Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

ΣΑΝ ΝΑ ΜΗ ΠΕΡΑΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ - 4ο / 4

Αιγινα, στροφή στη πρωτογενή παραγωγή


ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ   

Ήταν μια ευχάριστη είδηση για μας η αναχώρηση της δημοτικής αρχής για Κρήτη, έδειχνε μια κινητικότητα, μια διάθεση αναζήτησης. Ωστόσο, δε γνωρίζαμε πολλά για τον σκοπό αυτής της εξόδου  μέχρι που ακούσαμε από κρητικό κανάλι, τον δήμαρχο μας να λέει :
Δήμαρχος Αίγινας : - Το θέμα για το οποίο βρισκόμαστε εδώ συνδέεται απολύτως με θέματα αειφόρου ανάπτυξης, τουρισμού, πολιτισμού, ποιότητας ζωής αγροδιατροφικού ας πούμε, ε΄, ζητημάτων αγροδιατροφικού τομέα και γαστρονομία και επίσης συνδέεται με ζητήματα υποστήριξης των τοπικών προϊόντων και ένα σύμφωνο ποιότητας, τοπικό σύμφωνο ποιότητας το όποιο ακολουθείται από πλευράς των εκπροσώπων της περιφέρειας Κρήτης και το οποίο μας καθοδηγεί σε κάθε μας κίνηση και βεβαίως είμαστε εδώ για να ακούσουμε και να συμπεριλάβουμε στις σκέψεις μας συγκεκριμένες καινοτόμες πρωτοβουλίες πάνω σε αυτό το θέμα και για να οδηγηθούμε και εμείς σε ένα δρόμο υποστήριξης των τοπικών προϊόντων, υποστήριξη του αγροδιατροφικού τομέα και μέσα από συγκεκριμένες κινήσεις να υποστηρίξουμε ποιοτικά το νησί μας και να συμπεριλάβουμε μέσα στις πρωτοβουλίες μας ζητήματα που αφορούν στην προβολή και την ανάπτυξη του τόπου μας, της Αίγινας δηλαδή, της πρώτης πρωτεύουσας του νεότερου Ελληνικού Κράτους (Από  απομαγνητοφώνηση του Video της συνέντευξης).
Τα είπε όλα με μια ανάσα, 138 λέξεις. Χωρίς καμία τελεία και κανένα κόμμα. Τόσος πολύς …ενθουσιασμός που χάνει κανείς τα λόγια του. Ίσως για αυτό νοιώσαμε την ανάγκη κάποιου μεταφραστή, να καταλάβουμε τι ακριβώς ειπώθηκε. 
Και την ανάγκη μας αυτή πρέπει να την κατάλαβε ο περιφερειάρχης Κρήτης, ο όποιος έβαλε τάξη εν συντομία στον παραπάνω χαοτικό βερμπαλισμό:
Περιφερειάρχης Κρήτης : - Έχουμε τη χαρά να έχουμε κοντά μας το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο από την Αίγινα για να δουν όλο το στρατηγικό σχεδιασμό πάνω στο πρωτογενή τομέα, πώς εμείς σχεδιάζουμε όλες τις δράσεις με ένα στρατηγικό σχεδιασμό που έχουμε εκπονήσει, όπως επίσης και για τον τουριστικό τομέα. (47 λέξεις με ένα κόμμα και ενδιάμεσα πήρε και μια δυο ανάσες)

Έμεινα στο ..τόπο. Πως κατάφερε αυτός ο κρητικός να συμπυκνώσει σε μια φράση αυτή τη φιλοσοφικό-ποιοτικό-αγροτό-διατροφικό-γαστρονομική οίηση του Δημάρχου μας;
Να τον πληρώσουμε όσο-όσο, τον περιφερειάρχη, να τον έχουμε επίσημο μεταφραστή στην Αίγινα; Θα λύσουμε ένα σοβαρό πρόβλημα και θα μένουν μόνο όλα τα ….υπόλοιπα. Θα καταλαβαίνουμε τουλάχιστον τι θέλει να μας πει ο δήμαρχος. Δεν είναι λίγο αυτό.
Εκτός και γίνεται επί τούτου και έχει το λόγο του ο άνθρωπος.  Από την συνέντευξη του δημάρχου, δεν μπορείς να κάνεις καμία ερώτηση ή να διατυπώσεις αντιρρήσεις ή διαφωνίες, γιατί δεν καταλαβαίνεις τίποτα. Αν  διατύπωνε με σαφήνεια τους στόχους του, αν και όποιους έχει και η διατύπωση είχε την σαφήνεια του περιφερειάρχη Κρήτης, θα προέκυπταν αβίαστα κάποια ερωτήματα:
1. Στο στρατηγικό σχεδιασμό του δήμου Αίγινας, που λίγες μέρες πριν καταθέσατε και συζητήσατε στην επιτροπή διαβούλευσης του δήμου, δεν υπήρξε κεφάλαιο σχετικά με τον πρωτογενή τομέα.
2. Στην προ δύο μηνών συνέντευξη του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου κ. Πετρίτη και αρμοδίου για την τουριστική προβολή του νησιού στην εφημερίδα μας, με τίτλο ο  <Ο Τουρισμός, ως … Μονοκαλλιέργεια>,  αναφέρει ο κ. Πετρίτης,
……δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω στο ότι ο τουρισμός (και ό,τι τον αφορά) αποτελεί -πλέον- την κύρια οικονομική δραστηριότητα για τους Αιγινήτες.
3. Σήμερα Δευτέρα συζητείται στην επιτροπή διαβούλευσης  ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2013. Σε αυτό το σχέδιο υπάρχει χώρος για τον πρωτογενή τομέα ;

Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Θα μπορούσε αυτή η συνέντευξη του δημάρχου  να αποτελέσει πρόκληση για την εκπαιδευτική κοινότητα της Αίγινας και να πώς. Τους απευθύνουμε λοιπόν πρόσκληση να ανταποκριθούν στην πρόκληση, ειδικά η Σχολική Κοινότητα Μεσαγρου, λογω της εμπειρίας της από την επίσκεψη της στη βουλή και να δώσουν το απομαγνητοφωνημένο κείμενο (χωρίς να αναφέρεται ποιος τα λέει αυτά) στους μαθητές για ανάλυση, αξιολόγηση και σχολιασμό του. Κατόπιν να δημοσιοποιήσουν τα αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης. Να δούμε τι βαθμό βάζουν οι μαθητές στον δήμαρχο.

Νικήτας Παπαϊωάννου


ΑΣΧΕΤΟ
Στα περιουσιακά στοιχεία του δήμου  συμπεριλαμβάνεται μια νεκροφόρα από δωρεά.
Δεν την βγάζετε σε κυκλοφορία να γλυτώσει κανένας χριστιανός κανένα ευρώ, στη δύσκολη κατάσταση που βρισκόμαστε; Γιατί συμβαίνει  το εξής παράλογο, όταν ο χριστιανός είναι ζωντανός και θέλει να προσεγγίσει τον Κύριο το κάνει με ένα διευρω-τόσο κοστίζει ένα κεράκι-, αλλά όταν έρθει ο καιρός του να πάει αυτοπροσώπως στο Κύριο, όταν τα τινάξει δηλαδή, πρέπει να πληρώσει τα μαλλιά της κεφαλής του.

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ 26-11-2012, AeginaLight

 

  

1 σχόλιο:

Admin είπε...

Ανωνυμη καταγγελια και χωρις στοιχεια δεν μπορουμε να την αναρτησουμε
Ν.Π.