Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Χέρι σε καταθέσεις: 160 κατασχέσεις την ώρα


Χέρι σε 700 τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών την ημέρα βάζουν οι φορολογικές αρχές, ενώ μόνο τον Ιανουάριο δεσμεύτηκαν 1.392 κατοικίες και οικόπεδα. Την ίδια στιγμή 4.000 εφοριακοί εντάσσονται σε πρόγραμμα εκπαίδευσης διαχείρισης εξοργισμένων φορολογουμένων.  

Σύμφωνα με ρεπορτάζ τηςΕφημερίδας των Συνακτών, που επικαλείται στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών, η Εφορία πραγματοποιεί 160 κατασχέσεις την ώρα, «σηκώνοντας» από μόνη της τα λεφτά, τα οποία βρίσκει σε τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογουμένων (μισθούς, συντάξεις, επιδόματα ή βοηθήματα) προκειμένου να τα «ισοφαρίσει» με τα χρέη που τις οφείλουν.

Οι αυτόματες «αναλήψεις» γίνονται από τις 8 το πρωί μέχρι τις 13.30, δηλαδή μέσα σε 5,5 ώρες, και ο ρυθμός με τον οποίο γίνονται είναι καταιγιστικός. Σύμφωνα πάντα με την Εφημερίδα των Συντακτών κατά μέσον όρο, οι εφορίες σε ολόκληρη τη χώρα προχωρούν σε περίπου 700 κατασχέσεις σε κάθε εργάσιμη ημέρα, αξιοποιώντας στο έπακρο το ηλεκτρονικό της «όπλο» που δημιούργησε γι΄ αυτό ακριβώς τον λόγο.
Τριπλασιάστηκαν

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε ένα χρόνο οι κατασχέσεις σε «χέρια τρίτων» τριπλασιάστηκαν, φτάνοντας τις 17.365 τον Ιανουάριο του 2014 από 5.871 που είχαν καταγραφεί πριν από δώδεκα μήνες (αύξηση 195,7%).

Και πλειστηριασμοί

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, μόνο τον Ιανουάριο οι φορολογικές αρχές έβγαλαν στο «σφυρί» 1.392 κατοικίες και οικόπεδα, κάτι που σημαίνει ότι τα δικαστικά τμήματα των εφοριών δήμευαν έναντι χρεών περίπου 56 σπίτια την ημέρα. Επίσης τον Ιανουάριο οι αρχές άσκησαν ποινικές διώξεις σε βάρος 1.443 φορολογουμένων.

Τον πρώτο μήνα του 2014 καταγράφεται και μια έξαρση των παραγγελιών για κατάσχεση καθώς σε 3.189 ανήλθαν οι φορολογούμενοι που μπήκαν στο μάτι του υπουργείου Οικονομικών διότι απέφυγαν να πληρώσουν τους φόρους και τα «χαράτσια» του μνημονίου από 2.320 που είχαν στοχοποιηθεί πριν από ένα χρόνο.

Σε ό,τι αφορά στις εισπράξεις τα ποσά από τα ληξιπρόθεσμα χρέη που μπήκαν στα ταμεία έφτασαν τον Ιανουάριο στα 205 εκατ. ευρώ. Για να το επιτύχει αυτό η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έστειλε ατομικές ειδοποιήσεις σε 2.839.021 οφειλέτες, προειδοποιώντας τους για τις συνέπειες που θα έχουν αν δεν μπουν σε πρόγραμμα διακανονισμού πληρωμών.

ΠΗΓΗ   http://tvxs.gr/news/ellada/xeri-se-katatheseis-160-katasxeseis-tin-ora

Δεν υπάρχουν σχόλια: