Κυριακή 27 Απριλίου 2014

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ – ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΝ
Μια στο καρφί και μια …όπου δη

Η δεύτερη συνέντευξη του κ. Κουκούλη στο  Aegina Portal***, φανέρωσε πόσο υπερτιμημένος είναι ώστε να μπορεί να σηκώσει στις πλάτες του μια ολόκληρη Αίγινα. Ταυτόχρονα έδωσε το μέτρο του πόσο υπερφίαλα τα πιο  προβεβλημένα στελέχη του αυτοπαρουσιάζονται ως οι άνθρωποι που τα ξέρουν και τα κάνουν όλα, εμάς ξέρετε εμάς εμπιστεύεστε, σαν την πασίγνωστη διαφήμιση της χλωρίνης KLINEX. Όταν όμως παύουν οι μονόλογοι της αυταρέσκειας και όπως ο αρχηγός αναγκάζεται να απαντήσει επί συγκεκριμένου τότε τα πράγματα δυσκολεύουν. Ας  δούμε όμως τι απάντησε σε ερωτήσεις του Portal (εικόνα 1). 
Μίλησε λοιπόν για ….Οικονομίες Κλίμακας (*) απαντώντας στο πως θα μειώσει τις σπατάλες και πως θα βρει νέους πόρους. Για να μη αφήσει δε περιθώρια παρερμηνειών έγινε σαφής λέγοντας πως
1.      Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος στον δήμο (φωτισμός, δημοτικά κτήρια και σχολεία, αντλιοστάσια) ανέρχεται στις 300.000 ευρώ το χρόνο. Θα μειώσει κατά 10% το κόστος ανάβοντας τα φώτα στους δρόμους  αργότερα και σβήνοντας τα νωρίτερα και θα εξοικονομήσει έτσι 30.000 ευρώ το χρόνο. 
2.      Για νέους πόρους που έχει ανάγκη ο δήμος, θα επαναφέρει την ελεγχόμενη στάθμευση, η οποία θα αποφέρει έσοδα 60.000 ευρώ ετησίως. 
    Από αυτά που είπε ο κ. Κουκούλης συνάγεται και ο ορισμός του ανωτέρω οικονομικού όρου. Οικονομίες κλίμακας λοιπόν, γιατί θα το βρούμε μπροστά μας μετά τις εκλογές ανεξαρτήτως αποτελέσματος, σημαίνει ήταν στραβό το κλήμα το έφαγε και η κατσίκα. Με πόση σοβαροφάνεια μπορεί κανείς να λέει τέτοιες κοινοτυπίες και να τις αναγάγει σε επίπεδο πολιτικής αναγκαιότητας και δράσης.
Για νέους πόρους, πλέον προφανώς των όποιων κρατικών επιδοτήσεων και ευρωπαϊκών προγραμμάτων για να το ξεκαθαρίζουμε, πρώτον πρέπει να διασφαλιστεί πως εισπράττονται οι ήδη θεσμοθετημένοι και δεύτερο μπορεί να εξεταστούν περιπτώσεις αντίστοιχες και άλλες, αυτής του Ιδρύματος Παναγίας της Τήνου**, που δίνει στο δήμο το 10% των εισπράξεων του σε ετήσια βάση εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Να θυμίσουμε εδώ, πως πρώτος που έβαλε ζήτημα ενίσχυσης του δήμου από τον θρησκευτικό τουρισμό ήταν ο Χρήστος Αξιώτης, Δήμαρχος Αίγινας την περίοδο 1976-1978. Φυσικά υπάρχουν και οι πόροι του λιμενικού ταμείου και περιέργως πως κάνεις δεν ασχολείται με αυτούς. Το λιμενικό ταμείο είναι στο απυρόβλητο γιατί θα είναι το λάφυρο του νικητή ; 
Σε μια τέτοια λοιπόν διαδικασία έλεγχου και δημιουργίας πόρων, τα 60.000 ευρώ της ελεγχόμενης στάθμευσης, που στοχεύει η κίνηση ευθύνης, φαντάζουν σταγόνα στον ωκεανό. Το δεύτερο είναι ο περιορισμός των δαπανών και της σπατάλης στο ρεύμα σε συνδυασμό με την ερώτηση του  Portal για τις απώλειες στο δίκτυο ύδρευσης. Είναι παράλογο σε τέτοιες συνθήκες να διεκδικείς σύνδεση με το δίκτυο ύδρευσης της Αττικής και να μη έχεις αναπτύξει πολιτικές εξοικονόμησης νερού, πολιτικές ενίσχυσης των υδατικών αποθεμάτων του νησιού και πολιτικές αντιμετώπισης των απωλειών. Αλλά ας μείνουμε μόνο στις  δαπάνες – σπατάλες-απώλειες. Λέει ο κ. Κουκούλης πως είναι κοινή πεποίθηση όλων των διαχειριστών νερού, πως δεν υπάρχουν απώλειες ή άλλα δεινά, αλλά πως φταίει η παλαιότητα των υδρομέτρων των καταναλωτών που δεν μετράνε σωστά το νερό που έρχεται σπίτι μας. Έχουμε πολλές φορές αναφέρει το παράδειγμα της Κοζάνης που αντιμετώπισε παρόμοια προβλήματα απωλειών επιτυχώς, με συγκεκριμένους τρόπους και διαδικασίες και όχι με τις πεποιθήσεις τους. Δεύτερον δεν αληθεύει πως  είναι κοινή πεποίθηση όλων των διαχειριστών παρά μόνο δική του και του κ. Πτερούδη και μάλιστα πρόσφατη πεποίθηση για στο πρόσφατο παρελθόν έλεγαν άλλα, όπως θα δούμε στη συνέχεια.
α) Οι τελευταίοι διαχειριστές-αντιδήμαρχοι ύδρευσης έχουν κατά καιρούς πει πως υπάρχουν περιπτώσεις που παραλαμβάνουμε νερό με το …μάτι και όχι με τους μετρητές. Σε μια δε περίπτωση που αρνήθηκε ο διαχειριστής, ο κ. Η. Μπέσης, τέτοια παραλαβή προειδοποιήθηκε από τον προμηθευτή «να δείτε τι έχετε να πάθετε» και το είδαμε και πάθαμε, αλλά δεν μάθαμε (ομιλία Μπέση στο δημοτικό συμβούλιο).
β) Ο έτερος των διαχειριστών αντιδήμαρχος κ. Μαρμαρινός στην πρόσφατη ζημιά στο Λεόντι, μόλις ένα μήνα πριν, είπε πως το δίκτυο έχει αμαρτίες, δεν θα τις φορτωθεί αυτός και πως υπάρχει κίνδυνος Βαθύ και Κυψέλη να μείνουν χωρίς νερό.  Μερικούς μόλις μήνες πριν, σε δημοτικό συμβούλιο είχε δηλώσει πως εκτός της παλαιότητας των ρολογιών, μεγάλο μέρος νερού κλέβεται με παράνομες συνδέσεις τύπου By Pass,  απώλειες στο δίκτυο και λάθος μετρήσεις στις εισροές από γεωτρήσεις και υδρομεταφορές στις δεξαμενές του δήμου.
γ) Προφανώς εδώ δεν έχουμε ταυτότητα πεποιθήσεων και είναι περίεργο πως την επικαλείται ο κ. Κουκούλης. Αυτή η διαφορά πεποιθήσεων από την μεν αντιπεριφέρεια αντιμετωπίζεται με προσφυγή στη δικαιοσύνη για δικαστική διερεύνηση και εμείς εδώ αρνούμαστε να προβούμε σε τεχνική διερεύνηση της τεράστιας απώλειας ή ιδιοποίησης πόρων που ίσως προκύπτει. Απλά μειώνουμε τις δαπάνες - σπατάλες με τον περιορισμό του φωτισμού, που έτσι κι αλλιώς έχει τα χάλια του.  
δ) Πριν όμως Πτερούδης και Κουκούλης αποκτήσουν αυτές τις  πεποιθήσεις, ο κ. Κουκούλης εισηγήθηκε μελέτη στο δήμο το 2008 και υπερψηφίστηκε από Κουκούλη, Μούρτζη, Πτερούδη και Σακκιώτη που έλεγε (απόφαση δημοτικού συμβουλίου 142/2008. σελ. 5 παρ.4) :
«Δήμαρχος Π. Κουκούλης : Ο δήμος λόγω των προβλημάτων που παρουσιάζουν οι αγωγοί, δαπανά ετησίως σημαντικά ποσά σε αποκαταστάσεις, ενώ ταυτόχρονα χάνονται άσκοπα μεγάλες ποσότητες πόσιμου νερού, εξ αιτίας των διαρροών που υπάρχουν στο δίκτυο».
Οπότε και ανακύπτει το φιλοσοφικό ερώτημα τι γίνεται ή τι κρύβεται  όταν υπάρχει χάος μεταξύ των πεποιθήσεων μας και της πραγματικότητας. Ιδού τέλος πάντων ένα επί πλέον πεδίο δόξης, πέραν του φωτισμού, για την αντιμετώπιση της σπατάλης, τουλάχιστον.
(Σημείωση Στην ίδια μελέτη αναφέρεται πως το δίκτυο της πόλης είναι από αμιαντοσωλήνες, είναι καρκινογόνο και πρέπει να αντικατασταθεί (εικόνα 2). 
Σε αυτό το δίκτυο θέλουν να ρίξουν γάργαρο νεράκι από ΕΥΔΑΠ για τον …εμπλουτισμό του με ίνες αμιάντου).

Και με αυτά και αυτά, φτάνει και η ώρα της ανάπτυξης
AP Ποιοι είναι οι τομείς που θα εστιάσετε στο θέμα της ανάπτυξης
ΠΚ : Χρειαζόμαστε δυο βασικούς καταστατικούς χάρτες Το ένα είναι το γενικό πολεοδομικό σχέδιο που επιβάλλεται να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό και το άλλο είναι ένα Τοπικό Σχέδιο Ανάπτυξης. Να αναθέσουμε σε ειδικούς και με την συμμέτοχη όλων των πολιτών, να δούμε που  μπορεί και που θέλουμε να πάει η Αίγινα τα επόμενα χρόνια. Έχουμε δυνατότητες πρωτογενούς παράγωγης ; Να τις διερευνήσουμε και να τις ενισχύσουμε. 
Με πλήρη σαφήνεια δηλώνεται εδώ πως δεν έχει πρόγραμμα για το που πρέπει και μπορεί να πάει το νησί. Αυτό θα το δουν μετά τις εκλογές, όπως και την αγροτική παραγωγή που θα την αναθέσει σε ειδικούς.  Πάντως η Κίνηση Ευθύνης δεν ξέρει αν υπάρχουν δυνατότητες πρωτογενούς παραγωγής, θα της το πουν μετά στ αυτί. Ξέρει όμως όπως θα δούμε ποιο κάτω πως έχουμε περαιτέρω δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης με τον ιατρικό τουρισμό για παράδειγμα
Η επιλογή όμως πρωτογενούς παραγωγής είναι πολιτική απόφαση. Οι ειδικοί θα προτείνουν υποδομές, αρδευτικά έργα, εμπλουτισμό υδροφόρου ορίζοντα και συγκράτησης του εξ ουρανού νερού, μελέτη εδαφών  που ήδη έχει γίνει στην Αίγινα με  ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, για το τι σηκώνει κάθε περιοχή κλπ. Αυτή την επιλογή την έχει απόρριψη η κίνηση ευθύνης και για να το κρύψει το παραπέμπει σε ειδικούς. Ποιο ειδικοί από τις ανάγκες των ανθρώπων ποιοι είναι; Στα δυο φυλλάδια της παράταξης που έχουν κυκλοφορήσει η λέξη Γεωργία δεν εμφανίζεται πουθενά και αν εμφανιστεί σε επόμενο θα είναι το όνομα κάποιας υποψήφιου
ΠΚ : Έχουμε δυνατότητες τουριστικές: Να τις διερευνήσουμε και να δούμε τι άλλο συμβαίνει……… Ένα ακόμα με αυτή την προσπάθεια επανεκκίνησης όλης της χώρας  συζητιέται πολύ πρόσφατα το θέμα Ιατρικός τουρισμός και μπαίνει πάλι το ερώτημα αν μπορούμε και εμείς να συμμετάσχουμε σε αυτόν τον ευρύτερο σχεδιασμό; Εκεί λοιπόν χρειάζεται και εγρήγορση και ικανότητα και διεκδίκηση.
Εδώ απλά να πούμε, για να ευθυμήσουμε κιόλας τελειώνοντας,  πως είναι σαν να κλέβει εκκλησιές. Αυτό είναι το θαυματουργό έργο του Σάκη και του βλαμμένου που έχουμε υπουργό υγείας, δεν χρειάζεται περαιτέρω προσπάθεια. Το δημόσιο σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει και στην Αίγινα. Όλοι οι Αιγινήτες τρέχουμε στα νοσοκομεία της Αθήνας, ιατρικός τουρισμός στο φόρτε τους.
Λιμενικό Ταμείο : Ποιος υποψήφιος θα μιλήσει πρώτος;
Νικήτας Παπαϊωάννου
(*) Οικονομίες κλίμακας είναι ένας όρος των οικονομικών, που αναφέρεται στην μείωση του κόστους που επιτυγχάνει μια επιχείρηση αυξάνοντας την ποσότητα του παραγόμενου προϊόντος και χαρακτηρίζει την παραγωγή ενός οποιουδήποτε προϊόντος (Wikipedia).
(**) Στον οικονομικό απολογισμό του Ιδρύματος, διαπιστώνουμε ότι το 2011  το Ίδρυμα έδωσε :  
Στον Δήμο Τήνου, 306.968 ευρώ. Διέθεσε δε πάνω από 1.000.000 ευρώ  σε σχολικές επιτροπές, νοσήλια απόρων, οικονομική ενίσχυση απόρων, υποτροφίες σε σπουδαστές, γηροκομεία κλπ. της Τήνου. Εκεί η Παναγιά βάζει το χεράκι της. Εδώ υπάρχει περίπτωση;


Δεν υπάρχουν σχόλια: