Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την «Κοτοαπαγόρευση»

Σήμερα Παρασκευή  30/8,συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο, με πρώτο θέμα :
«Πρόταση για μεταβολή του καθεστώτος διατήρησης οικόσιτων ζώων και πτηνών σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας».

Από την ασάφεια της διατύπωσης της πρότασης ήδη, δεν μιλάει για ανάκληση κλπ, δημιουργούνται κάποια ερωτήματα για το τι ακριβώς θα προτείνει η δημοτική αρχή.
Να θυμίσουμε πως η συντονιστική επιτροπή των πολιτών, δεν έχει κληθεί να συμβάλλει με τις προτάσεις της και ούτε ενημερώθηκε για το περιεχόμενο της δημοτικής πρότασης.
Αυτό τονίστηκε στην συνεδρίαση της επιτροπής, την Πέμπτη το βράδυ. Η επιτροπή ενημερώθηκε μόνο για την θεματολογία της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου και τίποτα  περισσότερο.
Βέβαια σήμερα το βράδυ στο συμβούλιο ο κ. δήμαρχος θα μιλήσει για δημοκρατία και συμμετοχή των πολιτών  κατά τα γνωστά.

Αυτή τη συμμετοχή των πολιτών όμως που γνωρίζει ο δήμαρχος δεν την γνωρίζουν οι πολίτες.

Στις μέχρι τώρα  αντιδράσεις  και υπομνήματα των πολιτών της Αίγινας, έχουν ήδη προστεθεί πρόταση του συμβούλου κ. Κ. Διάκου προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, παρέμβαση του Συνδέσμου  Καταστηματαρχών Παραδοσιακών Κρεοπωλών  Ν. Πειραιά και Νήσων Αιγαίου και σήμερα προστέθηκε η κατάθεση σχετικού υπομνήματος του Αγροτικού Συλλόγου Αίγινας (δημοσιεύεται κατωτέρω)* προς τους αρμόδιους υπουργούς  και υπηρεσίες για άμεση άρση της απαγόρευσης,

Η συντονιστική επιτροπή καλεί όλους τους πολίτες της Αίγινας να συμμετάσχουν ενεργά στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβούλιου,

Παρασκευή 30 Αυγούστου, στις 6.30 μ.μ στον Μεριστό

Θα είμαστε εκεί όσοι περισσότεροι μπορούμε.


Νικήτας Παπαϊωάννου


 Αγροτικός Σύλλογος Επαρχίας Αίγινας                            

  Προς: Αναπληρωτή Υπουργό Υ.Π.Α.Α.Τ κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, 
  Αχαρνών 2, 10432 Αθήνα

    Κοιν: 

   1. Γεν. Δ/νση Κτηνιατρικής                              
   2. Γεν. Δ/νση Ζωϊκής Παραγωγής
   3. ΥΠΕΚΑ, Γεν. Δ/νση Περιβάλλοντος,           
   4. Δ/νση Αγροτ. Οικονομίας κ’     Κτηνιατρικής Νήσων
   5. Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιάννη Σγουρό
   6. Δήμο Αίγινας,
   7. Πρόεδρο του ΕΟΤ κ. Χρήστο Πάλλη.

Κύριε υπουργέ,

απευθυνόμαστε σε εσάς προκειμένου να επιληφθείτε ενός θέματος ζωτικής σημασίας για τον τόπο μας αλλά και για άλλες περιοχές της αντιπεριφέρειας Πειραιά που ταλαιπωρεί κτηνοτρόφους και αγροτικές οικογένειες της περιοχής μας από το 1996.
Οι υπηρεσίες της πρώην Νομαρχίας Πειραιά και τώρα της Αντιπεριφέρειας Νήσων (Δ/νση Δημόσιας Υγείας), απαγορεύουν την ύπαρξη οικόσιτων ζώων και κτηνοτροφικών μονάδων στην Αίγινα, Πόρο, Ύδρα, Σπέτσες, και Λουτρόπολη Μεθάνων με την δικαιολογία ότι πρόκειται για “τουριστικούς τόπους” βάσει του Π.Δ. 899/76 στους οποίους δεν επιτρέπεται βάσει του νόμου για την κτηνοτροφία και της Υγειονομικής διάταξης Υ1β/2000 η λειτουργία κτηνοτροφικών μονάδων και η διατήρηση οικόσιτων ζώων.
Η ταλαιπωρία των αγροτών έχει αρχίσει ήδη από το 1996 όταν ο ΕΟΤ έκανε γνωστό το ανωτέρω Π.Δ. στην Δ/νση Δημόσιας υγείας της τότε Νομαρχίας Πειραιά μετά από σχετικό ερώτημά της.
Το θέμα είδε το φως της δημοσιότητας το 2006 όταν υπήρξε αντιπαράθεση του τότε προέδρου της Π.Ο.Σ.Ε.Γ. κ. Ν. Αντώνογλου με τον τότε νομάρχη Πειραιά Γ. Μίχα με αφορμή έγγραφο του Αντινομάρχη προς κάτοικο της Αίγινας που ανέφερε ότι δεν επιτρέπεται η διατήρηση οικόσιτων ζώων και πτηνών στην νήσο Αίγινα, διότι έχει χαρακτηριστεί με το Π.Δ. 899/76 τουριστική νήσος. (Επισυνάπτουμε το έγγραφο και σχετικό δημοσίευμα).
Τώρα το θέμα έχει προκύψει ξανά όταν μετά από καταγγελία η υπηρεσία δημόσιας υγείας της αντιπεριφέρειας αλλά και η επόπτρια υγείας του δήμου Αίγινας αποστέλλουν εντολές απομάκρυνσης ζώων σε αγρότισσα με απολύτως νόμιμα ζώα κατά τους κτηνιάτρους της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής που τα παρακολουθούν χρόνια ενημερώνοντας το μητρώο της εκμετάλλευσης.
Ταυτόχρονα όταν κτηνοτρόφοι απευθύνονται στο αρμόδιο για την χορήγηση αδειών τμήμα της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, τους αποτρέπει να κάνουν αίτηση λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί για το θέμα και τους συμβουλεύει να απευθυνθούν στον ΕΟΤ.
Λάβετε υπ' όψιν σας ότι μέλη μας κτηνοτρόφοι για χρόνια ελάμβαναν και λαμβάνουν επιδοτήσεις για τα ζώα τους καθώς και ότι υπάρχει στο νησί νόμιμα λειτουργούσα πτηνοτροφική μονάδα.
Παρακαλούμε για την άμεση επίλυση του ζητήματος που έχει δημιουργηθεί κατά τη γνώμη μας από ασάφεια των νόμων και φέρνει σε μειονεκτική θέση τους αγρότες αλλά και τους πολίτες της Αίγινας και των άλλων περιοχών της Αντιπεριφέρειας Πειραιά που δεν έχουν κέρδη από τον τουρισμό και παλεύουν να επιζήσουν σε αυτή την δύσκολη οικονομική περίοδο από την γεωργία και την κτηνοτροφία, χωρίς τη βοήθεια του κράτους καθώς έχουμε αποκλειστεί από προγράμματα λόγω της εγγύτητάς μας με την πρωτεύουσα.
Κύριε Υπουργέ, τουριστικοί τόποι έχουν χαρακτηριστεί περιοχές από 49 Νομούς της χώρας καθώς και όλα τα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, αλλά πολλά από αυτά ευημερούν λόγω της κτηνοτροφίας και των διάσημων προϊόντων τους, γιατί εμείς να στερούμαστε αυτής της δυνατότητας λόγω μιας παρερμηνείας;
                                                                                                                                    

Μετά τιμής

Ο πρόεδρος

Ν. Α. Αλυφαντής

Το Δ. Σ. του συλλόγου



Δεν υπάρχουν σχόλια: