

 

«Η διοίκηση  “αφήνει” το Δημοτικό Στάδιο “ξέφραγο αμπέλι” να προσεύχονται μέρα-μεσημέρι οι μουσουλμάνοι (σεβόμενοι το θρησκευτικό τους δικαίωμα θα μπορούσαμε να τους υποδείξουμε οποιονδήποτε άλλον χώρο και όχι έναν χώρο άθλησης.»   

 http://www.neafwni.gr/aigina/dimotika-aiginas/i-aigina-ton-antitheseon-no2)

Σε αναμονή λοιπόν της στιγμής που  ο ιστότοπος θα υποδείξει σε αλλόθρησκους, τον χώρο και τον χρόνο, στον όποιο θα  εκτελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.


Το καθήκον όμως και η υποχρέωση μιας κοινωνίας και μιας πολιτείας, να προστατεύει τα θρησκευτικά δικαιώματα των πολιτών και να ρυθμίζει τα περί της ελεύθερης άσκησης των, δεν μπορεί να περάσει στα χέρια κάποιων τουλάχιστον ανεγκέφαλων.


‘Εθνοσωτήριο’ κήρυγμα με μείγμα από ‘κρυπτορατσισμό’, είναι ότι χειρότερο, ότι ακριβώς δεν χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή.

 


Νικήτας Παπαϊωάννου

Δεν υπάρχουν σχόλια: