Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Τι ακριβώς συμβαίνει στην Συρία




    Ολοι γνωρίζουμε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην γειτονιά μας με το καυτό πρόβλημα της εισβολής (;) που ετοιμάζεται απο τους Αμερικανούς και τους όποιους τελικά συμμάχους τους στην επιχείρηση. Παρεμπιπτόντως να πούμε ότι δεν μπορούμε παρά να θαυμάσουμε την πονηριά των Αγγλων που κάνοντας μαθήματα διπλωματίας για μια ακόμη φορά κατάφεραν να απεμπλακούν προσωρινά έστω απο την απόφαση βάζοντας την αντιπολίτευση να ψηφίσει αυτό που δεν ήθελε η κυβέρνηση και να την βγάλει απο την δύσκολη θέση  απέναντι στους Αμερικανούς συμμάχους.
    Το μεγάλο πρόβλημα της άτυχης χώρας είναι το γεγονός ότι οι Δυτικοί  δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν στην μετά Ασσαντ εποχή και ποιός θα τον διαδεχθεί. Οι φύλαρχοι είναι πολλοί , ο καθένας έχει προσωπικές και άλλες φιλοδοξίες και έτσι δεν μπορεί να βρεθεί πιστός για υποστήριξη. Απο την άλλη μεριά υπάρχει και το ζωηρό ενδιαφέρον της Τουρκίας η οποία έχει ήδη να αντιμετωπίσει το κουρδικό κρατίδιο του Μπαρζανί στο Βόρειο Ιράκ που βρίσκεται οιυσιαστικα σε ημιαυτόνομη κατάσταση. Αν η  Συρία διασπαστεί και δημιουργθεί και εκεί κουρδικό κρατίδιο τότε τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ και για την ίδια, δεδομένου ότι το αμέσως επόμενο βήμα, είναι αυτοί οι πληθυσμοί που σημειωτέον συνορεύουν μεταξύ τους, να ζητήσουν την δημιουργία κουρδικού κράτους που θα περιλαμβάνει και τις νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας όπου υπάρχουν εκατομμύρια Κούρδων.   Και μιλάμε για ένα κράτος που ο πληθυσμός θα υπερβαίνει τα είκοσι εκατομμύρια ανθρώπους ενώ οι απανταχού Κούρδοι υπολογίζονται σε πενήντα εκατομμύρια.
   Αν οι Δυτικοί επιθυμούσαν εισβολή θα το είχαν ήδη πράξει. Δεν υπάρχουν πλέον ούτε ηθικές αναστολές ούτε κάτι άλλο που να τους εμποδίζει. Φαίνεται όμως ότι έχει επιλεγεί η λύση να τους αφήσουν να εξαντληθούν απο τον εμφύλιο όσο γίνεται περισσότερο, κάτι που δυστυχώς ενισχύουν οι ντόπιοι φύλαρχοι , ώστε μετά να διαλέξουν απο λιγότερους. Κυνικό αλλά πραγματικό.
  Τι ακριβώς θα κάνει η Ελλάδα; Ασαφές αλλά μάλλον προβλέψιμο. Επειδή δεν μπορεί για οικονομικούς λόγους ούτε τα καύσιμα των πλοίων της να καλύψει ως πιθανότερο μοιάζει να παραχωρήσει την Σούδα και να παρακολουθεί ποιώντας την  νήσσαν. Ούτε για διακόσμηση δεν μας παίρνουν πιά.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: