Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Ο νέος...παλιός εκλογικός νόμος για τους ΟΤΑ

 Είπαμε και εμείς ότι θα ψήφιζαν καινούργιο εκλογικό νόμο για να αλλάξει κάτι στους ΟΤΑ. Επειδή σε αυτό τον τόπο δεν αλλάζει τίποτα  και όποιος πολιτκός σας το υποσχεθεί σας δουλεύει διαβάστε τι ακριβώς μαγειρεύουν

Πλήρης καταστρατήγηση της απλής αναλογικής, αλλοίωση της ψήφου του εκλογικού σώματος, προσπάθεια αποκλεισμού μικρότερων συνδυασμών, ενδυνάμωση της πλειοψηφίας, μείωση της εκπροσώπησης των πολιτών.
Αυτά είναι τα συμπεράσματα από το σχέδιο για τον νέο εκλογικό νόμο – όπως, τουλάχιστον, παρουσιάζεται από το «Εθνος» – που επιθυμεί η κυβέρνηση να ισχύσει για τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Αν ψηφιστεί η ιδέα που ουσιαστικά βάζει φραγμό σε οποιαδήποτε προσπάθεια εκπροσώπησης το δυνατόν περισσότερο παρατάξεων σε δημοτικά συμβούλια, τότε είναι προφανές ότι οι δύο κυβερνητικοί εταίροι αισθάνονται ήδη άβολα, ως προς το πιθανό αποτέλεσμα των εκλογών. Αν αισθάνονταν σίγουροι για τις επιτυχίες των υποψηφίων δημάρχων (που σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να κατέλθουν και με την κοινή τους υποστήριξη), δεν θα μείωναν το ποσοστό εκλογής στο 42%, που τόσο είχε καταπολεμηθεί, όταν πρωτοεφαρμόστηκε, από την κυβέρνηση Καραμανλή.
Ας τα πάρουμε ένα ένα. Σύμφωνα με το «Εθνος» η πρόταση για τον νόμο θα προβλέπει:
  • Τη δημιουργία δύο ξεχωριστών ψηφοδελτίων, ενός για τους υποψήφιους δημάρχους και ενός για τους δημοτικούς συμβούλους. Ο κάθε υποψήφιος δήμαρχος είναι υποχρεωμένος να καταρτίσει πλήρες ψηφοδέλτιο, όπως προβλέπεται από τον Νόμο, καθώς μόνος του δεν μπορεί να κατέβει κανείς. Τα ψηφοδέλτια των παρατάξεων αναρτώνται σε εμφανή σημεία του Δήμου και στο Διαδίκτυο.
    ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ: Ο Δήμαρχος δεν θα «χρωματίζεται» ή θα «χρωματίζεται», αναλόγως της περίστασης.
  • Την εκλογή δημάρχου από την πρώτη Κυριακή, υπό την προϋπόθεση ότι έχει κερδίσει τουλάχιστον το 42% των ψήφων. Ο δήμαρχος θα έχει πλειοψηφία και στο δημοτικό συμβούλιο, καθώς θα πάρει όλες τις αδιάθετες έδρες και μετά θα παίρνει κυκλικά από όλους τους συνδυασμούς μία έδρα, μέχρι να φτάσει την πλειοψηφία του 50% συν ένα στις έδρες του δημοτικού συμβουλίου.
    ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ: Άλλο θα έχουν ψηφίσει οι πολίτες, άλλο θα είναι το αποτέλεσμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ουσιαστικά, η ψήφος δεν μετράει, αφού κυρίαρχο είναι η απόκτηση πλειοψηφίας από τον Δήμαρχο.
  • Τη διεξαγωγή επαναληπτικής αναμέτρησης μεταξύ των δύο πρώτων σε ποσοστά, εάν κανείς δεν έχει συγκεντρώσει το 42% στον πρώτο γύρο.
    ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ: Τα επιτελεία υπολογίζουν ότι οι περισσότεροι νυν Δήμαρχοι, που εξελέγησαν – κατά βάση – με τη στήριξη της ΝΔ, (αφού το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει πάνω από το… μέγιστο της εκλογικής τους δύναμη και κοινωνικής του επιρροής) θεωρείται ότι είναι ευκολότερο να επανεκλεγούν. Επίσης, εκείνη η παλαιά άποψη, ότι ευνοούνται οι συνεργασίες, άρα η σύγκλιση μεταξύ διαφορετικών ή παρόμοιων απόψεων, ξεχνιέται…
  • Τη διαμόρφωση πλειοψηφίας και στην περίπτωση διεξαγωγής δύο γύρων, καθώς ο συνδυασμός που κερδίζει τη δεύτερη Κυριακή παίρνει (και πάλι) τις αδιάθετες έδρες και κυκλικά από μία έδρα από τις παρατάξεις που ακολουθούν για την πλειοψηφία. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν κάνει στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, και πάλι η κατανομή εδρών για την αντιπολίτευση είναι ευνοϊκότερη από αυτήν που γίνεται με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο.
    ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ: Πώς γίνεται να σου παίρνουν έδρα και να είναι ευνοϊκό; Και πάλι, άλλο θα ψηφίζει ο λαός, άλλοι σύμβουλοι θα εκλέγονται.
  • Τον καθορισμό ορίου 5% για την ανάδειξη δημοτικής παράταξης.
  • ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ: Οι «μικρές» δυνάμεις της Αριστεράς κατά βάση, δεν θα μπορούν να εισέρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Καταστρατηγείται η αρχή της αναλογικής εκπροσώπησης και η πάλαι ποτέ δημοκρατική εκλογή στους ΟΤΑ, δεν θα ισχύει. Τα πλαφόν είναι πάντα αποκλεισμός, με «διοικητικό» τρόπο.
  • Τη διαμόρφωση συγκεκριμένων όρων για τον υπολογισμό του παραπάνω ορίου. Ουσιαστικά, το ποσοστό αυτό θα προκύπτει με την αφαίρεση των εδρών αυτών που δεν συγκέντρωσαν 5% και με βάση τις εναπομείνασες ψήφους ή το εναπομείναν ποσοστό.
    ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ: Αλλοίωση του αποτελέσματος. Ασφαλιστική δικλείδα για να ενισχύονται ακόμη περισσότεροι οι συνδυασμοί όσων εκλεγούν Δήμαρχοι.
  • Την εκλογή των δημοτικών συμβούλων κατά σειρά επιτυχίας.
  • ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ: «Κυνήγι» ψήφων με τρόπο που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, αφού ο έχων λάβει λιγότερες ψήφους, μπορεί να χάσει την έδρα του, για να ενισχυθεί ο συνδυασμός του εκλγέντος Δημάρχου
  • Τον περιορισμό του αριθμού των εδρών των δημοτικών συμβούλων και την επαναφορά τους βάσει των πληθυσμιακών ορίων του προηγούμενου Νόμου. Ο αριθμός των εδρών θα είναι αυτός που ίσχυε πριν από την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης».
  • ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ: Συγκεντρωτικότερη εξουσία στα χέρια λιγότερων. Μη αναλογική εκπροσώπηση, «υπερεξουσίες» σε δημοτικούς συμβούλους που θα κατέχουν πάνω από μία θέσεις σε διάφορα Νομικά Πρόσωπα, Επιτροπές, Δημοτικές Επιχειρήσεις.
Σε γενικές γραμμές, αν ισχύσουν όλα αυτά, επιχειρείται μια σαφής αλλοίωση όλων των ειωθότων στον πλέον δημοκρατικό θεσμό που εκλέγεται στη χώρα. Η συγκεντρωτική εξουσία, η με κάθε τρόπο διαμόρφωση ανύπαρκτης πλειοψηφίας για τον συνδυασμό του Δημάρχου, η αλλοίωση της ψήφου, άρα και της θέλησης του λαού, αποτελούν χαρακτηριστικά της πρότασης. Το τι θα γίνει, θα το δούμε.

                            Αναδημοσίευση απο το ΤΡΙΚΗPRESS

    Σε ότι αφορά τα καθ' ημάς θα πρέπει να πούμε ότι δραστήριος παραμένει ο Π. Κουκούλης όμως είναι έντονη η αντίληψη ότι κινείται στα ίδια ρηχά νερά που τον έκαναν να χάσει το 2010 χωρίς νέο αίμα και ανανέωση. Ο Π. Γρηγορόπουλος κινείται δι αντιπροσώπων όμως η εκτίμηση μας είναι ότι δεν είναι εύκολο να ξεπεράσει το γεγονός ότι εδώ και τρία χρόνια  δεν έχει αξιόλογη παρουσία στα συμβούλια και αυτό δεν αρέσει στους πολίτες.  Κινήσεις κάνει και ο Δ. Μούρτζης  όμως η πολυδιάσπαση της ΝΔ σε τοπικο επίπεδο δυσκολεύει το έργο του. Ο ΣΥΡΙΖΑ περιμένει αν και έχουν κυκλοφορήσει κάποιες φήμες για την στήριξη υποψηφιότητας του Δ. Σκίτσα, όμως πιο πιθανό μοιάζει η συνήθης επιλογή υποστήριξης του Π . Κουκούλη. Το ΚΚΕ θα κατεβάσει τον δικό του αυτόνομο υποψήφιο. Εντύπωση προκαλούν οι συνεχείς εμφανίσεις και η ροπή προς την δημοσιότητα του νυν δημάρχου που αν δεν ξέραμε ποιός ήταν θα μας θυμιζαν υποψήφιο. Αλλά το μεγάλο του πρόβλημα προφανώς δεν είναι η επιθυμία του - άλλωστε όλα μια χαρά τα βρίσκει - αλλά ότι δεν βρίσκει συμβούλους να τον ακολουθήσουν. Πάντως εφόσον οι πληροφορίες για τον νέο νόμο είναι ακριβείς ουσιαστικά δεν αλλάζει κάτι ενώ η εκπροσώπηση δυσκολεύει για τους μικρότερους.

                                                                          Απόστολος Κασελούρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: