Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Ερωτήματα από την συνέντευξη του κ. Π. Κουκούλη (παρουσιάστηκε στο Saronic Magazine, Οκτώβριος του 2013, τεύχος 31)

Με όπλο του την νεοαποκτηθείσα…..διαχυτικότητα.
Καλά για δήμαρχο ψάχνουμε ή για τη Τζιοκόντα;

Άμα τη εμφανίσει προεκλογικής διακήρυξης του κ. Π. Πετρίτη, τρία τουλάχιστον άρθρα τον  σημαιο….στόλισαν κανονικά, λες και ήταν …εθνική επέτειος ή το πανηγύρι του Αϊ Σώστη. Θες το AeginaLight, θες τα Aiginitika.gr, θες το blog μας με άρθρο του Απόστολου  Κασελούρη – το πιο εμπεριστατωμένο …φυσικά,  με τον ….σημαιοστολισμό τους επιχείρησαν μια …αισθητική αναβάθμιση όχι του νησιού που θέλει να κάνει ο κ. Π. Κουκούλης, αλλά αισθητική αναβάθμιση της ….δημοτικής αρχής. Και είναι αναμφισβήτητο πως   το δημοτικό συμβούλιο έχει ανάγκη αισθητικής αναβάθμισης και όχι μόνο. Αυτό το κακό που μας έχει βρει με τη καθολική ανικανότητα της σημερινής δημοτικής αρχής, να πάει και να μη ξανάρθει. Αν είναι λοιπόν μια φορά …κακό να κόβεις τα φτερά σε ένα νέο άνθρωπο (νέος είναι, θα ….ξαναφυτρώσουν), όπως ορθότατα έκαναν τα ανωτέρω κείμενα στον κ. Π. Πετρίτη, είναι 10 φορές ….κακότερο να κόβεις τα φτερά σε ένα άνθρωπο, όπως ο κ. Π. Κουκούλης, στο τέλος του σύντομου πολιτικού του  ….βίου.
Σαφώς και σε μια συνέντευξη, όπως αυτή του κι. Π. Κουκουλη, δεν περιμένει κανείς συγκεκριμένες και ολοκληρωμένες προτάσεις. Οι συνεντεύξεις δεν βοηθούν σε αυτό και ειδικά οι προεκλογικές.  
Όμως είναι άλλο πράγμα να γίνεται μια  γενική αναφορά  με τους κατευθυντήριους άξονες μιας προτεινομένης πολιτικής και άλλο πράγμα, όπως στη συγκεκριμένη συνέντευξη, οι αφορισμοί, το στρογγύλευμα των καταστάσεων,  πιασάρικες επισημάνσεις και ολίγον τι από ….ηρωισμό (μέρες που είναι).
Έτσι για τα προβλήματα, λέει όσα βλέπει στον ….χάρτη της πόλης της Αίγινας.
Στον χάρτη λοιπόν φαίνονται πια τα ….σκουπίδια, για αυτό λέει πως «βουνό βλέπουμε μόνο τα σκουπίδια και όχι τα προβλήματα». Όμως βουνό είναι τα προβλήματα του νησιού και δεν αντιμετωπίζονται με επικοινωνιακά τρυκ. Βουνό που φαίνεται κολαούζο δεν θέλει, λέει η λαϊκή σοφία και αυτό το βουνό τα σκουπίδια, δεν είναι κάτι το καινούργιο. Το παραδέχεται ο κ. Κουκουλης όταν λέει πως το πρόβλημα των σκουπιδιών «πρέπει να το εξετάσουμε από την αρχή» και συμπληρώνει πως με το δίκιο του διαμαρτύρεται ο πολίτης, «αλλά συγχρόνως δεν θέλει να αλλάξει τίποτα».
Το σημερινό αδιέξοδο δεν είναι ευθύνη μόνο της
σημερινής διοίκησης,  αλλά όλης της δημοτικής αρχής, άρα και της παράταξης του κ. Κουκουλη συμπεριλαμβανομένης και έρχεται από το παρελθόν.  Αλλά να που φταίει και ο πολίτης «που δεν θέλει να αλλάξει τίποτα». Από πού προκύπτει πάλι αυτό το συμπέρασμα; Πάλι στον πολίτη θα τα φορτώσουμε; Μα το ίδιο δεν επιχείρησε και ο κ. Πετρίτης με τις «απειλές για βουρδούλακα»  με τα κόκκινα αυτοκόλλητα στους κάδους των σκουπιδιών;
Εκτός και εάν αυτό έχει σχέση με τα ταξιδάκια στη Γερμανία του δήμαρχου μας, για να οργανώσει την κάθοδο των Γερμανών στα δημοτικά πράγματα του νησιού και ο κ. Π. Κουκούλης σπεύδει να προκαταλάβει αντιδράσεις και αντιστάσεις των πολιτών, φορτώνοντας τους άρνηση για αλλαγές. Για τέτοιες αλλαγές μιλάμε ;
Θα μου επιτραπεί επίσης να πω πως η επιχειρούμενη από τον κ. Κουκούλη σύγκριση με τη σημερινή διοίκηση, είναι σαν να …κλέβεις εκκλησία. Εμείς ευθαρσώς είχαμε δηλώσει πως η σημερινή διοίκηση είναι πολιτικά επικίνδυνη για το νησί και πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα και σαν τέτοια την αντιμετωπίσαμε από την αρχή. Η πρόκληση είναι το αύριο και σε αυτή την πρόκληση η απάντηση  του κ. Κουκούλη είναι πως θα διαχειριστεί καλύτερα τα πράγματα. Σε αυτό δεν αμφιβάλει κανείς ότι μπορεί να το κάνει, αλλά δεν φτάνει, δεν είναι το ζητούμενο.
Λέει επίσης για περιφερειακό δρόμο και λιμάνι στο Λεόντι. Αν φτιαχτεί λιμάνι στο Λεόντι, που σημαίνει πως παρακάμπτεται το Λιμάνι της Αίγινας, τι χρειάζεται ο περιφερειακός; Υπάρχει κάποιο όραμα για το νησί, που τα εντάσσει όλα αυτά ή εκτοξεύονται προς θεραπεία πάσας νόσου και πάσας ….αμαρτίας.
Μήπως είναι υποσχέσεις για τον καθένα, στο δρόμο που χάραξε ο Μαυρογιαλούρος.
Και   που θα βρεθούν  λεφτά σε μνημονιακή εποχή και σε κατάστασης οικονομικής ασφυξίας του δήμου. Ο εξορθολογισμός της λειτουργίας του δήμου που προτείνει, είναι αναγκαίος και απαραίτητος αλλά δεν αρκεί. Πρέπει να εξεταστεί η όποια δυνατότητα εξεύρεσης νέων πόρων, όπως για παράδειγμα η ενίσχυση του δήμου από τον θρησκευτικό τουρισμό. Αίτημα που πρωτοδιατυπώθηκε το 1949 από τον βουλευτή Πειραιά κ. Δ. Σφαέλλο και ξαναδιατυπώθηκε  το 1976 από τον τότε δήμαρχο κ. Αξιώτη.
Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα είναι ο  υδροκεφαλισμός  που όλα συγκεντρώνονται σε 200 μέτρα παραλίας. Μάλιστα από ότι συζητήθηκε σε πρόσφατο συμβούλιο, είναι στα σκαριά η επέκταση της τουριστικής διαμόρφωσης μέχρι το γήπεδο, με αναβαθμίσεις κλπ. Προς την πλευρά της Αύρας, ούτε κουβέντα δεν γίνεται. Η περιοχή της Αύρας είναι στην ευθύνη του δήμου ή έχει εκχωρηθεί άνευ τιμής …..ένεκεν, σε ιδιώτες; Οι αρμοδιότητες της δημοτικής αρχής, σταματούν στα εκδοτήρια εισιτήριων των πλοίων; Από εκεί και μετά είναι …άλλος δήμος;
Κάποια αποτελέσματα μονόπλευρων επιλογών της δικής του δημαρχιακής θητείας, ήδη εντοπίζονται από τον ίδιο. Λέει για παράδειγμα, πρέπει να αναδειχτεί η γραφικότητα του λιμανιού και πως κάποια κακά, πρέπει να διορθωθούν και «πρέπει να αφαιρέσουμε τις κακόγουστες πινακίδες και τις πέργκολες, που δεν κατασκευάστηκαν σύμφωνα με τους όρους».
Αυτή η υπονόμευση της γραφικότητας με τα τσαντίρια στο λιμάνι και την πεζοδρόμηση που παραδόθηκε στους μαγαζάτορες, απλά λέει πως οφείλεται  στην μη τήρηση των προδιαγραφών (βλέπε Φώτο). Ένα συγγνώμη κάναμε λάθος επιλογή, θα το διορθώσουμε, είναι δύσκολο να ειπωθεί;
  
Σε ένα από τα τελευταία δημοτικά συμβούλια για το θέμα των οικοσίτων, λόγω της παρουσίας δεκάδων ενδιαφερομένων πολιτών, αγροτών και κτηνοτρόφων, όλοι οι σύμβουλοι τραγουδούσαν ….Μπακαλάκο.
«Γεια και χαρά σας ρε πατριώτες και εμένα οι παππούδες μου ήταν αγρότες…..»
Για τον πρωτογενή τομέα όμως δεν αναφέρεται κουβέντα στην συνέντευξη. Να υποθέσω πως απευθύνεται στους κατοίκους της πόλης της Αίγινας και αν θα πάει σε κανένα χωριό, τότε θα μιλήσει για πρωτογενή παράγωγη; Αναλόγως του ακροατηρίου οι υποσχέσεις; Εκτός και είναι οπαδός του δόγματος Πετρίτη η «Αίγινα ως τουριστική μονοκαλλιέργεια».
Τι άλλο πρέπει να πάθουμε για να πειστούν οι επιθυμούντες να διαχειριστούν τις τύχες του νησιού, πως αυτό πάει και τελείωσε και αν συνεχιστεί η ιδεοληψία της τουριστικής μονοκαλλιέργειας, τελειώνει μαζί της και το νησί.
Και η κρίσιμη στιγμή της συνέντευξης….. Λέει λοιπόν ο κ. Π. Κουκούλης:
«Επί της ουσίας ο δήμος έχασε τη δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου (της κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού) από το ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013. Τώρα πρέπει να ετοιμαστούμε εν αναμονή της διαμόρφωσης των όρων , του νέου πακέτου χρηματοδότησης , του 2014….»
Χάσαμε τη θεια  STOP και ούτε γάτα ούτε ζημιά.  Αυτή είναι η μεγαλύτερη αποτυχία της δημοτικής αρχής και υπάρχουν τουλάχιστον πολιτικές ευθύνες
μια που δεν μπορούμε να αποδείξουμε σκοπιμότητες στην συγκεκριμένη απώλεια. Το Παναιγινήτικο Αίτημα του Υποθαλάσσιου Αγωγού για σύνδεση με την ΕΥΔΑΠ, όπως διατυπώνεται από όλους τους δημοτικούς σχηματισμούς, παραπέμπεται στις καλένδες και κανείς δεν αναλαμβάνει πολιτική ευθύνη;  Αυτό συνεπάγεται πως τουλάχιστον κάποιοι εδώ και τώρα πρέπει να παραιτηθούν ή να τους παραιτήσουμε.
Για μικρότερα πράγματα έχει ξεσηκωθεί το σύμπαν και οι αλληλοκατηγορίες εκτοξεύονται σαν πυροτεχνήματα για τις χαμένες ξαπλώστρες, για τις διαφορές των κυβικών κλπ.
Το έργο ζωής για το νησί, όπως οι ίδιοι το προβάλλουν, αντιμετωπίζεται με ένα ….εντάξει πάμε για άλλα; Δεν πρέπει κάποιος να απαιτήσει τουλάχιστον την παραίτηση του κ. Σακκιώτη; Τι είδους αβροφροσύνες είναι αυτές ή κρύβεται κάτι άλλο;
Λέει επίσης πως έχασε τις προηγούμενες εκλογές γιατί «η πολιτική μας ασφαλώς ενόχλησε ορισμένους που είχαν μάθει διαφορετικά». Λίγους όμως μήνες πριν τις εκλογές του 2010, ο κ. Χριστόφορος  Παπαδόπουλος λέει για την συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Π. Κουκουλη και μάλλον έχει δίκιο:
«Η παρούσα δημοτική αρχή της Αίγινας δεν είναι ό,τι το χειρότερο, αντιθέτως. Έντιμοι άνθρωποι, πήραν τον Δήμο σε αντιπαράθεση με τον δικομματισμό, γι’ αυτό εξ άλλου υποστηρίχθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Απρόθυμοι όμως να συγκρουστούν με τα τοπικά συμφέροντα, αδύναμοι να διεκδικήσουν από την κεντρική εξουσία, ανίκανοι να κινητοποιήσουν τον λαϊκό παράγοντα. Μόνο που η πόλη -σε συνθήκες νεοφιλελευθερισμού, οικονομικής κρίσης και Μνημονίου, δεν απαιτεί μόνο μια έντιμη διαχείριση. Απαιτεί κινητοποίηση, διεκδίκηση και σύγκρουση τόσο με την κεντρική πολιτική όσο και με τα τοπικά και διαπλεκόμενα οικονομικά συμφέροντα. Μα πάνω απ’ όλα απαιτεί τη συμμετοχή της ίδιας της τοπικής κοινωνίας».  
Ακόμα βάζει στοίχημα  με τον εαυτό του, όπως λέει στην αρχή της συνέντευξης, για την κινητοποίηση του κόσμου κλπ κλπ. Είναι γνωστό όμως πως μια προηγούμενη κινητοποίηση του κόσμου, η ομάδα πολιτών για το νερό, αξιοποιήθηκε για εκλογικούς σκοπούς και αμέσως μετά παραμερίστηκε και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε και σήμερα. Αυτού του είδους την συμμετοχή του κόσμου, επιδιώκει και αν όχι, ποια δείγματα γραφής έχει να παρουσιάσει για το τι ακριβώς εννοεί.
Τέλος άλλος ένας λόγος, όπως αναφέρει που έχασε τις προηγούμενες εκλογές είναι πως «Μπορεί ακόμα να έφταιξε και το ότι δεν ήμουν τόσο διαχυτικός, όσο πιθανόν θα με ήθελε ο κόσμος». Άλλο πάλι και τούτο. Για δήμαρχο ψάχναμε και ψάχνουμε ή για τη ….Τζιοκόντα. Ποιανού εφεύρεση είναι αυτό το επικοινωνιακό τρυκ. Το επικοινωνιακό του επιτελείο που τον οδηγεί; Έχει ένα κύρος στην Αίγινα ο κ. Κουκούλης. Φοβάμαι πως το διακινδυνεύει άνευ αποχρώντος λόγου.
Δεν του πάει δημαγωγός, δεν είναι στο ήθος του.
Δεν μπορεί δημεγέρτης
Μπορεί όπως είναι και είναι πολύ χρήσιμος. Δεν είναι απαραίτητο να είναι κανείς δήμαρχος για να προσφέρει στον τόπο του.   


Τέλος ένα δείγμα γραφής που καλούνται να δώσουν όλοι οι υποψήφιοι δημοτικοί άρχοντες, είναι η αντιμετώπιση της επικινδυνότητας της σημερινής διοίκησης  ή ότι έχει απομείνει από αυτήν, που όχι μόνο κινείται σε γραμμές μνημονίου, αλλά επιλέγει να φέρει και τους γερμανούς στο νησί, όπως έχουν κάνει άλλοι ομοϊδεάτες δήμαρχοι. Δεν θα μπορεί κανείς να επικαλείται μετά πως βρήκε  χάος. Το χάος είναι τώρα.  Αναδείξτε το, αντιμετωπίστε το, καλέστε τον κόσμο σε κινητοποίηση. Ο Φουχτελ, που στην πραγματικότητα είναι ….Χούφτελ, είναι εδώ , συνεργάτης του Σάκη και με απλωμένες τις ….Χούφτες.


Νικήτας Παπαϊωάννου

Δεν υπάρχουν σχόλια: